Herfst Ongemakken


Denk aan de kracht van de natuur!

Wat een heerlijke nazomerse dagen. Wat een koude avonden en nachten! ’s Morgens dikke trui of jas, overdag in een blouse of hemdje en ’s avonds koud worden en je vest weer opzoeken.

Om me heen hoor ik weer gehoest en gesnotter. Ook dat hoort bij het najaar. Laat de natuur ons nu de vitamines en mineralen gratis aanbieden.

Neem nu de Vlier. De struik waar we in het voorjaar al heerlijke vlierbloesemlimonade van hebben kunnen maken. Voor nu en de wintertijd kunnen vlierbessensiroop maken. Recepten zijn te vinden in kookboeken en op internet.

Het volgende verhaal van een cursiste kan ik u niet onthouden:

Deze mevrouw maakte ieder jaar vlierbessensiroop. Ieder lid van het gezin kreeg na iedere avondmaaltijd een theelepeltje siroop en niemand kreeg griep. Eén jaar had ze geen tijd om siroop te maken en de verkoudheden waren niet van de lucht.

Van vlierbessen en appel kun je hele lekker jam maken. Wat natuurlijk ook voor de nodige vitamine zorgt.

De luchtwegen hebben het in de herfst en het voorjaar bij nattig troosteloos weer het zwaarste te verduren. Allerlei kruiden kunnen verlichting brengen. Tijm is zelfs in de winter groen en is te gebruiken tegen kriebelhoest. Stokroos, kaasjeskruid en heemst kunnen gedroogd worden en in tijden van vastzittende verkoudheid gebruikt worden om thee van te zetten. Keelpijn kan verzacht worden met salie of een lepeltje honing.

En vergeet de ui niet bij het bed te leggen als u niet kan slapen omdat de neus dicht zit.

Een kruidige groet,

Marjanne Huising.

Bekijk ook

De kracht van kruiden - Tijm Thymus vulgaris

De kracht van kruiden – Tijm Thymus vulgaris

Tijm is al eens eerder aan bod gekomen in het kort. Het is echter een kruid dat veel meer te vertellen heeft vandaar deze keer de volledige aandacht voor tijm. In deze tijd van kou en somberen wil ik vertellen over de winterharde tijm.