Home => Lichaam & Geest => Inspiratiepad => Kruidig Interessant => De huisapotheek in de tuin – De Vlier

De huisapotheek in de tuin – De Vlier


Zeven jaar terug, of is het alweer acht? kwam ik in dit huis wonen. De tuin was kaal en ouderwets ingericht. De grond zag er grijs uit van armoede en kunstmest. Nadat we de grond verwent en allerlei kruiden hadden geplant groeide er opeens een vlier. Ik was zo blij! De vlier is zo krachtig en ze geeft zoveel raad. Het mooie is dat in vroeger tijden men altijd een vliertak plantte bij een nieuw huis om vrouw Holle’s hulp en zegen in te roepen over het gezin wat er ging wonen.

Ieder jaar verheug ik me weer op de bloesem. Als je lang kijkt en opgaat in de bloesem komt de overweldigde geur. Ik ga graag zitten onder de vlier omdat er vaak zoete invallen langskomen: energie om een stuk tuin te verzorgen, een nieuw workshopidee of een remedie voor iemand die me net om raad heeft gevraagd. Probeer het ook eens een keer.

Een kop thee kan dit gevoel ook oproepen.
Pluk drie bloesems voor een pot thee, heet water erbij en 10 minuten laten trekken. De geopende bloemetjes geven een zoetige ‘lentesmaak’ aan de thee. Pluk gelijk wat extra bloemschermen om te drogen, voor een kopje thee later in het seizoen. Gewoon een touwtje in de keuken of kamer en de bloesems erover hangen. Ze zijn heel snel droog. Stop ze in een pot en bewaar ze in het donker dan blijft de geur en smaak. Het komt namelijk van pas bij de griep want een kopje vlierbloesemthee doet wonderen.

Allereerst voel je dat het zweten doorzet. De hitte neemt af. Het hoesten gaat makkelijker en de spierpijn en stramheid wordt minder. Vergeet bij griep de geestelijke achtergrond niet! De meeste mensen die griep krijgen of zich grieperig voelen, kwakkelen, zijn moe. Kijk eens bij jezelf of je teveel overneemt of opneemt van andermans zweterigheid. Er kan van alles onder je huid zitten misschien kookt je wel inwendig maar erken je dit niet. Ziek uit! Griep vertelt dat het tijd is voor rust en overdenking.Daarna kun je vaak helder vertellen wat er is en nee, zeggen.

Heerlijk om te maken is de vlierbloesemsiroop.
Dit is een oud recept, nog getypt gekregen van een verpleegster toen ik zelf in de zorg werkte.

Voor een á twee liter siroop heb je nodig: 5 à 6 vlierbloesemschermen. Schermen waarvan de meeste bloemetjes open zijn, 1 liter water, 1 kilo suiker (mag ook 500 gram zijn en 500 gram honing), sap van een citroen of 5 gram citroenzuur

De bereiding gaat als volgt:
Doe de schermen in een liter koud water en zet dit, met een deksel erop, 24 uur weg. Voeg citroensap en suiker toe en kook het geheel op. Af laten koelen. Dit 3x herhalen. Na de derde keer opkoken heet in goed schoongemaakt glazen flessen doen en goed afsluiten. Beugelflessen zijn hier ideaal voor.
Heerlijk om koel te drinken, 1 deel sap op 3 delen water, en een schijfje citroen toevoegen.

Veel plezier en een kruidige groet,
Marjanne Huising

Bekijk ook

De kracht van kruiden - Tijm Thymus vulgaris

De kracht van kruiden – Tijm Thymus vulgaris

Tijm is al eens eerder aan bod gekomen in het kort. Het is echter een kruid dat veel meer te vertellen heeft vandaar deze keer de volledige aandacht voor tijm. In deze tijd van kou en somberen wil ik vertellen over de winterharde tijm.