Home => Lichaam & Geest => Inspiratiepad => Kruidig Interessant => Madeliefje – Bellis perennis.

Madeliefje – Bellis perennis.


MADELIEFJE – Bellis perennis. Meizoentjes, Meizuivertje, Koebloempje, Donderkopjes en Liefkruid.

In ieder grasveld staat op dit moment dat grappige, kleine geelwitte bloemetje. Soms met een roze randje, de kleur om zich te beschermen tegen de kou. Op regenachtige dagen met de blaadjes dichtgevouwen maar bij de eerste zonnestralen gaan ze weer open.

Het is een klein bloemetje voor gewone zaken maar ook met veel power bij een aantal diepliggende problemen.

Onder gewone zaken wordt verstaan spierpijn of jeuk bij uitslag van kinderziektes zoals rode hond. Het fijnste is om een kompres te gebruiken. Je zet een sterke ‘thee’ van een handvol bloem en blad van de madeliefjes of je neemt 40 druppels tinctuur in lauwwarm water. Maak een katoenen theedoek vochtig in dit aftreksel en leg het 10 tot 15 minuten op de aangedane plek. Vervang het als het niet meer prettig aanvoelt. Bij spierpijn leg je een wollen lap over de vochtige doek zodat alles warm blijft.

Madeliefje is een kruid dat in het voorjaar opvalt maar de hele winter door kun je madeliefjes vinden. In het voorjaar heeft het madeliefje de meeste (genees)kracht. Je kunt ze gebruiken bij de voorjaarsreiniging. Ze zetten de spijsvertering aan en ze bevatten verschillende reinigende en opbouwende stoffen.

In mijn praktijk gebruik ik madeliefjes ook ter ondersteuning bij Fibromyalgie. Dit benaderen we in de kruidengeneeskunde als ‘vervuilingbeeld’.
Er worden in de loop van het leven afvalstoffen opgeslagen. Vaak in spieren, aanhechtingen van pezen enz. Maar er is ook vervuiling ontstaan in het gevoelsleven, vaak in de kindertijd.
Ik kom veel mensen tegen die door spanningen of ziekte in het gezin niet hebben kunnen spelen en lachen. Als ik het beeld schets van kinderen die kettingen en kroontjes maken van madeliefjes raakt dat zeer diep.

Een advies is dan ook om met de billen in het gras te gaan zitten om madeliefjes te rijgen en het kindstuk te helen. Er zijn meerdere kruiden die het inzicht kunnen ondersteunen. Tijdens (schriftelijke) consulten is het zoeken naar de onderliggende vraag. Naar het waarom van het ontwikkelen van een ziekte.

Hoge bloeddruk is een andere klacht met een dieper liggende thematiek. Het erkennen van problemen en in dit geval kan dat boosheid, voortdurende stress of onzekerheid zijn.

Het madeliefje draagt bij om de veerkracht in de aderen te herstellen. De energetische boodschap is om de veerkracht in het leven terug te vinden.

Naast madeliefje is het vaak noodzakelijk om een ander kruid te gebruiken (een arts moet regelmatig de bloeddruk meten).

Hier hoort het verhaal thuis over de oorsprong van de madeliefjes.

‘Op een zonnige dag waren engeltjes met duiveltjes in de tuin op het grasveld aan het spelen. Van dansen en springen werden het achtervolgingen en tikkertje spelen. Het ging er wild aan toe. En tijdens al dat spel volgen de sterretjes ervan af. Als de sterretjes de grond raakten veranderden ze in madeliefjes. Daar werden de engeltjes en duiveltjes stil van en vol bewondering keken ze naar de nieuwe bloemetjes. Ze leerden ze van de elfjes om er kettingen van te maken om de vrolijkheid mee naar huis te kunnen nemen.’

Een verhaal over madeliefjes kan niet zonder recepten. Dus hier voor jullie een aantal culinaire tips met madeliefjes.

Liefjessalade:

Neem een handvol madeliefjesblaadjes en meng de blaadjes door verse (gekookte of rauwe) erwtjes of peultjes. Doe er nog wat bieslook door, eventueel wat vers bonenkruid. Nu de dressing erover van olie, azijn en wat rietsuiker. En tot slot strooi je een heleboel madeliefjes over de salade.

Heerlijk genieten!

Maar madeliefjes kunnen ook op de boterham (met kaas), door de stamppot, in koekjes gebakken, gesmoord in boter, olie of water. Of zo terwijl je wandelt!

Loop de madeliefjes niet voorbij.

Want door het rijgen van mijn bloem,

Zullen de elfjes dansen in je hart.

Kijk! naar dat mooie blijvertje in de wei.

Durf jij met blote voeten de maagdelijke energie van de madeliefjes te voelen?

Een kruidige groet,
Marjanne

PS: Een maal per maand, een morgen of avond in het teken van kruiden en hun geneeskracht en spirituele kracht. Voor meer informatie kun je een mailtje sturen.


Marjanne Huising

Marjanne Huising – Sintau, Praktijk voor kruiden
Iedere maand schrijft Marjanne een stuk over kruiden voor Symbolic Gids. Elke maand zal een ander kruid onder de aandacht gebracht worden. Het is een column waar zowel praktische als magische zaken aan bod komen. Er staat altijd een recept in, de ene keer voor een soep en de andere keer voor een zalf.

Bekijk ook

De kracht van kruiden - Tijm Thymus vulgaris

De kracht van kruiden – Tijm Thymus vulgaris

Tijm is al eens eerder aan bod gekomen in het kort. Het is echter een kruid dat veel meer te vertellen heeft vandaar deze keer de volledige aandacht voor tijm. In deze tijd van kou en somberen wil ik vertellen over de winterharde tijm.