Home => Gewoon buitengewoon => Erna Droesbeke, auteur en kunstenares

Erna Droesbeke, auteur en kunstenares


Op een dinsdagochtend word ik vrolijk opgewacht door Erna Droesbeke (57) in haar appartement in Berchem. Deze kleine maar energieke dame leidt mij naar haar werkkamer waar ik overweldigd word door de hoeveelheid boeken en kaarten die in de kasten staan.
Na een heerlijk kopje thee, ben ik wel benieuwd en vraag ik mij af wat deze dame mij te vertellen heeft! Als ik van wal steek met mijn vraag hoe ze aan die hoeveelheid boeken komt zegt Erna:

Weet je, vroeger had ik de esoterische winkel “Den alchemist” in Antwerpen die ik met mijn toenmalige partner Christian runde. Ik werd er zowaar ingesmeten. Met mijn achtergrond en opleiding kunst, theater muziek enz.. was dit een totaal onbekend terrein voor mij. Het zorgde ervoor dat ik daadwerkelijk een sprong ik het duister maakte. Ik had toen de keuze: “Zwemmen of verzuipen”. Ik had mezelf 3 maanden de tijd gegeven om mij volledig in te werken en op een of andere manier is mij dat ook gelukt. Dat was toen een zware maar leerrijke tijd! Vooral hard werken en lange dagen maken.

Aumée: “Wanneer en hoe ben je eigenlijk aan het tekenen en schrijventoegekomen ?

Erna: “Ik ben astmapatiënt en als kind was ik daarom veel en langdurig ziek. Omdat ik te jong was om te lezen en niet altijd kon tekenen had mijn moeder mij een spel kaarten gegeven met de boodschap “Speel daar maar mee”. En dat deed ik dus…”

Maar de figuurtjes van de hofkaarten op de speelkaarten kwamen voor haar tot leven en fluisterde haar boodschappen toe. Boodschappen met waarschuwingen, die te maken hadden met mensen uit de omgeving van haar ouders. Haar moeder was dan ook totaal verrast toen Erna haar boodschappen toevertrouwde en vertelde hoe ze daaraan was gekomen.

Erna: “Later, toen ik de esoterische winkel “Den Alchemist” had, merkte ik dat er zo goed als geen informatie bestond over de waarzegkaarten van Mlle Lenormand. Mlle Lenormand heeft nooit haar kennis over het voorspellen met kaarten schriftelijk verwerkt, dat werd toen enkel mondeling overgebracht.
Op vraag van toenmalige klanten kwam ik op het idee om daarover een boek te schrijven. Doordat de kaarten mij in mijn prille jeugd spontaan inzichten en antwoorden gaven ben ik die symboliek gaan vormgeven en opschrijven zodat iedereen kon leren voorspellen met de Lenormandkaartjes.
De teksten en afbeeldingen heb ik eigenhandig uitgewerkt en getekend. zo is het boek “kaartleggen met Mll Lenormand” ontstaan dat intussen in meer dan 10 landen wordt uitgegeven.”
Omdat dit zo succesvol bleek te zijn, ben ik dit verder gaan uitwerken met het boek “Vraag en antwoord met Lenormandkaarten.”

Aumée: “Je bent wel veelzijdig, niet enkel schrijf je over de waarzegkaarten maar ook over Aromatherapie (Oliën en wierook), dromen, Astrologie en nog veel meer…? Hoe kom je daar bij?”

Erna: “Ik weet nog dat na een zoveelste bezoek bij de dokter mijn moeder me wou troosten met een kleinigheidje. We gingen naar de winkel en ik mocht iets uitkiezen.. Ik liep regelrecht naar de rekken vol boeken, achteraan in de winkel. Ik was gefascineerd door de afbeeldingen van de dierenriemtekens op het boek. Niet dat ik toen iets van horoscopen begreep maar ik had mijn keuze gemaakt. Ik was gebeten door astrologie!
Nadien heb ik het boek nog veel zitten uitdiepen om zo mijn familie en vrienden te analyseren.

…Eigenlijk is het niet zo raar die uiteenlopende onderwerpen, ze hebben allemaal iets met elkaar te maken. Mijn vader had helderziende dromen, maar kwam daarmee niet naar buiten. Hij was bang dat hij in zijn omgeving niet meer ernstig zou genomen worden.
Mijn grootmoeder was als jonge vrouw verpleegster en werkte met kruiden, verklaarde dromen en legde kaarten voor haar vriendinnen. De helderziende krachten lijken een beetje in de familie te zitten.

Tijdens mijn jeugd ondervond ik ook dat ik dingen kon ruiken, die niet fysiek aanwezig waren.
Ik voelde de betekenis en de invloed van die geuren en besloot de werking van de etherische oliën op de psyche van de mens in boekvorm te bundelen. Zo ontstond het boek ‘Werken met aromatherapie’, gevolgd door het boek ‘Werken met wierook’ .

Aumée: “Waar ben je dagdagelijks mee bezig? Ik neem aan dat naast het schrijven je agenda behoorlijk gevuld is, niet?

Erna: “Ik organiseer geregeld cursussen en geef in mijn praktijk psychische consulten met de tarotkaarten van Isis en Rider Waite en de Lenormandkaarten, Astrologie en kleurentherapie.
Mijn helderziende krachten en voorspellende dromen brengen mij boodschappen uit ’gene zijde’. Ter ondersteuning laat ik mij leiden door de wijsheid van boeddhisme, alchemie, astrologie, tarot, karma en reïncarnatie en belangrijke figuren zoals Nostradamus, Edgar Cayce en Fulcanelli.”

Ook het schrijven blijft mij bezighouden, na het boek “Het verhaal van David”, ben ik niet stil blijven zitten, volgend jaar kom ik met een nieuw boek: ‘Astrologie for girls’ (voor meisjes vanaf 12 t/m 16 jaar) dat wordt uitgegeven door “Linkeroever Uitgevers”.

Het lijkt mij dat deze dame een bezige bij is, ik besluit dan ook ons boeiend gesprek te beëindigen. Bedankt Erna!

Aumée


Erna DroesbekeErna Droesbeke werkt nauw samen met diverse uitgevers en maakt de wekelijkse en maandelijkse horoscopen voor de Belgische tijdschriften, Ninabij het Laatste Nieuws, TVGids/Primo, Kids, Royals, 03 en 09 – Krant en Goed Gevoel. Vanaf december 2006 was Erna ook de huisastrologe bij Life!TV (gepresenteerd door Anja Daems) en vanaf januari 2007 voor 4FM (gepresentreerd door Truus Druyts). Ze wordt regelmatig gevraagd voor interviews voor radio en tv en diverse tijdschriften en kranten.
Erna Droesbeke heeft tal van boeken uitgebracht. Deze kan je, indien je interesse hebt, online bestellen bij Symbolic Books.


Bekijk ook

Kristina Boey - Dierencommunicator & Healer

Kristina Boey – Dierencommunicator & Healer

Heb je altijd al willen weten wat dieren denken? Waarom ze bepaald gedrag vertonen en hoe we ze beter kunnen begrijpen? Wist je dat dieren ons gedrag spiegelen maar evengoed onze ziektes? Wil je ook graag weten wat er achter het gedrag van dieren schuilt en wat ze ons van boodschappen willen geven?