Home => Astrologie => Nieuwe maan

Nieuwe maan

De dagen zijn langer, de vogels fluiten hun lentelied, de eerste insecten zoemen weer door de lucht en de sapstroom in planten en bomen wordt actiever. Dit geeft energie, de behoefte om naar buiten te treden en de impuls om in beweging te komen. De nieuwe maan valt binnen de periode van de Eimaan met het thema ‘zorg en bescherming’. Het prille leven dat ontwaakt en ontluikt in de natuur is nog kwetsbaar. Ondanks de toenemende warmte slaat het weer soms toch ineens om naar kou. Voel voor jezelf steeds goed of het de juiste tijd is om naar buiten te treden en actie te ondernemen of dat een (tijdelijke) pas op de plaats beter is. Daarbij kun je jezelf vragen: Is mijn actie een re-actie (op iets of iemand van buitenaf) of voel ik echt de drang van binnenuit om deze stap te zetten? Houd ik me in omdat ik bang ben om iets niet te behalen (dus uit angst om te falen), of voel ik dat het nog niet helemaal de juiste tijd is?

Een nieuwe maan is een goed moment om nieuwe zaadjes te zaaien, om een nieuwe start te maken, maar nádat je in stilte jezelf hebt aanschouwd, de balans hebt opgemaakt en je initiatieven in overweging hebt genomen. De Maan in het vuurteken Ram maakt onafhankelijk en geeft de impuls tot actie. Gebruik deze dagen juist ook om inzicht te krijgen in je plannen en idealen, in het resultaat dat je wilt bereiken voordat je ondoordacht te werk gaat en later weer drie stappen terug moet doen. Mercurius en Neptunus beïnvloeden de maanenergie op een positieve manier: Mercurius staat in Vissen, waardoor je intuïtief kunt denken, je invoelingsvermogen sterk is en je de samenhang van zaken kunt begrijpen. Mercurius staat samen met Neptunus, waardoor dit wordt versterkt: inspiratie borrelt op, je kunt uitdrukken wat je (aan)voelt en weet ook wat werkelijk uit te voeren is. Een goede balans tussen denken, voelen en actie is dus goed mogelijk, als je er tenminste de tijd voor neemt!
Asteroïde Ceres staat driehoek (harmonieus) met de Maan, wat de behoefte om anderen lief te hebben en voor hen te zorgen vergroot. Ook de behoefte om zelf nodig te zijn en emotionele diepgang met anderen te beleven kan extra spelen. Daarbij is het belangrijk dat je niet alleen geeft, maar ook kunt ontvangen, en andersom. Wat je zaait zul je oogsten. Ceres als archetypische Grote Moeder maakt je niet alleen bewust van wat jouw innerlijke natuur nodig heeft, maar ook van wat belangrijk is voor onze planeet. Je lichaam is ook van de Aarde: je hebt de stof van de Aarde geleend om dit briljante lichaam te bezielen. Zorg goed voor je lichaam, luister naar de signalen van je lijf. Wat of wie voelt goed of juist niet? Wat heb je wel en niet nodig om je lichaam meer kracht te geven? Is er iets in de (voor)ouderlijke lijn dat jouw aandacht vraagt, bijvoorbeeld geheeld wil worden? Je kunt je leven net zo snel veranderen als je je aannames kunt veranderen. Het is een goede tijd om hierin inzichten te verkrijgen. Saturnus stelt je meteen op de proef, want die kan pessimisme opwekken of je ontmoedigen. Als je merkt dat je je wereld beperkt in plaats van groter maakt, verander dan de aanname die je erop hebt zitten. Dit kost tijd en inzet, maar vergroot de mogelijkheid om aan te trekken wat jij wenst.

Tekst © Petra Stam
www.petrastam.com