Home => Oosterse Stromingen => Bewegingsvormen => ChiRunning: Een andere manier van lopen!

ChiRunning: Een andere manier van lopen!


ChiRunning® en ChiWalking® zijn meer dan alleen sport, ze vertegenwoordigen een levenshouding. De belangrijke principes voeren terug op het Taoïsme en kunnen worden toegepast op alle vlakken van het leven. Concentreren op de kern, waar nodig dingen loslaten en ‘going with the flow’ helpen ons keuzes maken.

Zowel in sport als in het dagelijks leven gaan externe motivaties (het zoeken naar erkenning door anderen of het beter willen zijn dan anderen) voorbij aan wie je bent. Stress, burn-out,maar ook blessures en overtraining liggen dan op de loer. Intrinsieke motivaties, zoals het ontplooien van je eigen mogelijkheden, het beste uit jezelf halen, zijn krachtiger en minder risicovol. Met ChiRunning® en/of ChiWalking® werk je aan je persoonlijke ontwikkeling.

Power Running versus ChiRunning

Een populair gezegde is: ‘no pain, no gain’. Je moet flink afzien om beter te worden. De gebruikelijke manier van hardlopen kan omschreven worden als Power Running. De belasting voor het lichaam is groot en vergt veel kracht. Om deze belasting aan te kunnen, en dus blessures te voorkomen, wordt het ontwikkelen van meer spierkracht aanbevolen. De vraag is echter of dit altijd zo effectief is. Algemeen wordt onderschreven dat de Kenianen vooral zo succesvol zijn omdat zij zulke lichte, tengere benen hebben. Het optillen van de benen kost daardoor weinig energie. Je kunt het natuurlijk ook andersom stellen: ze hebben geen zware spieren nodig, omdat ze zo efficiënt hardlopen. De Keniaanse manier van hardlopen en ChiRunning hebben veel kenmerken gemeen.

Het uitgangspunt van ChiRunning is dat krachttraining en krachtontwikkeling van de beenspieren voor de meeste lopers overbodig wordt, door het verbeteren van de looptechniek. Extra spierkracht is niet nodig om sneller te lopen en ook niet om blessures te voorkomen.

ChiRunning: voor wie?

Natuurlijk zijn er hardlopers die op kracht moeten lopen. Dit zijn de baanatleten die op spikes hun razendsnelle rondjes maken. Dergelijke snelheden bereik je niet zonder de inzet van veel kracht. Maar gesteld kan worden dat hoe langer de afstand is, hoe minder kracht een rol speelt. Degenen die lange afstanden lopen, hoeven hun spieren veel minder aan te spreken dan feitelijk vaak gebeurt. Bovendien zijn er veel hardlopers die niet streven naar toptijden. Of die snel geblesseerd raken van te heftige loopscholing. ChiRunning is daarom bij uitstek geschikt voor:

  • Lange afstandlopers
  • Recreanten
  • Blessuregevoelige lopers.

De baanatleten hoeven nu niet meteen weg te klikken. Zij kunnen namelijk veel baat hebben bij ChiRunning voor hun herstel- en duurloopjes. Hoe vaak gebeurt het niet dat een pittige baantraining perfect gaat, maar dat een dag later de hamstring verkrampt of een zweepslag ontstaat tijdens een gewoon duurloopje? Dat wil je graag voorkomen.

De ‘Chi’ in ChiRunning

Als spierkracht en sterke benen dan niet het uitgangspunt zijn, wat gebruik je dan wel in ChiRunning? Het antwoord is ‘Chi’. Chi is de kracht die ook wordt onderkend in de acupunctuur, in de vechtkunsten Aikido en T’ai Chi en de bewegingskunst Chi Kung. De Chi zetelt in je ‘kern’, je centrum. Dit krachtcentrum is je uitgangspunt. Dit geldt ook voor Yoga en het tegenwoordig populaire Pilates. Het gaat erom deze kracht te gebruiken en samen te laten werken met de kracht van de natuur, de zwaartekracht.

Mind Body

Je kunt deze krachten aanspreken door je mentaal te focussen en je lichaam te ontspannen. ChiRunning is in die zin een ‘bewuste’ manier van hardlopen. Een ander mentaal punt is de motivatie. Vaak worden hardlopers gedreven door externe drijfveren: beter willen zijn dan anderen of dan een specifieke persoon, erkenning willen krijgen van anderen, sneller willen zijn dan een bepaalde tijd. Overbelasting en blessures liggen dan op de loer. De neiging bestaat om koste wat kost sneller of verder te willen gaan, ook al laat de looptechniek en/of –conditie dat eigenlijk (nog) niet toe. In ChiRunning staat het proces centraal: het ontwikkelen van de looptechniek. Het proces is het doel. Snelheid is een bijproduct.

Nogmaals Power Running versus ChiRunning

In het kort kunnen de verschillen tussen Power Running en ChiRunning als volgt worden omschreven.

Power Running

ChiRunning

Spierkracht

Levenskracht / Chi

Resultaat–georiënteerd

Proces–georiënteerd

Meer is beter

Minder is meer

Inspanning

Ontspanning

Lange hersteltijd tussen trainingen nodig

Geen/weinig hersteltijd tussen trainingen nodig

‘no pain, no gain’

‘no pain, no pain’

Voor menig door blessures geplaagde hardloper/hardloopster klinkt dit als muziek in de oren. De volgende keer meer over de achtergronden en de techniek.

Marion Meesters, gecertificeerd ChiRunning Instructor

Website: loopblessurevrij


Kijk hier naar een klein stukje van de ChiRunning-dvd.


Chi Running – Danny Dreyer, Katherine Dreyer (Klik op de titel om te bestellen)
Revolutionaire techniek voor blessurevrij en moeiteloos hardlopen Chi Running - verwacht
Prijs: 16.90€
ISBN: 9789069638461
Pagina 240
formaat: Paperback
Onderwerp: Bewegingsvormen
Pubicatie Datum: 15/08/2009
Uitgeverij: Altamira Becht

Bekijk ook

De energetische en ontspannende waarde van Tai Chi Tao

De energetische en ontspannende waarde van Tai Chi Tao

In tai chi tao heb je nog meer mogelijkheden van oefenen, bijvoorbeeld de vijf elementen oefeningetjes en vormpjes waarmee je nog beter en gerichter kan werken om blokkades weg te nemen, energie te laten circuleren en in korte tijd vitale energie op te doen.