Groep 4: Eenzaamheid

Eenzaamheid (4)

Heather
Struikheide
Als je tot de trieste constatering komt dat niemand meer naar je luistert en iedereen je maar een kletsmeier vindt. Mensen krijgen het gevoel dat je beslag op ze legt, je vastzuigt. De eenzaamheid besluipt je en het lijkt of dat het niemand ook maar iets kan schelen. Op de grote stille heide, loop jij eenzaam rond, nergens een herder en zelfs die rotschapen luisteren niet naar jou ellende.
4
Heide leert ons in onszelf te vinden wat we bij anderen zochten. Het contact met anderen wordt minder krampachtig naarmate het contact met onszelf groeit. En ook zien we in anderen wat onszelf zo vervult, er ontstaat wederzijdsheid. Zoals ook heide beter groeit als het begraast wordt. Je krijgt ook voor de schapen….
Impatians
reuzenbalsemien
Dit is een bepaald type mens, al hebben velen er zo nu en dan wel last van. Vlijtig Liesje is het kleine zusje van deze plant. Als je te ongeduldig begint te worden, zó ongeduldig dat je je tolerantie en diplomatie een beetje uit het oog verliest, zou je eens aan deze remedie kunnen denken. Men vindt je een prima kracht, maar wel graag op een kilometer afstand, want van jouw gezeur en gemier krijgt iedereen de kriebels. Maar jou gaat het echt nooit snel genoeg, je wordt soms doodmoe van al die sukkels om je heen die nooit iets uitvoeren.
4
Reuzenbalsemien maakt dat je milder wordt, de zinnigheid van bezinning tot je doordringt en het nodige geduld krijgt om plezier in het werk zelf te ervaren in plaats van telkens een doel na te jagen.
Water Violet
waterviolier
Waterviolier is veelal een type, iets dat je karakteriseert en niet een tijdelijke toestand. Het werkt ook wel anders uit, minder mooi en positief. Anderen ervaren je als arrogant of als eentje die het altijd beter weet. Je voelt je een buitenstaander en hebt het idee dat je nooit leert hoe je de juiste toon moet vinden om anderen te bereiken. Je doorziet de dingen heel scherp en lijdt onder het weten dat jouw inzichten niet overkomen bij anderen, men je niet echt begrijpt.

Er is een bijzondere situatie die ons allemaal tijdelijk kan overkomen: als je bijvoorbeeld hulp krijgt opgedrongen of je moet aanpassen aan een dwingende bedrijfscultuur, dan kan jezelf afsluiten een heel nuttig (tijdelijk) overlevingsmechanisme zijn. Ook dat is waterviolier.

4
Waterviolier helpt de kloof te overbruggen, maakt dat je anderen weer bereiken kunt. Je merkt dat je gewoon gezellig kunt zijn, dat je minder afstand voelt met meer wederzijdse openheid.

Bekijk ook

Groep 5: Overgevoelig voor invloeden en ideeën