Home => Lichaam & Geest => Het Enneagram => 1. De Perfectionist

1. De Perfectionist


Steekwoorden:
Verantwoordelijk, harde werker, onafhankelijk, hoge normen, serieus, streven naar perfectie, prikkelbaar, kritisch, ingehouden, zelfingenomen, dwangmatig, gevoelig voor kritiek, bekommert zich niet om tijd, integer, authenticiteit, zien de wereld als goed/slecht (geen grijs), staren zich blind op details, kritiek op autoriteit, boos als er iets verandert, beheerst maar in de war als zaken veranderen, geven anderen de schuld, genieten niet van het leven maar putten voldoening uit het helpen van mensen en studeren.

Onbewuste enen:
Cynisch, streng, zelfingenomen, koud, bevooroordeeld, overheersend, obsessief, sarcastisch, dogmatisch, boos. Bewuste enen: Inspirerend, zorgzaam, wijs, ethisch, gedisciplineerd, productief, genieten van en aansporen tot uitmuntende prestaties.

Jeugd:
Enen werden zich in hun vroege jeugd ervan bewust dat ze niet als volmaakt werden gezien. Daarom leggen ze zich toe op liefde te verdienen. Ze zijn soms het oudste kind. Ze conformeren zichzelf en voorkomen door middel van zelfkritiek “verkeerd” gedrag. Emoties waren gevaarlijk en werden onderdrukt. Ze hebben allerlei regels opgesteld om niet te falen.

Passie en fixatie:
Woede en verontwaardiging Woede is de belangrijkste emotie. Toch beweren enen zelden of nooit boos te zijn. Men onderdrukt intuïtieve reacties en emoties en maakt ze ondergeschikt aan rationaliteit. Verontwaardiging, gerationaliseerde woede, is wel geaccepteerd. Dit mag omdat het wordt veroorzaakt door externe omstandigheden. Sommige enen uiten hun verontwaardiging door openlijke kritiek en irritatie of te laten zien “hoe het hoort”. Stress en

Veiligheid:
Enen neigen in stresssituaties naar vieren (perfectie is niet haalbaar, ik ben niets waard) en in veilige situaties naar zevens (plezier maken, ontspannen).

Relaties:
Enen verlangen naar relaties, maar vinden vertrouwen moeilijk. Ook hebben ze het idee dat ze vriendschap niet waard zijn omdat ze niet perfect zijn. Ze kunnen afstandelijk en sarcastisch zijn. Enen horen graag dat ze gewaardeerd worden en dat hun gezelschap op prijs wordt gesteld. Ze beseffen vaak niet dat het lastig is om met hun kritische, muggenzifterige kant om te gaan. Enen geven vaak goedbedoelde opbouwende kritiek die snel verkeerd kan overkomen. Perfectionisme kan in intieme relaties leiden tot problemen en misverstanden als er geen basisregels zijn vastgesteld. Ze kunnen partners snel de schuld geven van barsten in de niet perfecte relatie.

Bekijk ook

4. De romanticus

Steekwoorden: Intense en dramatische kijk op het leven, verstokte idealist, aangetrokken tot extreme emoties en …