Home >> Positive Cooking >> Recepten november

Recepten november


Gekookte gierst met sesamzaadjes:

  • 2 koffietassen gierst
  • 4 koffietassen zuiver water
  • 1 eetl sesamzaadjes
  • bouillonpoeder of 1/2 blokje
  • salade de pecheur (zeewier)

Rooster de gierst en de sesamzaadjes in een droge pan,totdat ze wat bruin beginnen te worden. Zet het vuur uit,voeg water,zeewier en bouillon toe. Doe het vuur terug aan en breng aan de kook,temper nu het vuur en laat (evt op een vlamverdeler) 20′ koken. Roer goed door en knip er wat peterselie over.


Seitan Haché:

  • 1 blok seitan of een pakje met plakjes
  • 2 uien
  • 1 groot blad laurier
  • 3 kruidnagels (in het laurierblad gestoken)
  • sap van een ½ uitgeperste citroen
  • ½ tas water
  • 2 plakken ontbijtkoek zonder suiker!!
  • 2 eetl appelstroop
  • Shoyu en wat peper


Snij de seitan in grote blokken,dep droog met keukenpapier. Wentel de blokjes door bloem. Verhit in een braadpan een beetje sesamolie en bak er de seitan krokant in bruin. Snij de uien in dikke schijven. Haal de seitan uit de pan en zet opzij. Sauteer nu de uien in de resterende olie (of voeg nog wat toe),voeg citroensap,water,shoyu en laurier met kruidnagel toe. Laat ca 10′ zachtjes koken met het deksel op de pan. Snij de ontbijtkoek ook in blokjes en voeg bij het vocht,haal het laurierblad eruit en roer ook de stroop en de peper bij de saus. Roer de seitan terug onder de saus.
De smaken zoet en zuur zorgen samen voor een heel bevredigende smaak!!


Rode kool met appeltjes:Rode kool met appeltjes

  • ½ geschaafde rode kool
  • 3 kruidnagels,in een kleine ui gestoken
  • 1 theel zeezout
  • wat kaneel
  • 1 goudreinet of boskoop appel in stukjes gesneden
  • 2 eetl rijststroop
  • 1 koffietas appelsap
  • evt wat arrowroot om te binden
  • een klein klontje bio margarine

Zet een snelkookpan op het vuur en verwarm hierin het appelsap,voeg de geschaafde en gewassen kool toe,met de beprikte ui,appel en het zeezout.
Zet onder druk ,door de deksel te sluiten en laat zo op zacht vuur ca 20′ doorkoken. Haal van de druk af en contoleer de hoeveelheid vocht dat over is. Bind dit vocht met wat aangelengde arrowroot en maak op smaak met de kaneel en de margarine. Voeg evt nog wat zout toe als het te flauw is.

Gestoofde pastinaak met spitskool: Pastinaak

  • 1 ½ pastinaak in potlood techniek gesneden
  • ¼ spitskool in dikke stukken gesneden
  • zeezout
  • een snufje dragon

Breng in een pan een bodempje water aan de kook met wat zeezout. Was ondertussen de pastinaak en kool en snij in stukjes. Voeg bij het water en laat ca 20′ stoven. Maak op smaak met de dragon.

Pompoen-appel-noten spread:

  • een stuk pompoen klein snijden(1/4 hokkaido),
  • 2 appels,schillen en in vier snijden,
  • Bodempje water met zeezout aan de kook brengen en pompoen en appel gaar koken.
  • Vocht afgieten en mixen, op smaak maken met kaneel en 1 eetl noten- rozijnenpasta;
  • lekker i.p.v choco op de boterham


Appelperencrumble:

  • 50 gr bloem en 50 gram havermout
  • 50 gr zonnebloemolie
  • 2 eetl ahornsiroop.
  • 3 eetl rijst of tarwestroop.
  • 1 grote appel.
  • 2 rijpe peren.
  • 1 theel vanillepoeder.
  • 6 eetl soja- of haverroom.
  • 1 eetl kuzu of maïzena

Oven voorverwarmen op 200°c. Bloem,boter,stroop en een mespuntje zout tot kruimig deeg mengen met de mixer(kneedhaken).Appel en peren wassen en in stukjes snijden.In kokend water met zeezout beet gaar koken. Kookvocht opvangen en het uitgelekte fruit in een ovenvaste schaal verdelen.Vanillepoeder en sojaroom met kuzu vermengen en kookvocht hiermee binden. Over fruit verdelen, hierover de kruimels verdelen en de crumble in 30 min. Goudbruin bakken.

Bekijk ook

Recepten december - Sinterklaas periode - Zoete recepten

Recepten december – Sinterklaas periode – Zoete recepten

- Taai taai - Speculaasjes - Gevulde speculaas