Home => Oosterse Stromingen => Meditatie & Mediteren => Meditatie algemeen => Meditatie Technieken voor Beginners

Meditatie Technieken voor Beginners


Als je voor het eerst begint met mediteren is het belangrijk een eenvoudige techniek te kiezen, waarbij de kans op externe afleiding geminimaliseerd wordt. In de meest eenvoudig technieken beperken we onze focus tot een object. Deze focus kan o.a. op onze ademhaling, een woord dat we herhalen, ons lichaam, of een object waarna we kijken zijn. Als onze gedachten afdwalen, brengen we deze terug naar ons meditatieobject of focus. Dit kan wel honderden keren gebeuren tijdens een meditatie. Alle gedachten laten we tijdens de meditatie aan ons voorbij gaan. Tijdens het mediteren proberen we niet te oordelen, conclusies te trekken of over bijzaken na te denken. We accepteren het huidige moment zoals het is. Het mooie is dat de meeste beginneroefeningen zo’n sterke diepgang hebben dat je ze voor het leven kan beoefenen. Bovendien geven ze je toegang tot bijna alle voordelen die aan meditatie worden toegeschreven.

We hebben de beste meditatie beginnertechnieken op een rij gezet. Als je twijfelt begin dan met de ademhalingsmeditatie. Deze meditatie is uitstekend geschikt om straks als basis te gebruiken in meer gevorderde meditaties.

Meditatie start procedure

Wanneer we starten met mediteren is het goed om de volgende startprocedure te doorlopen

  1. Draag gemakkelijke kleding
  2. Zoek rustig plek om te mediteren
  3. Spreek met jezelf de lengte van de meditatie af
  4. Ga rechtop zitten op een stoel of kussen
  5. Sluit de ogen en leg de handen op de knieën of dijen
  6. Adem indien mogelijk door de neus
  7. Begin met de meditatie
  8. Als je klaar bent neem enkele minuten rustig de tijd om weer terug in het normale leven te komen.



Voordat je met mediteren begint raden we je aan eerst te lezen over het Kiezen van de Houding, de Do’s en Don’t en eventuele Achtergrond.

Tot slot wensen we je heel veel succes!

Bekijk ook

Mindfulness en meditatie.

Een inleiding van het mindfulness programma, in Nederlands, maar ook in het Engels op de IOCOB website, door de voorzitter, prof.dr. jan M. Keppel Hesselink.