Home => Lichaam & Geest => Inspiratiepad => Kruidig Interessant => De koningskaars of zwarte toorts is een ecofakkel!

De koningskaars of zwarte toorts is een ecofakkel!


Deze prachtige statige plant staat bij mij in de tuin als wachters langs het pad. Ik verheug me op de gele bloemen die staan te stralen voor één dag. Als het niet al te heet weer is kunnen ze de hele zomer bloeien. Soms zijn ze zo uitgebloeid. Ze bloeien van onder naar boven.

Ik zal je vertellen hoe dat zo gekomen is:

De koningskaars geeft licht op de zomerse feesten van de elfen. Donkere geesten, heksen en trollen zijn niet uitgenodigd. Dat bevalt ze maar niks. Ieder jaar proberen ze om binnen te dringen op het zomerfeest. Dit jaar is het de beurt aan de horzel, hij wil het voor zijn rekening nemen om de toorts te doven zodat ook donkere figuren toegang kunnen krijgen tot het lichtfeest.

Tijdens het dansen en zingen heeft niemand door dat er een horzel rond de koningskaars vliegt. Hij bijt en knaagt tot de bloeiende bloem, aan de onderkant, afvalt. Maar de toorts neemt maatregelen. Iedere keer als er een bloem valt, opent hij een nieuwe bloem.

De horzel is moe en heeft pijn in de kaken maar beloofd is beloofd. Als hij aan de laatste bloem begint komt de zon op. De elfjes en genodigden juichen. De donkere figuren rennen weg voor al dat licht. De toorts en het licht hebben overwonnen.

Dit verhaal geeft veel weer over de persoon waar de toorts goed voor is. Het is voor personen die vaak en regelmatig holteontstekingen ontwikkelen.

Er komen vaak vrouwen in de praktijk die regelmatig voorhoofdsholte enof bijholteontsteking ontwikkelen. Soms is het zelfs een familiekwaal. Waarschijnlijk liggen er bepaalde lichamelijke eigenschappen aan ten grondslag maar met deze cliënten kijk ik ook naar de ‘gewoonte’ om niet naar jezelf en je lichaam te luisteren.

Het patroon in de familie kan zijn, om pas rust te nemen als je holtes vol (met snot) zijn gelopen met problemen en ideeën van anderen.

Holtemensen zijn op het eerste gezicht krachtige en vaak statige mensen. Ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en kunnen goed luisteren. Toch blijkt uit de gesprekken dat ze vaak vast zitten in een rol. Een rol die ze op zich genomen hebben of toebedeeld hebben gekregen vaak door bepaalde omstandigheden.

Er wordt vaak tegen ze gezegd ‘heerlijk zo’n luisterend oor’ of ‘jij hebt zeker wel een oplossing’.

Het gevoel van onmacht in bepaalde situaties of zelfs angst om iets aan te pakken, omdat je nou eenmaal goed kan onderhandelen, is vaak heel groot. Deze onmacht en angst gaat vast zitten in het lijf en de gedachten. Van binnen is het donker en er is geen licht aan het eind van de tunnel.

De overeenkomst met de holtes die vol stromen, snot dat geen uitweg kan vinden en gaat ontsteken, is makkelijk voor te stellen. In eerste instantie is de oplossing deppen met toortsolie! Weg met de pijn en de troep.

De tweede stap is kijken naar je rol binnen de familie, het werk of vriendenkring. Durven voelen wat je wil en wat niet. Het aanleggen van een positief plakdagboek hoort bij mijn advies.

Ik wil eindigen met een oude gewoonte. Van waar komt de naam koningskaars of toorts. Je kan ze in het geheel drogen en de gedroogde bloemaren dopen in (kaars)vet en gebruiken als fakkel. Misschien een idee voor zwoele zomeravonden.

Een kruidige groet,

Marjanne


Marjanne Huising

Marjanne Huising – Sintau, Praktijk voor kruiden
Iedere maand schrijft Marjanne een stuk over kruiden voor Symbolic Gids. Elke maand zal een ander kruid onder de aandacht gebracht worden. Het is een column waar zowel praktische als magische zaken aan bod komen. Er staat altijd een recept in, de ene keer voor een soep en de andere keer voor een zalf.

Bekijk ook

De kracht van kruiden - Tijm Thymus vulgaris

De kracht van kruiden – Tijm Thymus vulgaris

Tijm is al eens eerder aan bod gekomen in het kort. Het is echter een kruid dat veel meer te vertellen heeft vandaar deze keer de volledige aandacht voor tijm. In deze tijd van kou en somberen wil ik vertellen over de winterharde tijm.