Home => Kaartleggen-orakelen => Tarot kaarten => De Grote Arcana => XII – Een nieuwe visie

XII – Een nieuwe visie


De figuur op deze kaart beleeft een wedergeboorte; hij laat zijn wortels in de aarde los en krijgt vleugels om de onbegrensde ruimte in te vliegen. De geometrische vormen rondom het lichaam van de figuur tonen de vele dimensies van het leven die hem tegelijkertijd ter beschikking staan. Het vierkant vertegenwoordigt het fysieke, het zichtbare, het bekende. De cirkel vertegenwoordigt het onzichtbare, de geest, pure ruimte. En de driehoek symboliseert de drievoudige aard van het universum: het zichtbare, het onzichtbare en de mens, die beide bevat.

Nu krijg je de gelegenheid het leven in al zijn dimensies te zien, zowel de dieptepunten als de hoogtepunten. Ze bestaan naast elkaar en als we uit ervaring leren dat de donkere en moeilijke kanten even hard nodig zijn als de lichte en makkelijke kanten, krijgen we een heel andere kijk op de wereld. Door alle kleuren van het leven diep in ons te laten doordringen raken we beter geïntegreerd.

AIs je je openstelt voor het allerhoogste, stort het zich ogenblikkelijk in je uit. Dan ben je geen gewoon mens meer – je bent erboven uitgestegen. Je inzicht is het inzicht van het hele bestaan geworden. Nu ben je niet langer gescheiden – je hebt je wortels gevonden. Normaal gesproken leeft iedereen zonder wortels, zonder te weten waar de energie die hun hart blijft vullen vandaan komt, zonder te weten wie er constant in hen ademt, zonder het levenssap te kennen dat in hen stroomt.

Het is niet het lichaam, het is niet de geest – het is iets dat alle dualiteit overstijgt. Dat iets heet bhagavatde bhagavat in de tien richtingen.

Als je innerlijke wezen zich opent, ervaart het eerst twee richtingen: hoogte en diepte. En naarmate je aan deze situatie gewend raakt, ga je langzaam aan beter om je heen kijken en je in de andere acht richtingen bewegen.

Als je eenmaal het punt hebt bereikt waar je hoogte en je diepte samenkomen, kun je tot aan de rand van het universum kijken. Van daaruit gaat je bewustzijn zich in alle tien richtingen ontplooien, maar slechts één weg voert erheen.

(Uit: Zen, the diamond thunderbolt, hoofdstuk 9)

Bekijk ook

IV - De rebel

IV – De rebel

De machtige, autoritaire figuur op deze kaart is duidelijk meester over zijn eigen lot. Op …