Wat is Aromatherapie ?

Zo oud als de mensheid
De toepassing van etherische oliën stamt volgens archeologen en wetenschappers al vanaf 3000 v. Chr. De meeste oude beschavingen hebben de heilzame werking van aromatische plantenoliën wel weten te waarderen. De oude Vedische literatuur uit India en de historische tekstdocumenten uit de Chinese geneeskunde doen verslag van het belang van geurige oliën voor het bevorderen van gezondheid en spiritualiteit. Hippocrates, die beschouwd wordt als de ‘vader van de geneeskunde’, gebruikte aromatische ontsmettingsmiddelen om Athene oliën van de pest te bevrijden en Romeinse soldaten werden versterkt door geurige oliebaden en regelmatige massage. Maar de rijkste aromatische traditie was die van de oude Egyptenaren. Van artsen uit de hele wereld wordt verhaald dat ze naar Egypte zijn gereisd om de aromatische geneeskunde van deze meesters te leren. In Egypte werden zalven, pasta’s, parfums samengesteld uit een grote verscheidenheid van bomen en planten. Vaak werden houten vaten met oliën bijgezet in de piramides en werden de doden gebalsemd met mirre en ceder.Ook werd in Arabische geschriften de kunst van het distilleren aangetroffen, een manier die nog steeds, ook nu, wordt toegepast, zij het wat verfijnder.Men zegt dat de aromatische oliën naar het Westen is gekomen ten tijde van de kruistochten. Er zijn documenten over essentiële oliën die gebruikt werden tijdens de pest in de veertiende eeuw. Maar pas tijdens de zestiende en zeventiende eeuw werd aromatherapie heel populair. De grote Europese plantkundigen, waaronder de Engelsman Nicholas Culpeper, schreven enthousiast over de voordelen ervan. Tijdens de laatste twee eeuwen hebben wetenschappers meer inzicht ontwikkeld in de scheikundige kanten van plantenolie.

De moderne baanbrekers van de aromatherapie
Ironisch genoeg leidde wetenschappelijk onderzoek tot de groei van de geneesmiddelenindustrie en het ter ziele gaan van de plantengeneeskunde. Daarna, in de jaren twintig, raakte een Franse scheikundige, René Maurice Gattefossé, geïntrigeerd door de geneeskundige mogelijkheden van de essentiële oliën. Hij ontdekt dat lavendelolie een brandwond op zijn hand snel genas en dat veel essentiële oliën betere ontsmettingsmiddelen waren dan synthetische equivalenten. Het was Gattefossé die de term aromatherapie heeft bedacht.

Dr.Jean Valnet
Een Franse legerarts, Dr. Jean Valnet, zette het onderzoek voort door essentiële oliën te gebruiken voor de behandeling van soldaten die in de strijd gewond waren geraakt. Later gebruikte hij de oliën met veel succes bij patiënten in een psychiatrisch ziekenhuis. In 1964 publiceerde Valnet het boek Aromathérapie, dat wijd en zijd beschouwd wordt als de bijbel van de aromatherapie.

Marguerite Maury
In de vijftiger jaren begon Madame Marguerite Maury, een schoonheidsspecialiste, met klinieken voor aromatherapie in Groot-Brittannië. Ze leerde schoonheidsspecialisten hoe ze de essentiële olie bij een massage moesten gebruiken om een behandeling te geven die voor elke individuele cliënt werd aangepast. De laatste jaren heeft de aromatherapie zich tot ver buiten het gebied van de schoonheidstherapie ontwikkeld. Het is nu een erkend en belangrijk onderdeel van de paramedische gezondheidszorg.

Toch voorzichtig zijn.

Aromatherapie is een manier om met behulp van etherische oliën zowel de psychische als ook de fysieke gesteldheid van de mens aanzienlijk te verbeteren. De olie kan op meerdere manieren worden gebruikt, welke toepassing wordt gekozen is enigszins afhankelijk van de te behandelen kwaal en de persoonlijke voorkeur. Hieronder staan wat verschillende toepassingen, die goed te doen zijn.
Belangrijk: Ga wel voorzichtig met aromatherapie om. Is de olie je onbekend, zoek dan de eigenschappen op. Bezoek bij serieuze kwalen de huisarts/aromatherapeut. Bij epileptische aanvallen, zwangerschap, gebruik van homeopathische medicijnen, hoge bloeddruk, kinder- en gevoelige huid is extra voorzichtigheid geboden. Neem nooit etherische oliën in!!!! Dit kan gevaarlijk zijn. Het is onbegrijpelijk dat in simpele begeleidende boekjes die worden aangeboden, nog steeds staat dat je etherische oliën op bijvoorbeeld een suikerklontje kunt innemen of een aantal druppels aan de thee kan toevoegen. Doe het niet!!!

Bovendien is de opname van etherische oliën het meest effectief door opname via de huid en door inhalatie.

In de aromatherapie geldt de regel: “Meer is beslist niet beter.”