Home >> Positive Cooking >> Recepten december – Sinterklaas periode – Zoete recepten

Recepten december – Sinterklaas periode – Zoete recepten


Taai-taai:

– 400 gram bloem

– 100 gram volkoren meel

– 250 gram rijststroop

– 2 eetl appelstroop

– 1 theel zeezout

– 1 zakje wijnsteen bakpoeder

– 1 theel gemalen anijs

– 1 theel gemalen nootmuskaat

– 1 theel kruidnagelpoeder

– 2 eetl amasake

– Wat rijst- of gierstmelk

Verwarm de oven voor op 160°C. Verwarm de rijststroop zachtjes in eeen pannetje met de appelstroop. Zeef de bloem en schep er het volkorenmeel doorheen met de bakpoeder en de specerijen. Voeg ook de inmiddelse afgekoelde stroop toe en kneed totdat je een stevig deeg krijgt. Rol het deeg uit,of maak er vormpjes van. Leg deze op een ingevette bakplaat. Zet deze in het midden van de oven en bak ze in ca 25’ gaar en lichtbruin,controleer met een saté prikker of ze gaar zijn vanbinnen.

Speculaasjes:

– 200 gram bloem of rijstmeel

– 200 gram volkorenmeel

– 1 pakje wijnsteen bakpoeder

– 200gram appelstroop of rijststroop

– 2 eetl speculaas kruiden

– Mespuntje zeezout

– 150 gram wedena boter

– Evt amandelschaafsel om te garneren

Vermeng meel met de bakpoeder,stroop,zout en kruiden. De boter toevoegen en met 2 messen een deeg kneden. Met één koele hand tot een deegbal kneden en deze 30’ laten rusten in de ijskast. Het deeg uitrollen tot een lap van een ½ cm dik en er rechthoekjes uit snijden of werken met een speculaasplank. De koekjes op een met bakpapier bekleed bakblik leggen en in de oven schuiven. Oven op 175°C zetten en 15_20’ bakken. Laat de koekjes even afkoelen en steek ze daarna met een pannekoekmes los van het bakblik.

Gevulde speculaas:

– 200 gram bloem(1 kom)

– 50 ml maïskiemolie ( 4à5 eetl)

– ½ theel zeezout

– 1/3 theel speculaaskruiden

– 175 gram *geconcentreerde amazake*

Zet 1 klein potje amazake in een pan op een zacht vuurtje met wat zeezout en laat onder voortdurend roeren indikken tot de helft van het oorspronkelijke volume,los hierin 2 eetl rijststroop op.

– 50 gram amandelen

Meng de olie met het meel door het goed tussen de handen te wrijven. Fijngehakte amandelen met de speculaaskruiden en zeezout toevoegen en als laatste * geconcentreerde amazake. Dit deeg doorkneden en indien nodig nog ietsje water of meel toevoegen. Laat het deeg 30’ rusten. Rol het deeg uit tot twee lappen van 3-4 mm dik. Plaats eerst een plak op de bakplaat,hierop een laag amandelspijs (zie recept van de boterstaaf) en daarop weer een laag speculaasdeeg. Prik gaatjes in de bovenlaag van het deeg en steek er amandelen ter garnering. Bak in een voorverwarmde oven op 180°C ca 45’. Na het bakken bestrijken met in water opgeloste rijststroop om een mooie glans korst te krijgen.

Bekijk ook

Recepten november

- Gekookte gierst met sesamzaadjes - Seitan Haché - Rode kool met appeltjes - Gestoofde pastinaak met spitskool - Pompoen-appel-noten spread - Appelperencrumble