Home => Positive Cooking => Recepten voor januari

Recepten voor januari


Zuurkool ovenschotel met kikkererwten:

– 1 ui,in blokjes

– 2 wortelen,in lucifers of schijfjes

– 1 prei in ringen

– wat peterselie

– wortelsap

– shoyu,gember,komijn en gemalen koriander

– 1 laurierblad

– havermout om te binden

– 1/2 zak geweekte en gaar gekookte kikkererwten + 1 grote reep kombu zeewier(of 1 pot gare kikkererwten)

– 1 kop boekweit en 2 koppen gierst

– bouillonpoeder of 1 blokje

– tahin en geroosterde sesamzaadjes (eventueel)

– 1/2 zakje gedroogde abrikozen

– 1 kop appelsap

– 1 pot of een zakje bio zuurkool

– ca 6 jeneverbessen en 1 laurierblad

– 1 theel umesu-pasta

– havermout om te binden

Kook de kikkererwten gaar met de kombu in ca 50-60′.Fruit de ui in wat sesamolie,voeg wortel en prei toe en evt wat peterselie. Blus af met wat water of wortelsap.

Maak op smaak met de shoyu,gember(geraspt), komijn en koriander poeder.

Voeg ook het laurierblad toe . Laat een 15′ sudderen.

Maak ondertussen de granenpuree door eerst 2 eetl sesamzaadjes te roosteren en dan degranen te koken in 8 koppen water met bouillon.

Week de abrikozen 5′ in heet water,laat ze uitlekken en verwarm ze daarna met het appelsap, jeneverbessen,laurier, de umesu-pasta en de zuurkool. Laat ook ca 10′ verwarmen,bindt het overtollige vocht met wat havermout.

Schep de granenpuree onder elkaar,evt wat rijstmelk onder roeren en op smaak maken met tahin.
Verwarm de oven alvast voor.

Vet nu een ovenschool in met wat olie, schep eerst een laag van de kikkererwten in de schaal, dan het zuurkool / abrikozenmengsel en bovenop de granenpuree. Je kunt de puree evt bestrooien met paneermeel.

Dan in de oven (ca 20′ op 180°C)

kruidkoek:


– 200 gram rozijnen,geweekt in lauwe thee (b.v chai of mu-thee)

– 300 gram volkorenmeel of een mengeling van andere melen

– 1 flinke eetl wijnsteen bakpoeder of 1 zakje

– 1 pot amasake van 380gram

– 4 eetl ahornsiroop

– 3à4 eetl tarwestroop of rijststroop

– 1 eetl koekkruiden of speculaas

– 1 theel nootmuskaat en kaneel

– een snufje zeezout

– eventueel:1 sinaasappel geraspt(zest)

– 2 eetl zonnebloemolie of maïsolie

– +- 1 dl rijstmelk of soja

De oven voorverwarmen op 175°C,rozijnen uit laten lekken,afdrogen en met bloem bestuiven. Bloem, bakpoeder, kruiden, stroop, amasake, zout, ei en zesteur door elkaar roeren.

Melk toevoegen zodat je een soepel deeg krijgt.Rozijnen eronder roeren.

15 minuten bakken op 175°C en daarna nog 30 minuten op 150°C.

Anijsmelk:

Een ½ liter rijstmelk verwarmen (op een vlamverdeler ). Voeg een theelepel gekneusde anijstoe, die je in een zeefje of zakdoek mee laat trekken in de melk.

Ongeveer 10 minuten.

Smakelijk,

Joyce

Bekijk ook

Recepten december - Sinterklaas periode - Zoete recepten

Recepten december – Sinterklaas periode – Zoete recepten

- Taai taai - Speculaasjes - Gevulde speculaas