Deze steen komt voor in het groen, witgroen, zwartgroen, geelwit, oranje, lila, blauwachtig grijs en roestkleurig.
De groene jade straalt harmonie uit en helpt mensen die niet in evenwicht zijn en soms te veel in het geestelijke en dan weer te veel in het stoffelijke zijn, onrust voelen, om hun evenwicht te vinden en te behouden.
De werking van de andere kleuren jade zijn anders en daarbij moet als verwijzing vooral op de kleur gelet worden.
Voorbeelden van andere toepassingen:
Sterkt de nieren, de blaas, de ogen, is goed tegen reuma, maagklachten, ontstekingen, spijsvertering en een beschermende steen tijdens de zwangerschap. Een Jade in bijvoorbeeld de broekzak dragen, helpt bij onderhandelingen en trekt het recht aan.
Chakra:
naargelang de klachten sacraal, voorhoofd- of navelchakra.
Corresponderende Sterrenbeelden:
De geschiedenis van jade is zowel de geschiedenis van jadeïet als van nefriet. :
Het is altijd een zeer geliefde steen geweest bij Aziatische volkeren. China is bij uitstek bekend om de prachtige voorwerpen die uit jade zijn gemaakt. Uit vrijwel alle dynastieën zijn werkstukken uit dit edele materiaal bekend ; het is zelfs mogelijk aan de manier van bewerken en de uitvoering van het werkstuk de verschillende dynastieën te herkennen.
Het was de lievelingssteen van de laatste keizerin van China. Elk stuk dat werd gevonden, moest door haar gekeurd worden en kreeg de naam keizerlijk mee. Zij verzamelde een enorm aantal voorwerpen van groene jade en zij had altijd een brokje jade in de hand om haar innerlijke rust te verzekeren.
Er zijn heel wat stenen gesneden in de vorm van planten en dieren ; hieraan wordt een grote occulte waarde gehecht. Een hand gesneden uit jade zegent en beschermt de drager. Een of ander lichaamsdeel gesneden uit jade beschermt dit lichaamsdeel tegen alle mogelijke ongelukken en ziekten. In Mongolië en Tibet is jade de woning van de geest.
De Egyptenaren gebruikten jade reeds 5000 jaar voor onze jaartelling. In de vorm van een bijlpunt werd hij gedragen als talisman. In het Britisch Museum in de Egyptische galerij is er een te bewonderen met aan beide zijden ingegraveerde gnostische symbolen. Ook de scarabeeën werden vervaardigd uit jade.
De mensen uit de steentijd in Mexico eerden jade en maakten er de mooiste voorwerpen van. Bij de opgravingen zijn in de tempels prachtig bewerkte beeldjes, parels en tabletten gevonden. Een brokje jade werd om het middel gedragen als geneesmiddel van alle mogelijke nierziekten. De gevleugelde vogelgod van de Maya’s werd bijna altijd uit jade gesneden. De Maori’s in Nieuw-Zeeland beschouwen de jade als heilig en snijden er hun tiki uit, een afbeelding van iemand die een luisterende houding aanneemt. Hij wordt om de hals gedragen en geldt als bescherming tegen tovenarij. Hij gaat over van vader op zoon.
De bewoners van de paalwoningen in de Zwitserse meren lieten voorwerpen in jade na. Ook de Eskimo’s in Alaska en Canada werkten met deze stenen en maakten er de prachtigste voorwerpen mee. Bij de Grieken en de Romeinen werd hij gedragen als doeltreffend middel tegen nier- en maagklachten.
In allerlei musea ter wereld zijn prachtige voorwerpen uit jade te vinden. Men kan er uiterst gewaagde en virtuoos vervaardigde werkstukken bewonderen, zowel uit de oudheid als van de hand van hedendaagse kunstenaars. Men ziet er kettingen met ringen zonder lassen, dunwandige vazen met handgrepen en deksels voorzien van beweegbare ringen, bekers met gegraveerde versieringen, gespen en andere voorwerpen. Ook wapens en vlijmscherpe messen met de nodige versieringen op dolken en zwaarden. Kleine voorwerpen van jade zijn tegenwoordig helemaal in de mode vanwege hun eigenschap succes bij ondernemingen te waarborgen.
Al sinds 500 v.C. werd jade ‘de beste aller edelstenen’ genoemd. Al voor de stichting van het Chinese keizerrijk symboliseert jade in de Chinese cultuur als ‘steen van de hemel’ de vijf deugden van de mens : wijsheid, gerechtigheid, bescheidenheid, barmhartigheid en moed. Symbolen van die deugden werden in jade gesneden en als krachtsteen neergezet. De Oude Egyptenaren voegden daar nog de kracht om liefde te wekken en te behouden aan toe, wat ook geldt voor de maya’s in het Oude Mexico. Een plak jade met een gat in het midden werd pi genoemd. Het symboliseert de hemel , waaruit de bliksem (als kracht van de hemel) naar de aarde schiet.