Home => Recepten Alfabet => Seldersiroop zelf maken

Seldersiroop zelf maken


Selder in combinatie met tijm,blokdrop en rum: een uitstekend en lekker hoestdrankje. Op een koude winteravond, voor het slapengaan of na een fikse wandeling in de sneeuw, bij een winters griepje, een zware verkoudheid: seldersiroop verlicht en heelt!

Ingrediënten:

  • 1 emmer gesneden groene selder( bladeren van knolselder zijn ook goed)

  • 100 g verse tijm

  • 3,25 l water

  • blokdrop*

  • riet – of kandijsuiker

  • rum

Bereidingswijze :

Spoel de selder en snij hem in stukken van 3cm. Doe hem samen met de vers gespoelde tijm in een grote ketel en giet er het water bij. Laat nu alles gedurende anderhalf uur op een zacht vuurtje inkoken. Giet daarna het ingekookte sap door een fijne zeef of neteldoek, doe het in een kookpot en doe er per liter sap 2 blokken blokdrop (van 100 g) en 1 kg suiker bij.

Laat alles koken tot een vloeibare massa. Voeg na afkoeling «eventueel» een halve liter rum van 40° toe en giet alles in steriele flessen, dicht ze en bewaar op een donkere, koele plaats.

Hoe en waarvoor gebruiken ?

Seldersiroop is een uitstekende siroop tegen de winterse kwaaltjes.
De ingrediënten samen maken dat er een lekkere siroop tevoorschijn komt die nog helend is bij hoest en bronchitis. Dit laatste door de slijmoplossende, ophoestbevorderende, ontstekingsremmende en vochtafdrijvende eigenschappen.
Bij keelpijn en griepverlicht het de ongemakken.

De siroop kan puur ( 1 soeplepel 3 x daags) ofwel met warm water aangelengd (1 op 4) vóór het slapengaan gedronken worden.

*Zoethoutwortelen Blokdrop

Zoethoutwortel die vroeger veel gebruikt werd als kauwsnoep is afkomstig van de subtropische struik Glycyrrhiza glabra . Het bevat saponinen, stoffen die 50 maal zoeter zijn dan rietsuiker.

Blokdrop, misschien beter gekend als: «Klissenbrood» is het ingedikte extract van de zoethoutwortel die bij verwerking in blokken gegoten wordt.

Behalve zijn zoete smaak bevat het ook geneeskrachtige eigenschappen. Blokdrop is tevens het voornaamste ingrediënt van drop. Stukken blokdrop verkrijgbaar in blokken van 50 g en 100 g kan men vinden in snoepwinkels, bij drogisten en in bepaalde reformzaken.

Auteur: Van Hecke Wilfried

Bekijk ook

Dennensiroop zelf maken

Al dagen de onfortuinlijke bezitter van een lopende neus, vervelend gekriebel in de keel of een koppig hoestje? Dit kan misschien de aanleiding zijn om volgend kruidendrankje eens te proberen.