Home >> Positive Cooking >> Recepten voor maart

Recepten voor maart


Sesam cake:

  • 150 gram sesamzaad (geroosterd in een pan)en nog 4 eetl ter garnering
  • ½ zakje wijnsteenpoeder
  • 5 gram zeezout
  • 80 gram zonnebloemolie of maïsolie
  • 200 gram tarwe of rijststroop
  • 2 theelepels no-egg of 2 kleine eitjes
  • schil van een onbehandelde citroen
  • 1 theelepel kaneel ,kruidnagel gemalen en kardemon
  • 2 eetlepels amasake
  • 60 gram boekweitmeel
  • 100 gram volkorenmeel
  • ongeveer 100 ml rijstmelk of sojamelk(zoveel toevoegen totdat het deeg soepel is)
Roer met de klopper de olie met de rijststroop door elkaar. Voeg de eieren of de no-egg toe, de schil, kaneel, zout, kruidnagel, kardemon, amasake en wijnsteenbakpoeder.
Voeg nu voorzichtig de 2 soorten meel toe en de geroosterde sesamzaadjes.Voeg eventueel de melk toe als het beslag te droog wordt. Vet een rechthoekige bakvorm in en schep het beslag in de vorm.
Zet deze in een oven die je op 175°C zet.
De cake is na ongeveer 20 minuten gaar (even prikken op gaarheid).

Erwtensoep:

  • ½ zakje spliterwten
  • 1 stuk kombu zeewier
  • 2 flinke stengels prei
  • 1 ui,gepeld en met 4 kruidnagels bestoken
  • ¼ knolselderie of een flink stuk daikon (rettich)
  • 1 laurierblad
  • 1 wortel
  • 1 ½ kopje boekweit
  • ongeveer 1 à 1 ½ liter water
  • 1 bouillonblokje of 2 eetl miso meekoken
  • 2 ringen Fu,geweekt in water met shoyu en gemberpoeder
  • 1 pakje gerookte sojaworstjes van de natuurwinkel
  • 3 eetl rijstazijn
  • peper en zout
  • naar smaak mirin
  • fijn gesneden bosui of gomasio om te garneren
Groenten schoonmaken en in” potlood “stukken snijden. Water aan de kook brengen met miso of blokje en spliterwten (liefst in een snelkookpan). Groenten toevoegen, boekweit en kruiden.
In 30 minuutjes gaarkoken (gewone pan = langer koken!) op kleine vlam. De ui en laurierblad verwijderen en alles goed door roeren. De Fu uitknijpen en in blokjes snijden en in wat olie bruin bakken.
Onder de soep roeren met de in schijfjes gesneden sojaworstjes en op smaak maken met azijn,peper en zout.

Sardientjes salade:

  • 1 blikje sardientjes
  • 1 klein uitje fijn gesnipperd
  • ½ eetl citroensap
  • 1 eetl tahin
  • 1 teentje knoflook(eventueel)
  • 1 takje fijn gesnipperde peterselie
  • 1-2 theelepels shoyu
  • 1 theelepel mosterd
Laat de meeste olie uit het blikje lopen van de vis.Doe de gesnipperde ui in een suribashi en roer het heel fijn,voeg de sardientjes en de overige ingrediënten toe(behalve de peterselie). Mix het tot een mooie pasta.
Decoreer met de peterselie.

Vruchten balletjes:

  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • 50 gram gedroogde Pruimen
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram vijgen
  • Maïsstroop of rijststroop
  • Evt cocosvlokjes of amandelmeel
Snij of knip de vruchtjes klein en vermeng ze in een mengkom,roer er zoveel stroop onder dat ze plakken. Maak er met natte handen balletjes van en roer ze door het cocos-of amandelmeel. Bewaar ze in een trommel in de ijskast.
Joyce

Bekijk ook

Recepten november

- Gekookte gierst met sesamzaadjes - Seitan Haché - Rode kool met appeltjes - Gestoofde pastinaak met spitskool - Pompoen-appel-noten spread - Appelperencrumble