Home => Alternatieve geneeswijzen => Alternatieve therapieën => Over Bach Bloesems => Wat zijn Bach Bloesems en wie heeft het uitgevonden?

Wat zijn Bach Bloesems en wie heeft het uitgevonden?


Dr. Bach (1886-1936) was een regulier arts en homeopaat, die een succesvolle praktijk had in de beroemde Harleystreet.
Hij geloofde toen al dat je denkwijze en levenshouding een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en genezen van ziekten. Volgens hem was ziekte een gevolg van disharmonie tussen lichaam en geestelijke gesteldheid.
De stelling van Edward Bach luidde dan ook: Behandel de mens in plaats van de ziekte oftewel behandel de gemoedstoestand van de mens in plaats van de ziekte.

Hij zocht in de natuur o.a. in Wales naar middelen voor zijn geneeswijze, n.l. de gemoedstoestand van de mens om te zetten van een negatieve levensinstelling of houding naar een positieve instelling.
Hij vond die in de vorm van bloesems van wilde planten, struiken, heesters en bomen.
Hieruit ontwikkelde hij 37 remedies, de 38ste werd gemaakt van een bron.

Hij ging er vanuit dat als een mens zich niet gelukkig voelt er na enige tijd een ziektebeeld kan ontstaan. Dit kan beginnen met aandoeningen zoals eczeem, hoofdpijn, maagpijn, ontstekingen en pijnen zonder duidelijke oorzaak. Later kunnen echte ziektes ontstaan. Door het genezen van de oorzaak, nl. Het gebrek aan levensgeluk, treedt ook genezing van het lichaam op!
De Bach remedies kunnen bijvoorbeeld zorgen, paniek, irritatie, verdriet en onzekerheid verhelpen. Ook vermoeidheid, pessimisme en ongeduld zijn zo werkelijk te genezen. De tincturen worden in de vorm van druppels ingenomen. Indien van toepassing worden ze ook verwerkt in zalf om probleemgebieden in en op het lichaam verrassend effectief te behandelen. Al op korte termijn gaat men zich prettiger voelen, en vooral meer zichzelf.

Ook “aangeboren” negatieve karaktereigenschappen kunnen door de Bach remedies voorgoed verdwijnen, ze maken plaats voor een positief gevoel, meer kracht, vitaliteit en levensgeluk.
Ziekte kan op deze manier voorkomen worden. Deze zeer eenvoudige toe te passen geneeswijze is aan te raden voor eenieder die zich geestelijk of emotioneel niet helemaal optimaal voelt. Bach remedies zijn bij iedere volwassene toe te passen, ook bij jengelende, drukke, jaloerse, angstige, onzekere of agressieve kinderen. Ook zijn vele angstige of agressieve honden al een prettig huisdier geworden met deze simpele behandeling. Bach remedies kunnen bij reguliere of homeopathische medicijnen ingenomen worden.

Dr. Bach heeft bij deze geneeswijze voor ogen gehad, dat ze eenvoudig toe te passen moest zijn. Met de Bach remedies in huis is er voor veel situaties op simpele wijze heel wat narigheid te verzachten. Bij examenvrees, shock bij ongelukken, huilende baby’s en kinderen met angst of heimwee is het een probaat middel. Ook verdriet en angst bij scheiding of overlijden, berusting en moedeloosheid bij werkeloosheid zijn te veranderen. Agressieve of ongenaakbare pubers, wrokkige of kritische (schoon) ouders, overspannen of uitgeputte gezinsleden; met de natuurlijke methode kan vrede en harmonie weerkeren. Het is haast wonderbaarlijk, want al verandert er ogenschijnlijk een situatie zelf niet, toch is aan al deze stemmingen iets te doen! Eenvoudigweg doordat de innerlijke houding met de helende bloesemkrachten verandert. Dr. Bach is met deze unieke, vernieuwende genezingsmethode zijn tijd absoluut vooruit geweest. Hij heeft de weg geopend naar een nieuwe manier van genezen; nl. genezing van Lichaam en Geest.

Ook voor de Bach bloesemtherapie geldt: niet de ziekte, maar de zieke te behandelen.

Bach heeft zijn bloesems ingedeeld in verschillende hoofdgroepen:


1: Angst
2: Onzekerheid
3: Onvoldoende interesse in het nu
4: Eenzaamheid
5: Overgevoelig voor invloeden en ideeën
6: Moedeloos en waanhoop
7: Overbezorgd voor het welzijn van anderen

Je vindt een handigoverzicht van alle bloesems opgedeeld in groepen op Symbolic Gids

Bekijk ook

Dr. Edward Bach: Het Verhaal van de Wandelaars (1934)

Op een goede dag, en elke dag is een goede dag , trok een groepje wandelaars erop uit voor een tocht door een bos. Ze waren met zijn zestienen. Aanvankelijk ging alles goed...