Home => Lichaam & Geest => Gezondheid => Voedingsgids => De Gevaren van Transvet, (gedeeltelijk) gehard vet

De Gevaren van Transvet, (gedeeltelijk) gehard vet


Weer een nieuwe soort vet om op te letten, zult u wel denken. Toch bestond transvet altijd al. Transvet zit in dezelfde voedingsmiddelen als verzadigd vet: volle zuivelproducten, vet vlees, snacks, koek, gebak en chocola. De bron van transvet is vaak gehard plantaardig vet, dat in veel voedingsmiddelen is verwerkt. De basis van dit vaste vet is vloeibare plantaardige olie met veel onverzadigde vetzuren. Heel gezond dus! Alleen… vloeibare olie is helemaal niet handig in het gebruik voor de voedingsmiddelenindustrie. De olie is niet lang houdbaar, lastig te vervoeren en moeilijk te verwerken. Om deze problemen op te lossen wordt de olie steviger gemaakt door de onverzadigde vetten te ‘harden’. En juist bij dat harden ontstaat het schadelijke transvet, zo is de laatste jaren duidelijk geworden.

Lang geleden werd vastgesteld dat deze transvetzuren het ontstaan van hart en vaat ziekten stimuleren. Ook is ontdekt dat ze een hoger risico geven op het ontstaan van borstkanker. Ze verhogen bovendien het niet gunstige LDL cholesterol en verlagen het gunstige HDL cholesterol. Het zijn met name de transvetzuren die cholesterolverhogend werken.

Van oorsprong onverzadigde vetten (plantaardige olie). De onverzadigde vetten worden industrieel bewerkt. Deze bewerking heeft natuurlijk een reden en wel de volgende: roomboter is voor veel zaken te gebruiken maar duurder. Plantaardige olie is vele malen goedkoper maar niet vast of smeerbaar. Door nu de vetzuursamenstelling van bijvoorbeeld zonnebloemolie te veranderen, te harden wordt het ineens smeerbaar. En dat bied perspectief. Daar waar vroeger roomboter voor gebruikt werd kan nu ineens geharde olie voor gebruikt worden. Zonnebloemolie is ineens te verwerken in koekjes, gebak, snacks etc.

Het fabeltje van Becel:
Het klopt dat plantaardige olie zoals zonnebloemolie veel linolzuur bevat. En het klopt ook dat zonnebloemolie een onverzadigd vet is. En wat ook klopt is dat onverzadigde vetten goed zijn voor hart en bloedvaten.

Onjuist is dat onverzadigde vetten na een fabriekmatige bewerking nog steeds zo goed zijn voor hart en bloedvaten. Het zijn dan namelijk transvetten geworden en van transvetten is in 1961 al bewezen dat ze het ontstaan van hart en vaatziekten juist stimuleren. Ook is ontdekt dat ze een hoger risico geven op het ontstaan van borstkanker. Transvetten verhogen bovendien het slechte LDL cholesterol en verlagen het gunstige HDL cholesterol. Het zijn met name de transvetzuren die cholesterolverhogend werken.

Dus: onverzadigde vetten (onder andere zonnebloemolie en olijfolie) zijn goed voor hart en bloedvaten maar je moet er niet mee gaan lopen knutselen. En: onverzadigde vetten waar mee geknutseld is worden transvetten. En transvetten, daar kan een lichaam niet goed mee overweg, die zijn niet natuurlijk.

Transvetten in het gebruik.
Onverzadigde vetten moet je al niet verhitten maar transvetten (geharde onverzadigde vetten) moet je zéker niet gaan verhitten. Ze vormen dan érg veel toxische stoffen en werken zelfs kankerbevorderend. Gebruik daarom voor het bakken en braden van oorsprong verzadigde vetten (ossewit, roomboter of kokosvet) of bij wijze van uitzondering enkelvoudig onverzadigde olie (olijfolie) – dit dan absoluut niet warmer maken dan 160 graden.

Hogere temperaturen geven meer oxidatie en kankerbevorderende stoffen. Plantaardige margarine om bakken is nooit een verstandige keuze. Gelukkig worden fabrieksprocessen steeds beter waardoor er minder transvetten in margarines en dergelijke voorkomen dan vroeger. Hoewel ze zitten er steeds nog in !

<TD class=a>6
Product Vet Verzadigd Linolzuur Transvet
(per 100 gram) gram gram gram gram
Croissants 21 10 1 2
Bladerdeeg 24 9 2 4
Cake 22 8 3 3
Stroopwafel 17 2 2
Sprits 30 14 2 4
Speculaas 21 6 3 4
Gevulde koek 16 4 3 2
Saucijzenbroodje 26 10 3 3
Worstenbroodje 10 4 1 <1
Frites (1) 16 6 1 5
Frites (2) 4 2 1 <1
Frites (3) 14 6 2 1
Frites (4) 13 2 6 <1
Ovenfrites (5) 6 2 1 <1
Vleeskroket (6) 9 4 1 1
Vleeskroket (7) 18 7 2 2
Vleeskroket (8) 17 4 4 1
Ovenkroket 15 7 1 1
Pizzapunt 7 2 1 <1
Gehaktbal 21 7 2 <1
Witbrood 1,8 0,5 0,6 0,1
1) snackbar
2) onbereid voorgebakken
3) thuis bereid met hard vet
4) thuis bereid met vloeibaar frituurvet
5) bereid
6) onbereid
7) bereid met hard vet
8) bereid met vloeibaar frituurvet


Bekijk zeker onderstaande video!

De Gevaren van Transvet, (gedeeltelijk) gehard vet
Nederlands ondertiteld


Wat zit er in uw eten?
de gids die ervoor zorgt dat u zich niet langer vergiftigt
Couget Corinne, Pagina : 88
Prijs: 9.90€
ISBN: 9789077788288

Wat zijn additieven, wat zijn de E-nummers? Dat vraagt u zich vaak genoeg af als u de etiketten leest van al die producten in de supermarkten. Wat betekenen ze, waarom zitten ze in het eten? Vaak kunt u ze niet eens goed lezen (ze zijn niet voor niets klein gedrukt), laat staan begrijpen. Al die moeilijke woorden en codes. Met deze gids kunt u er eindelijk achter komen wat er allemaal in uw eten gestopt wordt…..
>> Klik hier of op de afbeelding om naar de boekenwinkel te gaan

Bekijk ook

Chronisch moe door vitamine D tekort

Chronisch moe door vitamine D tekort

Vitamine D is nog steeds een onderschatte vitamine, of eigenlijk gezegd hormoon, maar krijgt gelukkig steeds meer bekendheid door de vele boeken en publicaties van de afgelopen tijd. Hoewel men bij vitamine D in de meeste gevallen alleen maar aan sterke botten denkt levert een gebrek aan vitamine D een breed scala aan klachten op.