Home => Lichaam & Geest => Inspiratiepad => Kruidig Interessant => Ben jij een stokroos? Dan ben je een elfje!

Ben jij een stokroos? Dan ben je een elfje!


Stokroos in het Latijns Alcea rosea en in de volksmond ook wel elfenjurkjes.

Mijn eerste kennismaking met stokrozen was in Denemarken. Prachtige rode en roze stokrozen tegen witte huisjes. Toen heb ik de schoonheid van stokrozen ervaren. De verwondering was groot toen ik niet veel later in een huis kwam wonen met allemaal stokrozen. Ze groeiden langs de muren en in de spleetjes tussen tegels en in de zomer stap ik altijd over en om het grote blad heen. Op een of andere manier dwingen ze dat af: respect.

Tussen mijn stokrozen zittend hoor ik vaak verhalen over de stokroos. De problemen vooral: roestige bladeren, op plekken groeien waar je ze niet wil hebben of ze verdwijnen steeds.
Zoals je misschien wel weet zijn dit interessante opmerkingen voor de kruidenkijk op klachten en mensen.

Het ronde, bijna hartvormige blad is groot en vormt een rozet voordat de bloeistengel gaat groeien. Met dat rozet kan van alles aan de hand zijn: bij weinig water sterven er bladeren af, soms zitten er oranje puntjes op wat roest heet of soms zit vreterij in van allerlei insecten.

Het rozet staat voor de basis, de gronding van de persoon. Deze klachten van de plant staan voor; het gevoel stroomt niet, het is roestig op seksueel gebied en neemt steeds een stukje energie van je weg?

Laten we nog even naar het geheel kijken.

De stokroos is helemaal behaard, de bladeren, steel en de knoppen zijn zacht behaard. Voel maar eens als je er langs loopt. De bloemen zijn ‘nattig’, eerst geven ze de indruk van verfrommeld vliegerpapier om vervolgens te openen en als krachtige maar tere bloemen te vloeien.

Deze twee eigenschappen, de beharing en de slijmstoffen (nattig) stop ik in een (hoest)siroop.

Neem daarvoor ¼ liter water, een handvol stokroosbloemen, twee mooie bladeren, samen met een eetlepel tijm en een ietsepietsje munt. Beng dit aan de kook, zet het vuur uit en laat dit 15 minuten staan.

Zeef de kruiden eruit en los 150 gram suiker op in het kruidenwater door het zachtjes te laten koken. Neem de pan van het vuur en los 100 gram honing op. De siroop is klaar.

Bewaar in donkere flesjes. Na opening beperkt houdbaar.

Van diepere betekenissen naar een praktisch recept omdat mensen die teveel liefde geven, die niet meer met respect behandeld worden vaak kampen met keelpijn, maagklachten en soms ook met darmklachten.

Heel simpel eigenlijk: er is geen doorstroming meer, stagnatie van de slijmvliezen. Ze kunnen geen laagje meer maken om de keel of de organen te beschermen. De siroop is een lekker middel om dat te herstellen naast de inzichten die daarbij horen.

Er kwam eens een jonge vrouw in mijn praktijk. Ze was slank en een had een wasachtige huid met blosjes. Ze wou heel graag vertellen hoe je het ‘hemelse’ kon bereiken. Dit deed ze in alle contacten zowel op het werk als bij familie en vrienden. Ze wou zo graag dat anderen dezelfde inzichten opdeden. Ze was er moe, hoesterig en bleekjes van geworden.

Naast haar uiterlijk was ook haar verhaal over de zoektocht naar zichzelf van belang. Ze was niet gelukkig en kreeg steeds meer keelklachten. De stokroosmens zat tegenover me. Inwendig heb ik een zusje van de stokroos voorgeschreven, het kaasjeskruid. Ze kan laten zien dat geluk in jezelf gelegen ligt. Voor de keel natuurlijk de stokroossiroop.

Wil je de (stokroos)fee in jezelf leren kennen maak dan de volgende feeëndrank.

Een ruime fles omgewassen met rozenwater en goudsbloemwater. Vul de fles met zonnebloemolie, en voeg toe: een hand vol stokroosknoppen, enkele bloemen van de goudsbloem, enkele knoppen van de hazelaar, bloemtoppen van wilde tijm gegroeid op een heuvel waar feeën komen en een handvol gras gegroeid rond een feeëntroon. Als dit alles in de fles is gedaan, drie dagen in de zon laten staan.

Daarna besprenkelt men de lippen en de ogen met enkele druppels van dit geurige vocht en wacht men op de dingen die gaan komen.


Een kruidige groet,

Marjanne


Marjanne Huising

Marjanne Huising – Sintau, Praktijk voor kruiden
Iedere maand schrijft Marjanne een stuk over kruiden voor Symbolic Gids. Elke maand zal een ander kruid onder de aandacht gebracht worden. Het is een column waar zowel praktische als magische zaken aan bod komen. Er staat altijd een recept in, de ene keer voor een soep en de andere keer voor een zalf.

Bekijk ook

De kracht van kruiden - Tijm Thymus vulgaris

De kracht van kruiden – Tijm Thymus vulgaris

Tijm is al eens eerder aan bod gekomen in het kort. Het is echter een kruid dat veel meer te vertellen heeft vandaar deze keer de volledige aandacht voor tijm. In deze tijd van kou en somberen wil ik vertellen over de winterharde tijm.