Home => Alternatieve geneeswijzen => Alternatieve therapieën => Reiki => Reiki Symbolen => Dai Ko Mio – Usui Master Symbool

Dai Ko Mio – Usui Master Symbool


Het Usui Master Symbool heeft verschillende betekenissen. De meest gebruikte is “Het Immens Stralend Licht”. Een andere vertaling zou kunnen zijn: “Groot Wezen van het Universum, Schijn op Mij”. In de Zen praktijk heb ik het gezien als “Schatkamer van het Groot Schitterend Licht” en het staat symbool voor een van de Boeddha Wezens en van de staat van verlichting.

Usui ontwikkelde Reiki vanuit zijn ervaring op de Karuna. Hij beleefde satori, een moment van eenheid, een ontwaken in zijn ware natuur. In die eenheid kwamen zijn voorgaande trainingen zodanig bij elkaar voor hem dat hij Reiki ontwikkelde.

De definitie van Reiki kan worden gelezen als “Universele Levensenergie”. Dit is de meest gangbare definitie tegenwoordig in de Westerse wereld. De kanji kan ook gelezen worden als “De universele levensenergie/-geest die met ons samenkomt”. In die betekenis staat het voor onze eenheid met alles. Dit is Reiki. In Reiki graad III leren we het Dai Ko Mio symbool. We zijn één met het immens stralend licht, de universele levensenergie opgaand in onze eigen. Dit gebeurt niet door een afstemming, noch door een certificaat, maar door realisatie. Er is niets te bereiken, er is geen doel om naar te streven.

De DKM zou de Amida Sanzon uitdrukken, een triangel van liefde, licht en harmonie. Deze drie geven de ultieme bron weer op dezelfde wijze als de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. De DKM is het “Immens Stralend Licht”. Dit is de bron. Als je de DKM eenmaal kent, kun je het voor elke Reiki-toepassing gebruiken, zelfs in plaats van de andere symbolen. Dit komt aan de ene kant omdat het symbool de andere drie omvat, maar ook omdat het de eerste stap is van afhankelijkheid van symbolen naar simpelweg gebruiken van de energie. Gebruik het overal en altijd waar je de anderen zou gebruiken. Gebruik zijn naam als een mantra bij het mediteren, je concentrerend op de ultieme bron van alles, het immens stralend licht, en laat het je verlichten. Misschien zul je je dan realiseren dat je het bent.

De Dai Ko Mio is een terugkeer naar de eenvoud. De drie andere symbolen samen in één. De eerste graad was de eenvoud van Reiki, vertrouwen op de bron, en het eenvoudigweg doen. De tweede graad ging om het leren van de manieren waarop de bron zich manifesteert en het vergroten van onze beeldvorming van wat de bron kan doen. De derde graad, met de Dai Ko Mio, voert ons terug naar de eenvoud en de eenheid. Reiki is in het doen en het Zijn. Het besef is dat er geen verleden en geen toekomst bestaat. Met open handen, een open geest en een open hart onze volledige gerichtheid en aandacht op het nu. In dit bewustzijn is liefdevolle gevoeligheid en mededogen de uiting van ons bewustzijn. We helen. Het besef is dat we het immens stralend licht zijn, NU, op dit moment, in elke ademtocht, uitstralend naar alles. Helen is.

Sommigen zullen dit wat esoterisch vinden, of filosofisch, of mystiek. Het is eigenlijk heel eenvoudig, maar het kan niet beredeneerd worden, je kunt het niet zoeken, het kan niet gevonden worden. Het is eenvoudigweg. Reiki is. In bewustzijn is er slechts nu. Het is eenvoudig, wees Reiki. Op elke ademtocht, in bewustzijn, nu. Je hebt het allemaal gevoeld. In afstemmingen, op dat ogenblik weet je het, ben je het.

Wees het. In elke ademhaling.

Bron: Eric Peters