Centaury / Duizendguldenkruid


Vriendelijke rustige mensen die te graag anderen van dienst willen zijn. Zij overschatten daarbij hun kracht. Hun verlangen heeft hen daarbij zo in zijn macht dat zij meer bedienden worden dan bereidwillige helpers. Hun goede inborst brengt hen er toe meer te doen dan hun aandeel in het werk, en zo hun eigen taak in het leven te verwaarlozen.

Sleutelsymptomen van de negatieve toestand:te gemakkelijk beïnvloedbaar, willen te graag helpen en kunnen geen NEE zeggen.


Uitspraken: ‘ik kan nu eenmaal geen nee zeggen’, ‘dat doe ik wel even voor je’ en ‘zal ik het doen?’.

Als het je niet meer lukt om nee te zeggen. Zelfs niet in situaties waarin je eigenlijk zou moeten zeggen: “Je kunt me de pot op, nou maak je het veel te bont”. Als je in een relatie telkens aan het kortste eind trekt of als je je een soort Assepoester gaat voelen. Als je merkt dat je over je grenzen heen gaat om maar een beetje erkenning te krijgen, maar het gevoel houdt dat niemand je echt ziet staan. Duizendguldenkruid leert je dat je niet afhankelijk kunt zijn van de goedkeuring uit je omgeving, je zult op je eigen gevoel en oordeel af moeten gaan. Zo kom je tot zelfwaardering. En besef: je kunt het niet iedereen naar de zin maken.

Botanische informatie:

Centaurium umbellatum

Groeit loodrecht en bereikt een hoogte van vijf tot vijfendertig centimeter. U vindt duizendguldenkruid vooral op droge velden, in wegbermen en op woeste gronden. De kleine roze bloemen bloeien als toefjes op de steel van de plant. Deze bloeit tussen juni en augustus en de bloempjes openen zich alleen bij mooi weer.

Bekijk ook

Hornbeam / Haagbeuk

Hornbeam / Haagbeuk

Remedie nummer 17 Hornbeam / Haagbeuk Categorie indeling 2