Home => Lichaam & Geest => Inspiratiepad => Kruidig Interessant => Paardenbloemen – groots in reiniging en kracht geven

Paardenbloemen – groots in reiniging en kracht geven


Taraxacum officinalis, Leeuwentand, Molsla en Konijnenblad

Ja toch nog maar een keer over de paardenbloemen. Het is zo’n groot geneeskruid maar ook een pracht van een kookkruid dat ik het niet kan laten om ze weer onder jullie aandacht te brengen.

Bij mij in de tuin laat ik de paardenbloemen altijd staan. Prachtig die gele bloemen. Mijn dochtertje plukt ze en zet ze in een vaasje én we maken er limonade van.

De velden vol paardenbloemen roepen zonnige gedachten op en mijmeringen over liggen in het gras.

Doe dat eens! Ruik het gras, de paardenbloemen en kijk wat de wolken te vertellen hebben.

Om thuis na te genieten kun je gelei maken.

Het recept is: Pluk 365 mooi geopende paardenbloemen. Voor elke dag van het jaar één. Als je een veldje of weiland vindt met veel paardenbloemen dan wijzen de bijen je de weg. De bloemen waar ze op gaan zitten hebben veel nectar. Dat zijn de bloemen voor de gelei. De bloemen vol zitten met nectar.

Doe de bloemen (zonder steel) in de pan samen met twee sinaasappels en twee citroenen (in stukken) en laat deze zachtjes koken in 1,5 liter water. Filter dit en druk daarbij de bloemen heel goed uit.

Een takje bloeiende rozemarijn of tijm in de potjes zorgt voor een extra aroma bij de pittige honingachtige smaak.

Kook 1 liter van het vocht samen met 500 gram witte suiker. Giet de siroop kokend heet in potten.

Even een sprong maken naar de geneeskracht van de paardenbloem. Te beginnen met de volgende vraag: Heb je ook zoveel op je lever? Hoe merk je dat zul je je afvragen? Het volgende kan gebeuren: Midden in een gesprek of tijdens het luisteren bij een vergadering of cursus ga je opeens met woorden iemand aanvallen. Later kun je het gevoel hebben dat het uit het niets kwam. Of merk je dat anderen geschrokken reageren.

Daarnaast kun je kijken naar lichamelijke kenmerken zoals obstipatie, veel en onrustig dromen, niet goed wakker kunnen worden en migraine. Sommige mensen krijgen jeuk op de plek waar de lever zit. Dit zijn signalen van je lichaam dat de lever overbelast is.

De paardenbloem is speciaal om de lever te reinigen. Paardenbloemblad zorgt ervoor dat de gal harder gaat werken zodat er beter verteerd wordt en afvalstoffen afgevoerd worden. In gewone taal: het poepen gaat makkelijker en regelmatiger.

Eigenlijk kan iedereen wel eens paardenbloem gebruiken om fitter en actiever te worden. Vermoeidheid is een veel gehoorde klacht. Deze zonneplant ook wel Zonnekoning genoemd, geeft je weer energie. Dat kun je doen door een voorjaarkuur e er is en tijd van meer binnenzitten, wat vetter eten en het donkere, grijze weer helpt ook niet mee. die wordt met de stelen van de paardenbloem. Dat kan heftig zijn. Maar soms is dat nodig om weer fit te worden. Als je heel somber bent is voorzichtigheid geboden.

Een leuke en lekkere manier om van de effecten van de paardenbloem gebruik te maken is om jonge bladeren in de sla te doen. Hoe ouder hoe bitterder. Samen met blaadjes van kippenmuur, zevenblad (hanenpoot) en bloemen van viooltjes, madeliefje en de blaadjes van de paardenbloemen. Heerlijk met een beetje citroen of azijn met gembersiroop. Een salade waar je al vrolijk van wordt als je er naar kijkt.

Over kijken gesproken! De Latijnse naam van de paardenbloem is “taraxis ardebloem” enis afgeleid van het Griekse woord wat oogziekte betekent. Bij vermoeide ogen kun je een kompres op de ogen leggen. En bij oogklachten of slechter gaan zien kan ook de paardenbloem ingezet worden. Wat een veelzijdigheid van zo’n gewoon kruid-ratjes. Even aanstippen met vers sap of met de tinctuur

Ik wil nog één aspect van de paardenbloem noemen. Misschien heb je er wel een van gehoord.‘Het witte melksap op de wratten somtyds gevreven, doet die vergaan’ uit Den Nederlandschen Herbarius ofte Kruid-boek van 1698.
Sommige mensen zullen hier baat bij hebben. Anderen hebben meer baat bij het gele sap van Stinkende gouwe op de wrat(ten). Zowel vers als in tinctuur helpt dit als de beste. Beide planten kunnen ook gebruikt worden bij waterwratjes.

Wist je dat de paardenbloem ook wel uitblazertje wordt genoemd? En daarbij hoort het volgende ritueel:
Doe een wens en blaas zo hard als je kan tegen de pluizebol. Het aantal zaadjes dat overblijft, duiden op de weken waarin je moet wachten op het uitkomen van je wens.

Een kruidige groet,

Marjanne

Kijk ook eens op sintau/hyves.nl daar heb ik een filmpje van youtube op staan over paardenbloemenazijn maken.


Marjanne Huising

Marjanne Huising – Sintau, Praktijk voor kruiden
Iedere maand schrijft Marjanne een stuk over kruiden voor Symbolic Gids. Elke maand zal een ander kruid onder de aandacht gebracht worden. Het is een column waar zowel praktische als magische zaken aan bod komen. Er staat altijd een recept in, de ene keer voor een soep en de andere keer voor een zalf.

Bekijk ook

De kracht van kruiden - Tijm Thymus vulgaris

De kracht van kruiden – Tijm Thymus vulgaris

Tijm is al eens eerder aan bod gekomen in het kort. Het is echter een kruid dat veel meer te vertellen heeft vandaar deze keer de volledige aandacht voor tijm. In deze tijd van kou en somberen wil ik vertellen over de winterharde tijm.