Home => Alternatieve geneeswijzen => Alternatieve therapieën => De Energy Switch – Hoe dagelijks werken met energie je leven kan veranderen.

De Energy Switch – Hoe dagelijks werken met energie je leven kan veranderen.


Monique was altijd moe. Ze bezocht regelmatig de huisarts, er werden bloedtests gedaan, en regelmatig gebruikte ze medicatie om haar emoties te reguleren. Ze volgde zelfs een tijdje een dieet, waarbij ze allerlei toevoegingen vermeed, zoals kleur- en smaakstoffen. De conclusie van de huisarts was dat ze depressief was, en die mededeling moest ze accepteren. Medicatie als Seroxat, een antidepressivum, zou haar kunnen ondersteunen. Ze bleef echter doorzoeken naar andere middelen om zich beter te voelen. Ze vermoedde dat haar vermoeidheid en depressieve gevoelens te maken hadden met haar gevoeligheid voor de emoties en energieën van anderen.

Sandra is erg sensitief. Ze is moeder van twee kleine kinderen en werkt parttime als secretaresse. Ze heeft al tijden het gevoel dat ze eigenlijk niet op de goede werkplek zit en dat ze echt op zoek moet gaan naar de juiste balans in werk en privé. Ze had echter zo weinig energie, dat het er zelfs niet van kwam om hier eens over na te denken. Een baan van 3 dagen per week en twee kleine kinderen zorgden ervoor dat ze zich regelmatig uitgeput voelde. Haar werkplek deelt ze met 5 anderen. Elke dag was ze vermoeid en ze sliep slecht, vooral als ze had gewerkt. Ze had het gevoel dat ze niet tot rust kon komen.

Joost was moe en geprikkeld. Hij had regelmatig het gevoel dat zijn hoofd ‘overliep’. Zijn gedachten maalden maar door, hij kon ze niet stoppen.

Het is niet echt piekeren, zegt hij, maar toch… Hij vroeg zich af hoe hij zijn hoofd eindelijk eens stil kon krijgen.

In Koedijk, een heerlijk rustig en landelijk lintdorp dat tegen Alkmaar leunt, is een leuke en eenvoudige methode ontstaan om de vrouwen en man die hiernaast even de hoofdrol spelen, te helpen. De methode kreeg de naam Energy Switch omdat er wordt gewerkt met ‘energie’ die we dagelijks ontmoeten en ons helpt om ons op eenvoudige wijze te beschermen.

Sylvia van Zoeren is hypnotherapeute – ze volgde een opleiding Neuro Linguïstisch Programmeren en Hypnotherapie – en werkt met gevoelige kinderen en volwassenen. Zeven jaar geleden startte ze haar fulltime praktijk, omdat ze een nieuwe weg in wilde slaan wat werk betreft. Als psychiatrisch verpleegkundige werkte ze jarenlang in de intramurale zorg, als management assistente ondersteunde ze directeuren van een grote onderneming.

Tot ze op een dag haar huidige man ontmoette en beiden een huis betrokken dat genoeg ruimte bood aan haar drukke praktijk.

Praktische aanpak

Ze begon hooggevoelige volwassenen en kinderen te begeleiden omdat ze zelf hooggevoelig is en ervoer dat in het reguliere veld te weinig ruimte is voor een visie over gevoeligheid. Inmiddels is haar praktijk bekend bij velen en begint ze over de grens te kijken, want ook in België zijn veel gevoelige personen die belangstelling hebben voor haar praktische aanpak. In 2009 geeft ze opnieuw trainingen aan collega’s om hooggevoelige kinderen en – vooral – hun ouders te begeleiden en zal ze regelmatig lezingen geven over de verandering van ons bewustzijn en de impact hiervan.

Energie als communicatiemiddel

Energie is onzichtbaar en toch een van de belangrijkste middelen om met elkaar te communiceren en je gezond te voelen. Bovendien verbindt het ons met elkaar.

Tijdens de sessies en groepstrainingen ontdekte ze dat het leren kennen van de energie als bouwsteen van je fysieke en geestelijke gezondheid en je Zelfbewustzijn, kan helpen om meer richting te kunnen geven aan je leven.

‘Vaak zijn mensen de weg een beetje kwijt. Ze rennen van de ene naar de andere activiteit, in de hoop dat daar de antwoorden voor ze klaarliggen.’ Daarmee leggen ze hun focus steeds buiten zichzelf, volgens Sylvia.

Ze vergeten eigenlijk dat ze een enorme kracht in zichzelf hebben, en die benutten ze onvoldoende door steeds hun aandacht te versnipperen en buiten zichzelf te plaatsen.

Eind november 2008 kwam een boek uit over de praktische methode die Sylvia heeft ontwikkeld. Bij het boek ‘Doe de Energy Switch’ hoort een cd met prettige en verkwikkende meditatie-oefeningen die helpen om de aura te zuiveren en te kunnen ontspannen.

Aandacht is energie

De Energy Switch helpt je om goed bij jezelf te blijven en dat is bijna zeker de reden dat het boek en de cd goed werken. Door te ontspannen en universele energie toe te laten wordt men kalm en geconcentreerd. Men neemt meer en meer verantwoording voor zichzelf, en omdat het door de oefeningen in het boek en op de cd eigenlijk een beetje vanzelf gaat, neemt men onbewust en daardoor makkelijk zijn of haar plek in en maakt beter passende keuzes.

De methode lijkt geschikt te zijn voor velen in deze hectische tijd. De wereld om ons heen geeft immers steeds meer prikkels prijs. Onze zintuigen worden voortdurende geprikkeld en veel mensen voelen zich steeds wat overspannen en zijn vermoeid. Ook kinderen die moeite hebben om zich te concentreren hebben baat bij de oefeningen.

Je eigen aura als bescherming tegen overprikkeling

In de Energy Switch gaat het om het kunnen spelen met, en het gebruiken van beschikbare energie. Er is een oneindige bron om ons heen die ons kan voeden, maar we moeten steeds zelf de stap zetten om ons ervoor te openen. Het is daarom nodig dat men een standpunt over het begrip energie inneemt en elke dag even tijd neemt om de aura te reinigen van alle indrukken die zijn opgedaan. En elke dag momenten pakt om te herstellen van indrukken.

De voordelen van de Energy Switch:

 • Je stopt met het mechanisme steeds weer opnieuw te worden geactiveerd in je oude pijn.
 • Je stapt uit de heersende emotie van het moment en kunt goed bij jezelf blijven.
 • Je neemt je plek in, je begrenst jezelf en kunt je veilig voelen bij jezelf.
 • Je geeft de ander de mogelijkheid zijn eigen proces te gaan, een opdracht die we allemaal met elkaar delen.
 • Je stopt met het nemen van verantwoordelijkheid voor andermans proces.
 • Je gaat door met je allerbelangrijkste opdracht: je eigen proces, zodat je je levensdoel bereiken kunt.
 • Je kunt steeds snel terugkeren naar het Hier en NU, je kunt steeds snel en eenvoudig met je aandacht bij jezelf terugkeren.

‘Alles is energie. Inmiddels weten we dat onze eigen gedachten, en emoties zijn opgebouwd uit energie. Gedachten kunnen, net als energie, steeds blijven rondcirkelen in je hoofd. Gevoelens kunnen steeds weer terugkomen. Niet in de laatste plaats omdat ons onbewuste brein voor elke zintuiglijke ervaring die we hebben een laatje open kan trekken met een herinnering aan iets in het verleden dat er op lijkt.’

Zo kunnen we keer op keer het verleden opnieuw beleven of de toekomst met een zorgelijk gemoed tegemoet zien. Maar ook de energie van anderen heeft invloed op ons. Of anderen nu bij ons zijn of ver weg aan ons denken, hun gedachten – voortgebracht door hun mentale energielichaam – bereiken ons.

Je afsluiten voor anderen is verleden tijd!

Velen vertelden Sylvia in de loop van de tijd dat ze zich hadden afgesloten voor anderen en emoties. Ze gingen contacten liever uit de weg dan dat ze anderen opzochten en plezier maakten. Ze waren bang overspoeld te raken door alle prikkels die ze tegenkwamen.

De Energy Switch helpt om ballast weg te laten stromen. Of het nu om onze eigen gevoelens gaat of die van anderen. Ook leert de methode om onze eigen energie terug te nemen. De methode vertelt ons dat het belangrijk is dat we ons energiesysteem daadwerkelijk gebruiken.

De vier doeltreffende stappen van de Energy Switch zijn:

 1. Zoek verbinding met de aarde.
 2. Word je bewust van je eigen energieveld en je lichaam.
 3. Laat beschikbare energie stromen.
 4. Begrens jezelf en zuiver je aura.

Deze stappen vormen de belangrijkste oefening op de cd ‘Doe de Energy Switch!’

In het boek wordt duidelijk beschreven hoe de methode werkt en door vervolgens een aantal weken met de oefening op de cd te werken (11 minuten per dag), wordt de methode in ons fysieke en geestelijke bewustzijn verankerd!

Op de cd staan nog een drietal extra oefeningen, een ademhalingsoefening, een chakrazuivering en een grondingsoefening, met een plezierig en verkwikkend effect.

Dagelijks even oefenen of luisteren (11 minuten volstaat al) helpt echt! Joost kon daarom binnen een paar weken zeggen: ‘Mijn hoofd is weer rustig.’

Sandra voelde zich meer en meer in balans komen, waardoor ze eindelijk energie en tijd had om eens de echte balans op te maken en begon een nieuwe studie, en Monique vertelde – nadat ze een paar maanden met energie en de oefening had gewerkt – dat haar vermoeidheid duidelijk was afgenomen. Ze werd weer uitgerust wakker en had zin om van alles te doen.

Het boek en de cd zijn verkrijgbaar via de website www.energyswitch.nl/

Tevens in tientallen boekhandels in Nederland, zie voor de adressen de website.

In België kan het boek worden besteld via www.symbolic-books.be/of klik op de afbeelding om rechtstreeks te bestellen.

Doe de Energy SwitchSylvia van Zoeren

Boek, fullcolour, 60 pagina’s

Speelduur cd: 58 minuten

ISBN 978 90 79915 01 9

NUR code: 728

NUR omschrijving: spiritualiteit

Uitgeverij Vof De Liefde, Koedijk

Prijs: 19.95 €

Bestellingen en vragen:

info@de-praktijk.org

00 31 (0)72 5647353

Bekijk ook

Intuïtief schilderen

Intuïtief schilderen

Elke vorm van expressie is ook een vorm van communicatie, het vertelt een verhaal. Soms kan je gaan schilderen vanuit een situatie die zeer moeilijk geuit kan worden met woorden maar gemakkelijker en klaarder wordt op een creatieve wijze .