Home => Oosterse Stromingen => Bewegingsvormen => Wat is Taijiquan (Tai Chi Ch’uan) ?

Wat is Taijiquan (Tai Chi Ch’uan) ?


Tajiquan (voorheen gespeld als Tai Chi Ch’uan, beide uitgeproken als : Tajdjietjuén) is een Chinese ontspanningsmethode en bewegingsvorm met een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat.

TaiJi is een Oosterse bewegingsvorm, gebaseerd op eeuwenoude, taoïstische inzichten. Het is niet zo maar bewegen: lichaam én geest gaan mee in één diepgaande, vloeiende beweging, met helend effect. Tai Ji heeft o.a. een positieve invloed op de vier pijlers van de gezondheid: ademhaling, voeding, beweging en rust. Tai Ji leert ons zoeken naar gronding, evenwicht, stabiliteit, ontspanning, loslaten… of in Tai Ji termen: de natuurlijke houding.

Tai Ji leert ons bewegen binnen ons eigen kunnen. Nooit wordt er iets geforceerd, nooit zijn er onmogelijke of te moeilijke bewegingen. Nooit wordt de pijngrens overschreden. Dus ideaal voor jong en oud, voor gezond en ziek. Het ontspannen bewegen leunt heel goed aan bij het leren voelen, gewaar-worden, gewaar-zijn, zowel lichamelijk als geestelijk: het leren loslaten, het aanwezig zijn hier en nu. De natuurlijke ademhaling krijgt hierbij veel aandacht.

In Taijiquan proberen we, net als bij yoga, een grotere ontspanning, soepelheid en alertheid als dagelijkse realiteit te bereiken. Het is een methode waarbij in het verleden opgebouwde spanningen worden “opgezocht” om ze vervolgens op te kunnen lossen (bv in de vorm van vermoeidheid, stress,stijve schrouders en lage rugklachten). In het oefenproces worden aangeleerde gedrags- en denkpatronen herkend en doorzien.

Tai ji beoefening is uniek doordat ontspanning en alertheid gelijktijdig centraal staan. In Tai ji combineren we zachtheid en kracht met als uitgangspunt : zachtheid overwint hardheid.
De harmonieuze bewegingen zijn zacht golvend en voltrekken zich op een rustige, natuurlijke en gelijkmatige wijze. Uit vijf belangrijke aspecten blijkt hoe nauwgezet en juist iemand Taiji beoefent.

Die vijf zijn:

  • beweging,
  • handen,
  • kijken,
  • lichaamspositie
  • en stappen

Deze stappen moeten goed gecoördineerd zij. Het gaat erom de principes van Taijiquan in alle houdingen in het lichaam te voelen. Al doende maakt men zich de principes eigen.

Voor Taijiquan is geen grote lichamelijke inspanning vereist, terwijl lenigheid, conditie en balans toch snel verbeteren. Op den duur kan iedereen Taijiquan zo intensief en geconcentreerd beoefenen als hij of zij zelf wil. Dit kan van dag tot dag verschillen, al naar gelang lichamelijke gesteldheid en beschikbare tijd.

Taijiquan is de meest uitgebreide ontspanningstechniek binnen het geheel van ademhalings-, bewegings- en concentratie-oefeningen, die al minstens 4000 jaar in China beoefend worden. Deze ontspanningsoefeningen worden aangeduid met de term Qi Gong. Kortom, Taiji maakt ook deel uit van de Qi-Gongtraditie.

Taijiquan, dikwijls schaduwboksen genoemd, is vloeiend bewegen in balans en tevens onderdeel van de Chinese Martial Arts-traditie.

De oudste Taiji-stijl die we nu nog kennen is aan het eind van de Ming dynastie gecreëerd, bijna 400 jaar geleden, door Chen Wang Ting. Uit deze Chen-stijl werd in de vorige eeuw door Yang Lu Chan met het oog op verzachting van de Taiji, de yang-stijl ontwikkeld.

Het doel van Taiji

“Wie Taiji op de juiste manier en regelmatig twee keer per dag voor langere tijd beoefent zal de soepelheid van een kind, de gezondheid van een houthakker en de evenwichtige gemoedsrust van een Wijze bereiken”
(Chinese spreuk)

In Taiji willen we in de eerste plaats “loslaten” om iedere beweging meer in de voeten te laten wortelen, zodat meer controle van het “midden” kan ontstaan. Dit bevordert een goede werking van de organen. Een betere doorbloeding van organen, rug en ledematen werkt, dan als het ware, als een verkwikkend warm bad, genezend bij specifieke gezondheidsklachten.
Stress, vermoeidheid en pijn maken plaats voor een groter gevoelvan welzijn.

Veel mensen doen aan Taiji voor de gezonheid, maar ook om de meditatieve mogelijkheden van deze bewegingskunst. Integratie van lichaam en geest is het meest essentiële doel voor meer “alertheid met hart en ziel”

In toenemende mate worden Taiji en Qi Gong met hun rondheid in houding (bodyalignment) en beweging door huisartsen en therapeuten aangeraden

Bekijk ook

Falun Dafa (Falun Gong)

Falun Dafa (Falun Gong)

Falun Dafa (Falun Gong) is een oude vorm van Qigong uit China. Het is in 1992 geopenbaard door dhr. Li Hongzhi. Sinds de openbaring is Falun Dafa één van de snelst groeiende Qigong-praktijken op Aarde, slechts binnen 10 jaar is het aantal beoefenaars gestegen naar ongeveer 100 miljoen.