Home => Alternatieve geneeswijzen => Alternatieve therapieën => De helende werking van lachtherapie

De helende werking van lachtherapie


Giechelen, brullen, schateren, gieren, huilen, hoe je het ook doet: lachen is heerlijk en zelfs opluchtend. En het is nog gezond voor je ook. Ook al voel je je niet zo vrolijk en heb je niet veel reden tot lachen: toch doen. Want door lachen kun je je een stuk beter gaan voelen, zowel geestelijk als lichamelijk. Doe bijvoorbeeld aan zelftherapie door meer humor in je leven te brengen. Een andere manier is lachmeditatie. Vibodha Barnard geeft lachmeditatieworkshops door het hele land. ‘Door bewust te gaan lachen, kun je in contact komen met die pure levensvreugde zoals onbevangen kinderen die hebben.

Benodigdheden

  • grappige boeken, films, series, cartoons etc.
  • vrienden
  • voor de meditatie: helemaal niets!

De Stappen

Weet hoe het werkt
In bekende situaties reageren de hersenen met voorspelbare elektrische stroompjes tussen zenuwcellen in de hersenen. Dit wordt routine, die het grootste deel van ons gedrag stuurt. Zouden we dit niet hebben, dan zouden we overal eindeloos over moeten nadenken. Als er iets onverwachts of ongerijmds gebeurt, wordt het limbisch systeem in de hersenen geprikkeld om snel actie te ondernemen, tot vechten of vluchten. We maken endorfine (pijnstiller), adrenaline (meer energie) en immunoglobine (weerstandverhoger) aan. Bij humor krijgen we wél die stoot stoffen (er gebeurt iets onverwachts), maar weten we tegelijkertijd dat de kust veilig is.

De lachbui zorgt voor een spanningsontlading, waardoor de bloeddruk daalt, de hartslag vertraagt en de spieren ontspannen browse around these guys. Emotioneel voel je je bevrijd en ontspannen. De eerste die over de therapeutische werking van lachen schreef was Norman Cousins. In zijn boek Anatomy of an Illness As Perceived by the Patient (1979) schrijft hij over zijn pijnlijke reumatische aandoening die hij succesvol behandelde met Vitamine C, the Marx Brothers en afleveringen van de televisieserie Candid Camera.

Lachen in een groep geeft ook een gevoel van saamhorigheid. Het is spontaan en ongecensureerd en bindt je aan anderen. Lach dus bij voorkeur lekker samen. Lachen werkt aanstekelijk.

Breng meer humor in je leven
Wil je humor als middel tegen stress aangrijpen, leg dan een ‘humorapotheekje’ aan. Ga na wat voor soort humor je het meest aanspreekt (verbale humor, komische situaties), welke vrienden je aan het lachen maken en in welke sociale situaties je het meest moet lachen (een feestje, de kroeg?). Verzamel grappige televisieshows, films, boeken en cartoons etc. Dien jezelf regelmatig een goede dosis toe. Zoek vrienden op en lach samen. Bezoek een comedyshow of organiseer een spelletjesavond.
Dagelijkse frustraties? Lach er om, in plaats van er over te klagen. Als iets zo frustrerend of deprimerend is dat het (bijna) grappig is, lach er dan ook om. Denk eraan hoe je een lullige situatie na kunt vertellen aan je vrienden en lach er nu om, in plaats van later.



Doe aan lachmeditatie
Je kunt ook leren te lachen zonder dat er enige aanleiding voor is. Net als we kunnen eten als we geen honger hebben. Dat moet je wel heel bewust doen. Ook moet je het, net als sport, veel oefenen om onder de knie te krijgen. Maar als je eenmaal na afloop van een opgewekte lachbui weet hoe het voelt, wil je er wel weer aan beginnen. Daar gaat de vergelijking met sport weer op.

Lachmeditatie komt oorspronkelijk uit India. Het brengt je in het hier en nu. Vibodha Barnard: ‘Als je je helemaal overgeeft aan het lachen, laat je je dagelijkse beslommeringen los.’ De ervaring wordt dieper door na het lachen een stilte te ervaren. Barnard adviseert de sessies in het begin kort te houden, een minuut of tien. ‘Getrainde’ lachers lachen vaak wel een half uur tot een uur, met een stiltesessie van dezelfde duur.
Je kunt de meditatie alleen doen, met ‘jezelf’ in de spiegel of met meerdere personen die echt mee willen doen. De uitwerking van de lachmeditatie is bij iedereen anders. De één krijgt er veel energie van, de ander is vooral erg ontspannen. ‘Het lachen ruimt je geest op en kan je in contact brengen met gevoelens van vreugde, maar ook andere gevoelens naar boven halen, zoals verdriet’, legt Barnard uit.

Rek en strek
Doe om op de warmen een paar minuten spieroefeningen. Rek je spieren uit tijdens het uitademen, stop even tijdens het inademen en strek weer bij het uitademen. Strek in de laatste minuut je vingers naar achteren met je ander hand en rek je gezichtsspieren door het trekken van gekke bekken (zonder te lachen).

Lach
Krul je mondhoeken op en ga met een ontspannen keel lachen, van zachtjes tot steeds harder, terwijl je buldert vanuit je buik. Forceer het niet, laat het gebeuren. Heb je eigenlijk op dat moment een andere emotie –bijvoorbeeld boosheid – gebruik dan de energie van de boosheid om daar mee te lachen. Doe in de laatste fase de ogen dicht en blijf doorlachen.

Word stil
Met gesloten ogen houd je op met lachen en adem je rustig in en uit. De laatste minuten zit of lig je zo. Probeer nergens aan te denken. Krijg je een gedachte, laat hem los en zeg ‘tot ziens’ en ga met je aandacht terug naar je lichaam, het hier en nu.

Do’s
Probeer vaker te lachen zonder reden. Iedere grap of ongewone situatie kun je aangrijpen voor een lachbui.
Lachen heeft te maken met acceptatie: alleen als je de situatie, anderen en jezelf accepteert, kun je er helemaal in opgaan en dus meelachen.

Don’ts
Ga niet ‘lacherig’ om met lachen. Doe het ook écht. Lachen is een serieuze zaak: je werkt aan je lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Iemand uitlachen. Daarvan krijg je geen positief gevoel.

Bron
‘Wie zich doodlacht, leeft het langst’, Monique Weiland, Psychologie Magazine, september 2000 en interview Vibodha Barnard

Bekijk ook

Radionica - Als afstand onbelangrijk wordt

Radionica – Als afstand onbelangrijk wordt

Radionica is een opmerkelijke coaching (therapie) die al meer dan 100 jaar bestaat. Het is een methode van diagnose en coaching (therapie) die vooral werkt met de "subtiele energieën" en "morfogenetische" of "vormbepalende" velden genoemd.