Home => Kaartleggen-orakelen => I-Tjing => Hexagrammen => 8 – De Aaneengeslotenheid

8 – De Aaneengeslotenheid


Het hexagram (De Aaneengeslotenheid) is samengesteld uit de trigrammen aarde en water.

Oordeel Aaneengeslotenheid brengt heil. Peil het orakel nog eens, Of je verhevenheid, duurzaamheid en standvastigheid bezit; Dan is er geen blaam. De onzekeren komen gaandeweg naderbij. Wie te laat komt heeft ongeluk.
Beeld Op de aarde is het water: het beeld van de Aaneengeslotenheid. Zo hebben koningen van de voortijd de afzonderlijke Staten als leengoederen vergeven, en met de leenvorsten Vriendschappelijke betrekkingen onderhouden.
Betekenis Water boven, aarde beneden. Werk eendrachtig samen, besef dat twee meer kunnen dan één.

Trigrammen


Bovenste Trigram

K’AN – Het Water: Het OnpeilbareJe voelt je snel bedreigd door anderen, waardoor je je onzeker voelt. Hierdoor kan het zijn door je voor het blok gezet wordt, waardoor bepaalde keuzes opgedrongen worden. Daarnaast ben je een gevoelsmens, waardoor je dingen soms te persoonlijk aantrekt. Probeer afstand te nemen en laat je gevoelens niet forceren door je omgeving.

Onderste Trigram

K’OEN – De Aarde: Het OntvangendeJe staat open voor je eigen Zelf en je accepteert je eigen karakter, gevoelens en daden zonder oordeel. Je bent een persoon van rust die zich laat leiden door zijn eigen gevoelens. Hierdoor kan het soms zijn dat je gevoelens de overhand hebben waardoor je rationele kant geen inspraak heeft.

Bekijk ook

5 - Het Wachten

5 – Het Wachten

Het hexagram 需 (Het Wachten) is samengesteld uit de trigrammen hemel en water. Oordeel Het …