Home => Oosterse Stromingen => Traditionele Chinese Voedingsleer => Voedingsleer volgens de 5 elementen

Voedingsleer volgens de 5 elementen


Binnen de TCV wordt er veel gebruik gemaakt van de vijf-elementenleer. Hierbij worden processen in onszelf en in de natuur beschreven vanuit vijf basiselementen. Elk element staat voor een bepaalde voeding, kleur, orgaan, seizoen, emotie enzovoort. Deze vijf basiselementen zijn: hout, vuur, aarde, metaal en water.

In een gezonde situatie houden alle elementen elkaar in evenwicht. Hoogstens zal – afhankelijk van uw basisstofwisseling – een element iets sterker of zwakker vertegenwoordigd zijn. Bij onbalans, klachten en ziekte kunnen één of meerdere elementen uit evenwicht raken. Daarmee zorgen ze voor allerlei ongemak. Het ongemak kan komen doordat een element te sterk of juist te zwak aanwezig is. Stel dat bij u het houtelement te sterk aanwezig is dan:

  • zult u snel geïrriteerd en geprikkeld reageren.
  • zult u vaak in het voorjaar (meer) klachten krijgen.
  • erg zure producten zoals azijn slecht kunnen verdragen.

Door dan stengelgewassen (prei) en groene groenten te eten en verwarmende producten (koffie, alcohol, specerijen) te vermijden herstelt u de balans.

Water-Hout-Vuur-Aarde-Metaal

Deze benamingen staat symbool voor trillingen of resonanties met gebeurtenissen in de natuur. Door een gebeurtenis ontstaat een trilling met een effect bijv. een hoge C in een stemgeluid kan een glas doen breken. Wie kent dit fenomeen niet ?
Allerlei gebeurtenissen en fenomenen hebben hun eigen trillingen. En de energie die daaruit voort komt heeft dus een gevolg of resultaat.

Waarmee resoneren deze Elementen dan ?

Belangrijk is om te beseffen dat het niet alleen gaat om vaste voorwerpen, materialen of stoffen.
Het gaat om materiele en immateriële zaken. We spreken of Fases, Cycli of Bewegingen.
Het woord Element is niet bedoeld als een solide, statisch gegeven maar staat voor Beweging en Verandering (Hsing).

Een kort overzichtje van enkele Resonanties van de 5 Elementen:

Hout

Vuur

Aarde

Metaal

Water

Lever Hart Maag Long Nier
Galblaas Dunne darm Pancreas Dikke darm Blaas
Groen Rood Geel, oranje Wit Blauw, zwart
Zuur Bitter Zoet Scherp Zout
Stengel Blad Vrucht Knol Wortel, zaad
Voorjaar Zomer Nazomer Herfst Winter
Wind Hitte Vocht Droogte Koude
Woede Vreugde Piekeren Verdriet Angst
Ochtend Middag Namiddag Avond Nacht

Ook de energetische werking van voeding, ons eten en drinken kun je indelen in de 5 Elementen. In de Chinese voedingsleer maakt men, onder meer, gebruik van de Kosmologische cyclus. In deze cyclus staat het Element Aarde centraal.

Het spel der 5 Elementen: Kosmologische cyclus.
  • Water is de origine van het leven en voedt het Hout
  • Hout voedt Vuur
  • Vuur (as) voedt de Aarde
  • Aarde verhardt en Metaal ontstaat
  • Metaal (vloeibaar) voedt het Water
Hoe vertaalt dit zich nu naar voeding ?

Zoals al eerder geschreven wordt in de Chinese Voedingsleer meer gekeken naar wat voeding met je doet NADAT je het hebt gegeten. Waar stroomt de energie van het betreffende levens-middel naar toe ! Met welk deel van het lichaam resoneert de energie van voeding. Welk deel van het lichaam wordt extra gevoed !

Zoals je ziet staat “Aarde” centraal. De Aarde is verbonden met onze Maag en Milt (zie schema hierboven). Ook in ons eigen lichaam is “Aarde”, de Maag, in het midden, centraal geplaatst. Vanuit deze centrale vinden energiestromen hun weg. Het is belangrijk dat ons Midden, onze Aarde goed gevoed wordt. In onderstaand schema kun je zien welke voeding met “Aarde” resoneert en ons midden voedt. Het is belangrijk dat het grootste deel van onze voeding bestaat uit Aarde-producten. Al het andere is aanvullend. Je kunt voeding gebruiken om je te ondersteunen, om organen extra aandacht te geven. Je kunt stoeien met de smaken van de voeding. Ook kun je voeding van het seizoen in het betreffende seizoen meer eten. Kleurrijke voeding is een lust voor het lichaam.

Bekijk ook

Indeling voeding volgens de 5 Elementenleer (2)

Water (Nieren, Blaas) Granen; haver, rijst Groenten: algen, zeewier, kombu, nori, wakame Peulvruchten: Alle boonsoorten …