Home => Lichaam & Geest => Inspiratiepad => Kruidig Interessant => Een hoofd vol watten!

Een hoofd vol watten!


De winter is in volle gang. Vorst en gure wind, regen en zonneschijn. Soms is het weer om even zonder jas naar buiten te gaan en het volgende moment zijn de handschoenen vergeten. Weer dus om verkouden te worden.

Verschillende mensen klagen over een verstopte neus. Daardoor een slechte nachtrust en bang voor voorhoofdsholteontsteking of keelklachten. In dit geval is het allermooiste huismiddel de UI.

Misschien doen sommige mensen het al of weten het nog van vroeger. Het recept is een doorgesneden ui naast je bed leggen. En u kunt rustig slapen want de neus verstopt niet! Nee, deze gaat lopen net als de tranen komen bij het snijden van een ui, gaat de neus lopen en gaat het ‘snot’ niet vastzitten in het hoofd. De ui voorkomt het ‘wattengevoel’ in het hoofd.

De UI kan ook verlichting brengen bij oorontsteking. Altijd bij de hand als uw kind of uzelf ’s nachts wakker wordt van de pijn. Leg een plakje ui achter het oor en blijf zo een poosje zitten tot de pijn wegtrekt. Een EHBO-middel.

Een andere kruid wat ik aanraad tegen oorontsteking is weegbree. In de vorm van weegbreeolie. Dit kruid ontsmet en zorgt dat de gehoorgang verzacht. U heeft maar 2 druppeltjes nodig. En dat mag ieder uur tot er verlichting optreed. Wel zorgen dat de olie op kamertemperatuur is. Na 3 dagen moet wel verbetering zijn opgetreden anders moet u de dokter raadplegen!!!

Verkoudheid roept bij sommige mensen wanhoop op omdat het niet blijft bij de verstopte neus.

Voorhoofdsholteontsteking: probeer het te voorkomen door een UI naast bed te leggen en uit te rusten. Maar als het toch zo ver is gekomen dan brengt toortsolie verlichting.

Toorts is een grote gele kaars en heeft een groot bladrozet. De bladeren hebben ‘haartjes’ en zijn heel zacht. Toortsolie zorgt ervoor dat de holtes weer gaan werken en al het vastzittende snot zacht maakt en dat het weer gaat stromen. De olie deppen (zo vaak als u wil) op de zere plekken en de verlichting treed op.

Een ander gevolg van verkoudheid kan een zere keel in diverse gradaties, zijn. Ook hier kan de UI verlichting brengen. Neem een theedoek, snij één of meerdere uien in plakken en vouw de uien in de theedoek. Leg de theedoek in de hals en blijf zo zitten tot er verlichting optreed. Zo niet, herhaal de procedure nog een keer.

Waarom krijgt de ene mens altijd een verkoudheid en de ander niet. Heel vaak heeft het te maken met de weerstand. Vaak treft het de mensen die veel werken, een gezin runnen en steeds maar druk zijn. Het is belangrijk om de weerstand op te bouwen. Allereerst door rust in te bouwen en rustig en gezond te eten.

Daarnaast kunnen kruiden de weerstand een oppepper geven of onderhoud plegen. De meeste mensen kennen de rode zonnehoed (Echinacea purpurea) wel. Maar ik wil een pleidooi maken voor de Oost Indische kers.

‘s Zomer kunt u de bloemen en de blaadjes zo opeten, heerlijk en prachtig op de sla. En ze geven heel veel vitaminen en mineralen maar hebben ook antibiotische stoffen in zich. Altijd even snoepen dus! ’s Winters kun je het in de vorm van een tinctuur innemen en zo de weerstand opbouwen.

De ui, een huismiddel voor iedereen. Daarmee wens ik een ieder een helder hoofd toe!

Vriendelijke groeten,

Marjanne Huising

Bekijk ook

De kracht van kruiden - Tijm Thymus vulgaris

De kracht van kruiden – Tijm Thymus vulgaris

Tijm is al eens eerder aan bod gekomen in het kort. Het is echter een kruid dat veel meer te vertellen heeft vandaar deze keer de volledige aandacht voor tijm. In deze tijd van kou en somberen wil ik vertellen over de winterharde tijm.