Home >> Positive Cooking >> Recepten voor juni

Recepten voor juni


Hier alvast wat oosterse recepten om het zomergevoel nog wat aan te dikken…

Nasi goreng:

  • 2 koppen volle basmatirijst
  • 4 koppen water en wat zeezout
  • 1 prei,in ringen gesneden
  • 1 dikke wortel ,in frietjes geraspt
  • Chinese kool,in reepjes gesneden
  • Evt wat geraspte lotuswortel(toko)
  • 1 ui,gesnipperd
  • Kippenfilet in blokjes of vegetarische wokreepjes van Alpro
  • Wat vers geraspte gember
  • Gemalen komijn en koriander
  • Ketjap manis (zoet)

Kook de rijst gaar in de hoeveelheid water met het zout. (ca 30’). Verwarm wat olijfolie in een pan en fruit hierin de ui glazig,voeg de tofu blokjes of kipfilet blokjes toe en maak op smaak met gemalen koriander en wat gemalen komijn (niet teveel). Roer goed door en voeg dan de klein gesneden groenten toe,laat een 10’ stoven. Roer er wat vers geraspt gembersap onder en ketjap naar smaak (bouillonpoeder mag ook,anders wordt de nassi zo bruin van kleur?). Vermeng er de rijst onder en voeg evt nog wat gemalen zwarte peper toe en een scheutje mirin (zoete rijstwijn).

Saté saus:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 100 gram pindakaas
  • melk
  • Santen (cocosmelk in vaste vorm)
  • Komijn en koriander naar smaak
  • Zwarte gemalen peper
  • mirin en shoyu

Verwarm wat zonnebloemolie in een pannetje en fruit hierin de ui en knoflook glazig. Roer er de kruiden bij,voeg nu ook de pindakaas toe en een scheut melk. Roer met de klopper tot een smeuïg geheel. Laat even zachtjes doorkoken. Roer er nu een stukje santen onder en maak op smaak met de peper,mirin en shoyu. Lekker bij kip saté brochetten of vis.

Sambal goreng boontjes:

  • 500 gram spercieboontjes
  • 1 grote ui
  • 1,5 eetl olijfolie
  • 1 theel sambal oelek
  • 1 theel laospoeder
  • ½ theel knoflookpoeder
  • 1 eetl suiker of rijststroop
  • Zout
  • 1 theel citroensap
  • 1 à 1,5 eetl gemalen kokos

Maak de boontjes schoon. Snipper de ui,verhit de olie en fruit de ui glazig hierin. Voeg sambal,laos poeder,knoflookpoeder of verse,suiker en 2 theel zout toe. Schep alles enkele keren goed door. Schenk er 3à4 dl water bij,roer nog eens door en breng het geheel aan de kook. Voeg de boontjes toe,kook ze echter niet langer dan 6-7 minuten,ze moeten nog knapperig blijven…roer er vlak voor het opdienen citroensap en kokos door,eventueel het vocht binden met wat maïzena.

Gado-gado (groentjes in pinda kokos sausje):

  • 1 wortel in stukjes (potlood techniek) snijden
  • 200 gram broccoli (gestoomd)in water met snufje zeezout
  • 3 cm breed van een chinese kool in reepjes gesneden
  • 1 ui in ringen
  • pindakaas
  • peper
  • mirin
  • ketjap
  • shoyu
  • evt een scheutje melk of kokosmelk
  • 1 hard gekookt ei

Fruit de ui in een scheutje wokolie aan,voeg de wortel en de stronk van de broccoli toe en sauteer samen totdat de wortel glazig ziet. Stoom ondertussen de broccoliroosjes in een stoommandje.Roer deze bij de wortelen. Roer door het stoomvocht 2 eetl pindakaas,1 eetl ketjap,mirin en shoyu,laat even binden en doorkoken.Op smaak maken met peper of sambal en even proeven of de smaak goed is. Als de saus te dik wordt,melk of kokosmelk toevoegen. De groentjes vermengen met de pindasaus en er kroepoek over verdelen en het hard gekookt ei in plakjes.

Smakelijk,
Joyce

Bekijk ook

Recepten november

- Gekookte gierst met sesamzaadjes - Seitan Haché - Rode kool met appeltjes - Gestoofde pastinaak met spitskool - Pompoen-appel-noten spread - Appelperencrumble