Home => Recepten Alfabet => Pladijs met citroenmelisse

Pladijs met citroenmelisse


Gebruik in de keuken
De bladeren worden vers geplukt, niet gekneusd ze zijn op hun best juist aan het begin van de bloei. Dan is het aroma optimaal zowel voor onmiddellijk gebruik maar ook om ze te drogen of om op azijn te steken.
De bladeren, vers gehakt, worden gebruikt in visgerechten (paling in het groen, …) , soepen , sauzen , omelet maar ook voor fruitsalades en bowls.
Ook bij de inmaak van haring, paling en rog kan men wat citroenmelisse toevoegen.
Het vormt ook de basis voor vele likeuren, zoals “Chartreuse” en “Eau de Carmes”. Ook als aftreksel in thee is citroenmelisse aangenaam.

RECEPTIDEE
Pladijs met citroenmelisse
Recepten in de oven klaargemaakt geven over het algemeen weinig afwas wat een voordeel van betekenis kan zijn. Volgend recept levert een overheerlijke ovenschotel.


Benodigdheden:

  • 2 grote pladijzen
  • 1 gehakte ui of sjalot
  • 50 gr boter
  • olijfolie
  • 1 citroen
  • 1 lepel witte wijnazijn
  • 1 glas witte wijn
  • beetje dille
  • peper en zout
  • 6 takken citroenmelisse
  • 3 dl room
  • 1 komkommer

Smeer de ovenschotel in met de olijfolie, leg 4 takjes citroenmelisse in de schotel en leg daarbovenop de met peper en zout bestrooide pladijzen, doe er nog een geutje olijfolie bovenop en bak in een oven van ongeveer 180°.
Ondertussen kan men de saus klaarmaken: laat de gehakte sjalot in een pan inkoken (tot ongeveer de helft) met de witte wijn en de wijnazijn. Hak de 2 overblijvende takjes citroenmelisse zéér fijn, doe deze bij de sjalot samen met de room, goed roeren en peper en zout naar smaak toevoegen. Laat enkele minuten trekken op een zacht vuur, klop er de boter door, een geut citroensap erbij en als laatste ingrediënt de in blokjes gesneden komkommer (vooraf geblancheerd in zout water).
Deze saus dient men best afzonderlijk op, vergeet deze niet te versieren met een takje dille.
Serveer het gerecht met rijst of jonge aardappel.
Tip: Perfect bij dit gerecht passend is gestoofde of gekookte spinazie(ongeveer 1kg).

Van Hecke Wilfried

Bekijk ook

Dennensiroop zelf maken

Al dagen de onfortuinlijke bezitter van een lopende neus, vervelend gekriebel in de keel of een koppig hoestje? Dit kan misschien de aanleiding zijn om volgend kruidendrankje eens te proberen.