Home => Lichaam & Geest => Parapsychologie => Ontwakend bewustzijn => Hooggevoelige kinderen en vakantie.

Hooggevoelige kinderen en vakantie.


Vakantie is sinds de wederopbouw zeer belangrijk.
De vrijheid die we kregen door de zaterdag als verplichte werkdag op te heffen en de werkweek terug te brengen naar 40 uur, werd voorzien van een gouden randje: elke werknemer krijgt jaarlijks tussen de 25 en 30 vakantiedagen toebedeeld. De ANWB heeft zijn bestaansrecht er aan te danken: sinds de oprichting van de bond voor weggebruikers gingen we steeds verder weg en steeds vaker naar buitenlandse gebieden, die stukje bij beetje door ons werden ontdekt. Onze blik is er door verbreed en we werden een wereldburger, nou ja, een Europese dan…

Maar wat betekent de koffers inpakken voor de hooggevoelige persoon, en dan met name voor kinderen? Wat betekent het voor de HSP om weg te gaan uit de vertrouwde routine en nieuwe horizonten te ontdekken?

‘Ik krijg er geen beeld bij’


Hoog gevoelige kinderen zijn vaak beelddenker. Als ze ergens aan denken zien ze vaak van alles voor zich en daarop baseren ze hun vervolgacties. Maar wat zien ze als hun ouders het hebben over de camping op Italië? Tenten waarschijnlijk, caravans, een zwembad, en een winkeltje. Toiletgebouwtjes en andere zaken, die ze zich waarschijnlijk nog herinneren van een vorige keer. En als ze dan aankomen, ziet het er heel anders uit dan ze hadden verwacht en dat kan stress opleveren.
Het eerste beeld dat ze kregen blijft ook vaak hangen en op dat beeld baseren ze hun gedachten over komende situaties.
Als ze niet weten wat ze kunnen verwachten, kunnen ze daarentegen soms ontzettend gaan piekeren. En bij elke gedachte floept een bijbehorend beeld te voorschijn, met de daarbij passende emoties. Denken ze bijvoorbeeld aan de mogelijkheid bij een ongeluk betrokken te raken, dan ‘zien’ ze dat helemaal voor zich en dragen de schrik diep in hun hart met zich mee. Voor anderen is dit vaak niet zichtbaar en dus worden deze zorgelijke gedachten niet met anderen gedeeld.

Het weggaan gaat misschien ook gepaard met stress. De hele week, zo niet weken voorafgaand, hebben ze zich voorgesteld hoe heerlijk het zal zijn om weg te gaan, met vakantie gaan is iets geweldigs. Als je al zo vaak hebt meegemaakt in je hoofd dat je dat deed, zie je er op de dag zelf misschien wel erg tegenop. En dan kom je een beetje stuurs over. Je hebt geen zin meer. Onbegrijpelijk voor de omstanders: het is toch leuk om met vakantie te gaan?

Wennen aan de energie van anderen of een andere plek

Het is twee dagen rijden, wordt er verteld. We komen door Duitsland en Zwitserland en gaan via de Italiaanse Alpen de grens over.
Twee dagen in een krappe omgeving, een blik op vier wielen, omringd door een paar andere gezinsleden, levert veel stress op. Hoog gevoelige kinderen hebben ruimte en verse lucht nodig om zich prettig te kunnen voelen. Ik heb ze ooit wel kanariepietjes genoemd. In de mijnen werden kanaries meegenomen, die van hun stokje vielen bij gas in de ruimte, een teken dat de mijnwerkers als de wiede-weerga naar boven moesten vanwege gaslekken.
In de auto loopt de spanning soms op. Papa en mama worden moe en beginnen wat korter te reageren op de kinderen. Ook beginnen ze aanwijzingen te geven of roepen ze regelmatig: hou nou eens op! Of: zit stil! Of: ik word gek van jullie!
Hoog gevoelige kinderen zijn ook hier erg gevoelig voor. Ze denken soms zelfs dat de hemel op ze valt als er kortaf tegen ze wordt gesproken. Ze kunnen hier lang op herkauwen.

Uit je vertrouwde omgeving weggaan naar een nieuwe plek die je niet kent en waarvan je geen enkel idee hebt, vergt een omslag, die bij hoog gevoelige kinderen vaak langer duurt. In de nieuwe omgeving moet alles opnieuw worden ontdekt. Contacten leggen gaat soms moeizaam vanwege hun verlegenheid.
Ze kunnen een behoefte hebben aan een paar dagen rust, om stilletjes hun nieuwe leefstijl te gaan appreciëren. Dat wordt soms niet begrepen.
Vreemd eten wordt soms met moeite gewaardeerd.

Te warm? Te koud? Fel zonlicht? Verbrande huid? Een ander bed? Vreemde taal? Vreemde insecten? Het kunnen punten van belang zijn voor hoog gevoelige kinderen. En pas na enige tijd lijkt het hooggevoelige kind los te komen. Tegen de tijd dat het alles heeft ontdekt en zich kan ontspannen gaat het soms al weer bijna weg. Maar wel met een ervaring rijker. Als een hooggevoelig kind serieus wordt genomen in deze zaken helpt het. Het leert dan zijn grenzen steeds meer te verleggen en zal de volgende keer met minder weerstand meegaan.

Ga stress uit de weg


Een ouder vertelde me vorige week dat ze een paar keer per jaar met haar partner weggaat. Dan zijn ze even vrij en kunnen ze alles doen en laten wat ze willen. De zomervakantie met de kinderen wordt echter steeds op dezelfde plek doorgebracht. De kinderen kennen het daar, ze ontmoeten soms oude vakantievrienden en hebben vooraf veel minder stress. Zij en haar partner stellen hun kinderen dus voorop. De kinderen zijn het uitgangspunt, niet de wens van de volwassenen om kerken te bezoeken, musea binnen te gaan, oesters te eten, of van plek naar plek te rijden vanwege de variatie.
Saai? Een beetje wel, zei ze lachend. Maar ook heerlijk rustig. Die drie weken komen we allemaal bij en rusten we echt uit. Prikkels gaan we dus uit de weg. Die krijgen we het hele jaar al te veel te verduren.

Ik moet zeggen dat bij nadere beschouwing ik er wel iets in zie. Nu nog de juiste plek vinden waar we jaarlijks naar terug kunnen keren…

Een paar tips voor ouders:

  1. Geef niet steeds aandacht aan de paradoxale reactie van je kind. Als het anders reageert dan je verwachtte heeft dat bijna zeker te maken met vakantiestress. Negeer strakke gezichten en wiebelde benen. Stress is de oorzaak. Blijf met je aandacht bij jezelf en stap uit de emotie als het moet (doe de Energy Switch!). Als jij je als ouder gaat spiegelen aan het gedrag van je kind dat zich ongemakkelijk voelt omdat het zenuwachtig is, ontstaat er voor je het weet ruzie. Een slechtere start van een vakantie kun je niet bedenken! Geef duidelijke instructies: Ik wil dat je nu je koffer pakt. Als je het vraagt: Wil jij je koffer pakken? filtert je kind alleen de vraag uit de opmerking en komt het niet of met moeite in actie.
  2. Geef complimenten over hoe het iets doet. Zeg: wat ging het lekker vanmiddag! Of: wat deed je dat goed, je bleef zo rustig terwijl we toch heel lang in de file stonden!
  3. Neem het gedrag van je kind serieus. In plaats van: Het is hier toch leuk? te zeggen, kun je beter zeggen: Als je niet wilt zwemmen is dat prima. Ik snap het wel, je moet misschien even wennen. Kan ik ergens mee helpen? Als je wilt dat ik samen met je ga ontdekken hoe het hier is, mag je dat vertellen.
  4. Positief bevestigen is erg belangrijk voor deze kinderen, ze krijgen dan vertrouwen dat ze op hun eigen tempo en eigen wijze de dingen mogen ontdekken. Het is een beetje volgen en leiden. Soms wil een kind zelf iets ontdekken, soms heeft het behoefte aan meer begeleiding. De kunst is dit te kunnen ontdekken als ouder.
  5. Bedenk dat je eigen rol als ouder niet stopt tijdens de vakantie. Ik hoorde een moeder zeggen: heb ik eindelijk vrij, vragen mijn kinderen steeds om aandacht! Verdeel desnoods de aandacht tussen jou en je partner, zodat je soms even voor jezelf hebt. Zeker de eerste dagen kan dat helpen. Ongeduldig reageren of er van uitgaan dat je kind het allemaal wel kan, geeft misschien alleen maar stress.

Veel plezier en alle goeds gewenst,


Sylvia van Zoeren

www.wijzemoeders.nu

www.energyswicth.nl

Bekijk ook

Ik

Ik, de anderen en de wereld.

Betekent het eind der tijden soms: het eind van onze ongebreidelde materiële creatiekracht? De mens ervaart sinds een paar decennia een kracht in zich die kan maken (en breken). We gaan meer en meer inzetten op de positieve kracht. De negatieve kracht hebben we door en door leren kennen, denk aan de tweede wereldoorlog. Een culminatie van kwade energiëen werd daar zichtbaar!