Home => Lichaam & Geest => Parapsychologie => Ontwakend bewustzijn => HSP – Hoog Sensitieve Personen

HSP – Hoog Sensitieve Personen


Iemand die hoog sensitief is zal meer geluiden en geuren opnemen. Ook zullen ze meer zien en voelen. Deze mensen raken door alle indrukken die ze opnemen heel vaak overbelast en worden moe. Deze vermoeidheid kan alleen maar opgelost worden door veel rust en daarom hebben deze mensen veel tijd en rust nodig om te herstellen.
Als kind zijnde zijn deze symptomen aanwezig. Deze kinderen worden vaak als verlegen gezien. De meeste hoog sensitieve kinderen zijn stil en teruggetrokken en worden vaak als verlegen of angstig betiteld. Iets wat vaak onterecht is. Deze kinderen willen wel en durven wel maar weten niet hoe. Dat is dan ook de reden waarom deze kinderen zich terug trekken.
Een volwassen hoog sensitief persoon is met deze stempel groot geworden. Sommige kinderen hebben het geluk dat ze ouders hebben gehad die het kind leerde om er mee om te gaan. Andere ouders hebben misschien met de handen in het haar gezeten omdat ze niet wisten wat ze met het kind aan moesten. Het kind werd misschien als lui betiteld, verlegen, angstig of zonder zelfvertrouwen. Een kind komt misschien zo over maar dat is niet het probleem.

Waar het om gaat is dat hoog sensitieve personen heel gevoelig zijn. Al de prikkels die op een dag binnenkomen zijn meer dan bij het gemiddelde mensen. Als een niet hoog sensitief persoon een ruimte binnenkomt dan ziet hij misschien dat het druk is en mengt zich in de menigte om eens te kijken wat er te doen is. Een hoog sensitief persoon daarentegen vangt meer prikkels op dan alleen drukte. Een hoog sensitief persoon neemt ook nog eens geuren waar, stemmingen, lichtval, geluiden van buiten, kleding of tassen die mensen aan hebben, en dat allemaal in de zelfde tijd als de waarneming van een niet hoog sensitief persoon.

De grootste klacht van hoog sensitieve personen is vermoeidheid. Ze hebben doorgaands meer slaap nodig dan niet hoog sensitieve personen. Bij iedereen is het zo dat als er teveel prikkels zijn opgevangen iemand moe wordt. Bij een hoog sensitief persoon geldt dat deze dan ook sneller moe worden omdat ze meer prikkels opvangen. Hoog sensitieve personen hebben moeite met ruimtes waar veel mensen zijn. Er zijn dan te veel indrukken die op hun afkomen. Aan het eind van de dag zijn ze volledig uitgeput. Ik heb het dan niet over een vermoeidheid waar iedereen wel eens last van heeft.
Hoog sensitieve personen hebben de tijd nodig. Als zij stress ervaren dan hebben ze de tijd nodig om te herstellen. Stress kan het lichaam helemaal op zijn kop zetten. Ook als er nieuwe situaties zijn hebben hoog sensitieve personen de tijd nodig om hier aan te wennen. Ieder mens kijkt de kat uit de boom.Hoog sensitieve personen kunnen dat wat langer vol houden. Iedere hoog sensitief persoon is verschillend.
Toch zijn er een aantal punten wat bij de meerderheid van de hoog sensitieve personen overeen komt. Mocht je jezelf niet helemaal in het verhaal herkennen dan hoeft het niet te betekenen dat je geen hoog sensitief persoon bent. De ene wordt stil en teruggetrokken van de overbelasting en de ander wordt heel druk. Het is jammer dat hoog sensitieve personen nu pas worden herkent.
Het onderwerp is al eerder in de psychologie besproken door Carl Jung die zelf ook hoog sensitief persoon was. Helaas is er nog niet veel over bekent. Maar sinds een aantal jaar is daar verandering ingekomen.Hoog sensitief persoon zijn is net zo normaal als een niet hoog sensitief persoon. Ieder mens is anders en hoog sensitieve personen zouden gewoon herkent moeten worden. Toch is dat nog niet zo. Veel kinderen zijn vroeger misschien afgeschreven. Misschien vonden leraren dat er toch niets met je te doen viel. Ouders wisten ook niet hoe ze je moesten stimuleren en lieten je maar gaan.

Helaas lopen heel veel hoog sensitieve personen met een stempel dat ze niet goed genoeg zijn. Meestal werden ze onder de zwakke berekend en deze vallen af in de maatschappij. Dat is wat ons tenminste geleerd wordt. Maar hoog sensitieve personen zijn helemaal niet zwak of dom. Integendeel! Ze zijn heel slim en kunnen over het algemeen heel goed leren. Bovendien hebben ze een heel groot inlevingsvermogen. Ze kunnen meer op de gevoelens van andere inspelen. Ze bezitten een stukje wat deze maatschappij niet meer toelaat namelijk, gevoelens.

Bekijk ook

Ik

Ik, de anderen en de wereld.

Betekent het eind der tijden soms: het eind van onze ongebreidelde materiële creatiekracht? De mens ervaart sinds een paar decennia een kracht in zich die kan maken (en breken). We gaan meer en meer inzetten op de positieve kracht. De negatieve kracht hebben we door en door leren kennen, denk aan de tweede wereldoorlog. Een culminatie van kwade energiëen werd daar zichtbaar!