Home => Lichaam & Geest => Gezondheid => Voedingsgids => E621, Mononatriumglutamaat, MSG, Natriumglutamaat, Ve-tsin

E621, Mononatriumglutamaat, MSG, Natriumglutamaat, Ve-tsin


Mononatriumglutamaat (het mono-natriumzout van glutaminezuur), in de keuken ook ve-tsin genoemd of E621 wordt gebruikt als smaakversterker in veel producten. Het wordt ook afgekort gebruikt als MSG, naar het Engelse Monosodium glutamate. Glutamaat veroorzaakt een unieke smaakcomponent in levensmiddelen, die umami wordt genoemd. Umami, is wetenschappelijk erkend als de vijfde elementaire smaakbeleving naast zoet, zuur, zout en bitter. Omdat glutamine een onderdeel is van eiwitten wordt dit ook bijna in alle eiwitbevattende voeding aangetroffen, zoals vlees, gevogelte, vis, groenten en melk. Het is een Aziatische smaakversterker die bereid wordt uit sojabonen.

Natriumglutamaat wordt verantwoordelijk geacht voor het zg. “Chinees-restaurant-syndroom”, gekenmerkt door duizeligheid, flauwtes en hartkloppingen. De hoeveelheid toegevoegd glutamaat in voedsel ligt normaal tussen de 0,1 en 0,8%, na volledige bereiding, wat in de zelfde orde ligt als de hoeveelheid natuurlijk glutamaat in traditionele gerechten. Het is een toegestaan additief en heeft E-nummer 621. Vergelijkbare stoffen zijn E620-E627. De stof mag in Nederland als additief slechts beperkt gebruikt worden (10g/kg).

Deze smaakversterker is net zo gevaarlijk als Aspartaam en verschijnt onder verschillende namen. Dit additief heeft als doel uw smaakpapillen te stimuleren, en om u meer zin te geven om producten te eten waar E621 in verwerkt is, waardoor je bv een hele zak chips in een keer leeg eet!
E621 kan bovendien de kans op verslaving aan nicotine of andere drugs verhogen.

De voedingsindustrie heeft ons eerst ziek gemaakt voor produkten bomvol transvetzuren en speelt nu een belangrijke rol bij de problemen mbt overgewicht en diabetes. Noemde we recent al een studie die een relatie legde tussen het beruchte fructose-glucosesiroop en diabetes 2 bij kinderen, zo er is nu weer opnieuw een Japanse studie die wijst op de rol van smaakversterkers bij overgewicht en diabetes.

De industrie maakt ons al decennia ziek en gaat hiermee door zolang u die rommel blijft kopen. Eis betere produkten vrij van smaakversterkers, fructose-glucose siroop, aspartaam, kleurstoffen, transvetzuren (gehard plantaardig vet !!) en grote hoeveelheden zout. De overheid kijkt alleen toe en laat de industrie zijn gang gaan. Laat je niets wijs maken door wetenschappers die uit dezelfde trog eten en ons al vaker op het verkeerde been hebben gezet.

Algemene opmerking:
  • Mononatriumglutamaat en de andere glutamaten zijn smaakversterkers met de speciale umami smaak. Ze versterken de smaak in veel producten, waardoor veel minder zout nodig is.
  • Als mononatriumglutamaat vermengd wordt met een kleine hoeveelheid E631, wordt het smaakeffect tienmaal versterkt.
  • Glutamaten bevatten geen gluten.
  • Dit e-nummer behoort tot de categorie smaakversterkers (E620-E650).
Producten met E621

Dit ingrediënt is teruggevonden in producten van de categorieën: “Instant soep”, “Instant sauzen”, “Bouillon”, “Kant en klare soep”, “Instant maaltijden”, “Charcuterie”, “Crackers”, “Kant en klare sauzen”, “Chips”, “Overige sauzen”, “Vegetarische bereidingen”, “Nootjes”, “Pasta”, “Vinaigrette”, “Vleesconserven”, “Deegwaren”, “Boter”, “Kruiden en specerijen”, “Vleesbereidingen” en “Diepvriesmaaltijden”

Dit ingrediënt wordt onder andere gebruikt in: Knorr – Cup a soup – Tomatencrème, Cheetos – Frites Paprika, Pringles – Sour cream onion, Unox – Cup a soup – Tuinkruidenbouillon en Mora – Broodje frikandel.

Bekijk alle producten die E621 bevatten.


 

Video’s met Nederlandse ondertiteling:

Deze serie over de smaakversterker monosodiumglutamaat of MSG (E621), gemaakt door CBN News in 2007 laat zien welk groot gevaar er schuilt in onze hedendaagse voeding. Duizenden producten bevatten smaakversterkers en MSG zit ook nog eens verborgen achter vele schuilnamen. MSG maakt uw voedsel lekkerder, maar het is NIET veilig! Doe U zelf een plezier en verwijder dit spul uit uw voeding en U zult zien dat uw gezondheid zal verbeteren!

De Gevaren van MSG (Smaakversterkers, E621, monosodiumglutamaat) – Deel 1:

De Gevaren van MSG (Smaakversterkers, E621, monosodiumglutamaat) – Deel 2:

De Gevaren van MSG (Smaakversterkers, E621, monosodiumglutamaat) – Deel 3:

De Gevaren van MSG (Smaakversterkers, E621, monosodiumglutamaat) – Deel 4:


Wat zit er in uw eten?
de gids die ervoor zorgt dat u zich niet langer vergiftigt
Couget Corinne, Pagina : 88
9.90€
ISBN: 9789077788288


Wat zijn additieven, wat zijn de E-nummers? Dat vraagt u zich vaak genoeg af als u de etiketten leest van al die producten in de supermarkten. Wat betekenen ze, waarom zitten ze in het eten? Vaak kunt u ze niet eens goed lezen (ze zijn niet voor niets klein gedrukt), laat staan begrijpen. Al die moeilijke woorden en codes. Met deze gids kunt u er eindelijk achter komen wat er allemaal in uw eten gestopt wordt…..
>> Klik hier of op de afbeelding om naar de boekenwinkel te gaan

Bekijk ook

Waterkefir

Waterkefir, een vitaliserende en levensverlengende “limonade”

Waterkefir is een eeuwenoud natuurproduct die z'n oorsprong kent in de Kaukasus. (een gebergte tussen Georgie en Rusland). Het werd er door de inwoners reeds van kindsafaan gedronken als water. Het drankje werd algauw genezende, vitaliserende en levensverlengende eigenschappen toebedeeld. Wat was het anders dan kefir dat de mensen zo uitzonderlijk oud deed worden?