Hornbeam / Haagbeuk


Voor hen die fysiek of mentaal niet sterk genoeg schijnen om de last waaronder zij gebukt gaan te dragen. De taken van het dagelijks leven schijnen hen te zwaar, hoewel zij er over het algemeen in slagen te doen wat gedaan moet worden. Voor hen die menen dat een bepaald deel van hun geest of hun lichaam versterkt dient te worden, opdat zij hun taak gemakkelijk kunnen volbrengen.

Sleutelsymptomen van de negatieve toestand: maandagmorgen gevoel, eenzijdige manier van leven, gebrek aan inspiratie.


Uitspraken: ‘ik zie als een berg tegen de dag op’, ‘ik kan ’s-morgens niet uit mijn bed komen’, ‘als ik eenmaal aan de gang ben gaat het wel weer’.

Als alles een sleur is geworden, het maandagochtend is, het regent en je wereld je gevangen houdt in een tredmolen. Wanneer je je “kater” zou willen koesteren en je het gevoel hebt dat je eigenlijk maar een masochist bent als je zelfs maar zou overwegen om op te staan. Lusteloosheid die je niet echt een plek kunt geven, moe om niks. Als je het gevoel hebt dat je niet vooruit te branden bent, er geen werk uit je handen meer komt en alles je gaat tegenstaan geeft haagbeuk je een oppepper. Het buldozertje komt in beweging en schuift de problemen niet meer voor zich uit maar gebruikt z’n “handje” om ze op te lossen. Haagbeuk is een “anti-dip-saus”.

Botanische informatie:

Carpinus betulus

Deze uiterlijk op de gewone beuk lijkende variant is kleiner dan de ‘bruine beuk’ heeft groenere bladeren en groeit solitair of groepsgewijs in laaglandbossen en hooglandwouden. De (hangende) mannelijke en (rechtop groeiende) vrouwelijke bloemen of katjes ontluiken in april of mei.

Bekijk ook

Olive / Olijf

Olive / Olijf

Remedie nummer 23 Olive / Olijf Categorie indeling 3