Home => Kaartleggen-orakelen => Tarot kaarten => Osho Zen Tarot => Osho Transformatie Tarot => Light on the Path / Licht op het pad

Light on the Path / Licht op het pad


Een lichtflits verlicht je weg niet, hij helpt je niet zoveel als een lantaarn die je met je meedraagt. Hij geeft je alleen een flits, een glimp van de weg die voor je ligt. Maar deze eenvoudige glimp is heel waardevol. Je voeten voelen nu vaste grond, je vastberadenheid neemt toe, je voelt je gesterkt in je voornemen om je doel te bereiken. Je hebt even de weg gezien en je weet dat hij er is en dat je niet doelloos rondzwerft. Eén lichtflits en je hebt een glimp gekregen van de weg die je moet gaan en van de tempel die het doel is van je reis.

De filosoof, de mysticus en de onweersbui

Ik heb eens horen vertellen over twee mannen die op een inktzwarte nacht in een bos de weg waren kwijtgeraakt. Het was een heel gevaarlijk bos, vol wilde dieren, dichtbegroeid, duisternis waar je maar keek. De een was een filosoof, de ander een mysticus. Plotseling stak een storm op, met dreunende donderslagen en felle bliksemflitsen. De filosoof keek naar de hemel, de mysticus naar het pad. Op het moment van de bliksem zag hij het pad, verlicht, voor zich. De filosoof keek naar de bliksemflitsen en vroeg zich verwonderd af: `Wat gebeurt hier?’ en miste het pad.

Je bent in een woud verdwaald dat nog dichter is dan dat uit het verhaal. De nacht is nog donkerder. Soms is er een bliksemschicht of een lichtflits te zien – let op het pad. Tswang Tse is een lichtflits, Boeddha is een lichtflits, ik ben een lichtflits. Kijk niet naar mij, let op het pad. Als je naar mij kijkt, heb je het pad al gemist want het blijft niet bliksemen. Het duurt maar een enkel moment en als de eeuwigheid binnendringt in de tijd, gebeurt dat in een zeldzaam moment, net als een bliksemschicht. Als je naar de bliksemflits kijkt, als je naar een boeddha kijkt – en een boeddha is prachtig, zijn gelaat fascineert, de ogen zijn magneten – als je naar een boeddha kijkt, heb je het pad gemist.

Let op het pad, vergeet de boeddha. Let op het pad en doe iets, volg het pad en onderneem iets. Denken brengt je niet verder, daarvoor moet je iets ondernemen. Denken speelt zich in je hoofd af. Denken raakt nooit de totale mens; je bent alleen totaal als je iets doet.

Schenk meer aandacht aan je leven! Leven is het ware. Blijf niet bezig met materiaal te verzamelen over meditatie – mediteer! Blijf niet bezig met materiaal te verzamelen over wat dansen is. Er bestaan naslagwerken over de dans maar die zijn volslagen zinloos als je zelf niet danst. Gooi al die naslagwerken de deur uit! Gooi de last van al die weetjes van je af en begin te leven. En als je begint te leven, veranderen heel gewone dingen in iets buitengewoon moois. Het zijn maar dingen van weinig belang – het leven bestaat uit dingen van weinig belang – maar door jouw intensiteit en hartstochtelijke liefde worden ze getransformeerd, worden ze tot iets schitterends.

uit de Osho Transformatie Tarot
…inspiratie voor het speelse in elke dag

Bekijk ook

The Foolish Heart / Het dwaze hart

The Foolish Heart / Het dwaze hart

Het hart heeft zijn eigen beweegredenen waar het verstand niets van begrijpt. Het hart heeft …