4 – De Keizer


Het jaar van De Keizer is het eerste jaar van een tweejarige cyclus, waarin u leert uw eigen gezag te vestigen. Het gaat om vaders en patriarchaat – om het bepalen van ‘wie er hier de lakens uitdeelt’. Vaderkwesties zijn daarom cruciaal: zelf vader zijn, de omgang met de eigen vader, het bereiken van de ‘vader binnenin’, of de relatie met een geprojecteerde vaderfiguur. De Keizer spant zich ten eerste in om orderegels in te stellen en stabiliteit in zijn omgeving te scheppen. In zo’n jaar zult u dat ofwel zelf doen of reageren op orders die van buitenaf komen. In het laatste geval komt u mogelijk in opstand tegen wat u als beknotting van uw vrijheid ziet.

Wanneer De Keizer volgt op een jaar van De Keizerin, dat een jaar van rijke creativiteit is, haalt u uw werk uit de privé-sfeer en zoekt een manier om het in de openbaarheid te brengen. U bent uit op erkenning of bijval voor uw werk en het vinden van manieren om vaste voet op de markt te krijgen. U initieert projecten die naar u hoopt uw naam vestigen. U bent een pionier met nieuwe dingen. U trekt erop uit om de wereld te veroveren.

Uw lessen draaien om het vestigen van het gezag om uw eigen regels te stellen of om het leren van hoe u naar de regels van anderen kunt leven. U presenteert assertief, en indien nodig zelfs met kracht, uw ideeën. U zou in aanvaring kunnen komen met de ‘staat’ of de wet. U moet weten wat uw domein is, zodat u er efficiënt op kunt werken. U loopt het risico zo dictatoriaal te worden, dat u de mensen in uw buurt platdrukt. U hecht mogelijk te veel aan rechtlijnig denken en wordt daardoor misschien ‘kleinburgerlijk’. Door een leiders- of managersrol zou u dit jaar kunnen opklimmen tot een positie met verantwoordelijkheid en prestige.

Bekijk ook

8 - Kracht

8 – Kracht

In uw jaar van Kracht luiden de centrale vragen: Wil ik met hart en ziel …