Home => Lichaam & Geest => Gezondheid => Voedingsgids => Açaíbes – Natuurlijke energiebooster uit het regenwoud

Açaíbes – Natuurlijke energiebooster uit het regenwoud


Het Zuid-Amerikaanse regenwoud heeft een nieuw juweel prijsgegeven: de açaibes, een energierijke bes die tot de meest voedzame vruchten ter wereld zou behoren en nu ook in diverse dranken en voedingssupplementen wordt verwerkt.

Vijftien tot dertig meter hoog zijn ze, de açaipalmen, ook gekend als de ‘bomen van het leven’. Ze groeien al zo’n duizend jaar in de regenwouden van Brazilië, en hun takken zijn beladen met dikke trossen açaibessen. Reeds eeuwen lang worden deze energierijke paarse vruchten dankbaar gebruikt door de Indianen en de Boslandcreolen, de nomadische bewoners van het Amazonegebied en het regenwoud. Ze eten de bessen om hun uithoudingsvermogen te verbeteren, om sterk en gezond te blijven en om weer op krachten te komen na een bevalling.

Rage bij aanhangers van superfood

De Amerikaanse voedselorganisatie USDA schreef ondermeer het volgende over de bes: “Met meer dan 2000 verschillende soorten vruchten en planten die een geneeskrachtige werking hebben, biedt het regenwoud de mensheid veel natuurlijke bescherming. De açaibes is een ongelooflijke vrucht die hier is ontdekt. Sinds meer dan 1000 jaar wordt ze gegeten door de Indianen uit het regenwoud en na al die jaren is de wetenschap er nu achter gekomen dat de açaibes meer antioxidanten bevat dan enig ander fruit op deze aardbol, en dat ze het gezondste product is dat ooit werd gevonden op deze planeet. Dit juweel uit het regenwoud is de Koning onder alle fruit.” Genoeg lof om voor een nieuwe rage te zorgen in de VS. Het onderzoek naar de eigenschappen van de vrucht is nog niet afgerond, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend en ondertussen verovert de paarse bes, die haar reputatie vooral te danken heeft aan haar hoge ORAC-waarde (*), ook Europa.

Bijzondere bes

Açaibessen zijn erg kwetsbare vruchten die qua vorm en smaak vooral op onze bosbes lijken, maar een bijzondere nasmaak hebben die nog het meest aan pure chocolade doet denken. Wanneer de bessen geplukt worden, bederven ze snel. Daarom worden ze binnen een tijdspanne van 24 uur na het plukken verwerkt. Na de oogst in de Braziliaanse regenwouden wordt het fruit nog dezelfde dag verscheept en onmiddellijk verpakt om het behoud van alle natuurlijke bestanddelen zo goed mogelijk te garanderen. Buiten Brazilië is de açaíbes niet in zijn geheel te koop. Je zal de kleine vrucht dan ook niet terugvinden in de buurtsupermarkt. De bessen zijn bij ons alleen verkrijgbaar onder de vorm van pulp of poeder, dat uit de stevige schil wordt gehaald en wordt verwerkt in diverse dranken en voedingssupplementen. Deze kunnen worden toegevoegd aan yoghurt, smoothies, shakes en dressings.

Geneeskrachtig powerfood

Studies lijken erop te wijzen dat de kleine bes met haar uitzonderlijke eigenschappen tot het meest voedzame fruit ter wereld behoort en zelfs Goji, Noni en Mangosteen zou overtreffen. Ze bevat heel wat voedingsstoffen waaronder de vitamines A, B1, B2, C E en de mineralen potassium, ijzer, calcium, chroom, kalium, fosfor, magnesium, koper en zink, essentiële omegavetzuren 3, 6 en 9, aminozuren en proteïnen. Verder heeft de bes ook een zeer hoog gehalte aan antioxidanten. Ter vergelijking: het gehalte is zo hoog dat je een groot bord vol wortels of broccoli zou moeten eten om dezelfde waarde te bekomen als deze van een handjevol açaibessen. De bessen zijn bovendien ook zeer rijk aan voedingsvezels, waardoor ze een goede darmwerking bevorderen, het metabolisme versnellen en een hulpmiddel kunnen zijn bij het afvallen.

Nog meer lof?

Verstopt in de royale paarse kleurstof zit de magie van het perfecte energiefruit van Moeder Natuur.

Een glaasje açaisap zou helpen om het immuunsysteem te stabiliseren, hart en bloedvaten gezond te houden en vaatziekten te bestrijden. De bes staat bekend als ontstekingsremmer en heeft een sterke anti-oxiderende werking. Antioxidanten ontwapenen de vrije radicalen die schadelijk zijn voor onze gezonde cellen en die de veroudering versnellen. De fytosterolen in açaibessen zorgen daarnaast voor een gezond cholesterolgehalte en voor een evenwichtige bloedsuikerspiegel. Ze geven een boost aan het immuunsysteem, helpen bij vermoeidheid en vochtretentie. De bes heeft ook een beschermend effect op de gewrichten, herstelt de spieren en heeft een positief effect op ouderdomsdiabetes en prostaatklachten. De vrucht helpt ontstekingen te bestrijden en het lichaam te reinigen en zorgt voor meer kracht, energie en uithoudingsvermogen. Ze werkt antibacterieel en antimutageen en helpt ook om afvalstoffen af te breken zodat het gewicht beter onder controle blijft. Açai speelt een positieve rol bij het natuurlijk bestrijden van huidveroudering en haaruitval, geeft verbetering bij nachtblindheid en zorgt voor een gezond lichaam en een gezonde huid. Ook als natuurlijk potentieverbeterend middel zou de açaibes wonderen doen. De mannelijke bewoners van het regenwoud gebruiken de vrucht als stimulerend hulpmiddel bij intieme contacten. De natuurlijke tegenhanger van Viagra in een kleine paarse bes…

Liefs,
Christine Huybrechts

Bron van antioxidanten

(*) Hoe hoger de ORAC-waarde (Oxygen Radical Absorption Capacity) van een voedingsmiddel, hoe hoger het aantal antioxidanten.

Een overzichtje:

ORAC-waarde

per 100 gram

Appels

218

Bananen

221

Blauwe bessen

2400

Açaibessen

5500

Gevriesdroogde açaibessen

60000

Noot: Aangezien suiker een bron is van ontstekingsreacties en energieverlies, wordt de pure açaí zonder suiker aanbevolen


ChristineChristine Huybrechts – Artemis

Werkt al 30 jaar als zelfstandige schoonheidsspecialiste en massagetherapeute, in Borsbeek bij Antwerpen. Ze is gespecialiseerd in massages en natuurlijke gelaatsverzorgingen. Ze heeft heel wat ervaring opgebouwd als wellnessspecialiste, en ze gaat daarbij dieper dan de pure fysieke benadering, omdat de binnenkant en de buitenkant van het lichaam met elkaar verweven zijn en niet los van elkaar kunnen behandeld worden

Meer info op: Artemis – Schoonheidsinstituut

Bekijk ook

Chronisch moe door vitamine D tekort

Chronisch moe door vitamine D tekort

Vitamine D is nog steeds een onderschatte vitamine, of eigenlijk gezegd hormoon, maar krijgt gelukkig steeds meer bekendheid door de vele boeken en publicaties van de afgelopen tijd. Hoewel men bij vitamine D in de meeste gevallen alleen maar aan sterke botten denkt levert een gebrek aan vitamine D een breed scala aan klachten op.