Bramenazijn, Kastanjezalf en Eikeltjeskoffie
Als ik in de cursus vertel over een plant of struik komen de recepten om van te smullen ook altijd aan bod. De natuur biedt zoveel en veel mensen weten hier niet meer zoveel van. En mijn doel blijft om ieder weer op de hoogte te brengen van oude kennis over de natuur.
Een oud recept is bramenazijn, het recept:
500 gram bramen plukken ( niet bij de grond plukken maar boven kniehoogte), leg ze in 1 tot 1½ liter appelazijn.
Laat dit drie dagen staan en zeef het dan door een doek. Bewaar in kleine potten of flessen.
Deze azijn geeft een bijzondere fruitige smaak aan sausen. De overgebleven bramen kunnen eventueel nog voor een chutney gebruikt worden. Gebruik dan een recept voor appels.
Misschien wil u nog niet aan het einde van de zomer denken. Maar van de week met al die regen, harde wind, waardoor er al wat blad rond dwarrelde en natuurlijk alle paddestoelen die uit de grond schieten lijkt het toch al een klein beetje herfst. En wat is er nu leuker dan het verheugen op het verzamelen van kastanjes, eikels, rozenbottels en nog veel meer.
Van kastanjes kun je zalf maken. Zalf maken kan op verschillende manieren. Kastanjes hebben een lange procedure nodig om hun geneeskrachtige stoffen af te geven. En dat vraagt geduld en aandacht.
Kastanjezalf helpt goed bij verschijnselen van het Carpaal Tunnel Syndroom en bij spataderen geeft het verlichting en kunnen eventueel verdwijnen.
Verder zijn er een heleboel volksverhalen over reuma en de kastanje. Een kastanje in de broekzak weert reumatische klachten. Mijn buurman zei het nog afgelopen herfst.
Wel eens eikeltjeskoffie geproefd? Heel apart en vooral niet denken aan koffie. Het leukste is de eikels verzamelen, pellen, drogen en roosteren. Een lekker klusje straks als het weer koud en guur wordt en de avonden steeds korter.
Een kruidige groet,
Marjanne Huising