Home => Lichaam & Geest => Van de bovenste plank! => Helende verhalen voor kinderen – Paul Liekens & Ann Delnoy

Helende verhalen voor kinderen – Paul Liekens & Ann Delnoy


Metaforen voor kinderen met allergische reacties, overgevoeligheden of angsten
Paul Liekens heeft in een tv-uitzending in 1999 op de Vlaamse televisie een bekende tv-presentator genezen van vliegangst. De beelden spraken boekdelen en sloegen in als een bom. In een tweede tv-uitzending liet hij negen volwassenen zichzelf afhelpen van allerlei allergieen. Hem werd gevraagd of hij op even eenvoudige manier kinderen kon genezen van allergieen. NLP werkt vooral bij volwassenen. Het abstracte denken (kijken naar jezelf) begint bij kinderen meestal pas rond hun tiende. Paul Liekens kwam toen op het briljante idee om de herprogrammering van het onderbewustzijn bij kinderen op een andere manier aan te pakken, en wel met sprookjes, verhalen en beelden. het werd een boeiende speurtocht en de rusultaten zijn ronduit verbluffend en zijn ook blijvend, zoals bleek bij latere navraag door de auteur.

Allerlei symptomen komen aan bod zoals allergieen voor gluten, koemelk, pollen, tomaten, stof, astma, nachtmerries, fobieen, chronische wormpjes, faalangst en nog veel meer. Met dit boekje krijg je eenvoudige regels en voorbeelden aangereikt om zelf als ouder een metafoor of verhaaltje te maken voor je eigen kinderen. het kost je niets en het kan je kind en jezelf een hoop levenslange ellende besparen.


BoekbesprekingMarianne Vervoort

Dit boek werkt volgens de principes van NLP of neuro-linguïstisch programmeren. Deze methode stelt dat ons onderbewuste uit verschillende stukjes bestaat en elk stukje bijdraagt tot het geluk van de persoon als geheel. Soms “vergissen” die stukjes zich door een link met een bepaalde situatie uit het verleden of doordat het onderbewuste kan kiezen en helaas de verkeerde keuze maakt met kwaaltjes tot gevolg. Bij kinderen ouder dan 10 jaar en volwassenen kunnen we die vergissingen rechtzetten met behulp vanhet abstracte logisch denken. Kinderen tussen 2 en 10 hebben dat vermogen nog niet. Bij hen worden metaforen gebruikt omdat zij zich zo sterk kunnen identificeren met hun knuffeldieren of figuren uit verhaaltjes. De beleving van de verhaaltjes kan voor hen zo reëel zijn dat het is alsof het henzelf overkomt.

Het stuk waarin het belang van benaderen wordt uitgelegd vond ik heel interessant. Het verschil tussen “jij bent dom” of “je hebt iets doms gedaan”. Inde eerste voorbeeldzin werk je in op het identiteitsniveau van het kind. Je leert het dat wie dom is nooit iets slims kan doen. In de tweede voorbeeldzin leert het kind dat het nu iets doms deed maar zeker wel tot slimme dingen in staat is. Groots verschil! Velen zien dit jammer genoeg niet en begrijpen daardoor de kracht en impact van hun woorden niet. Als we het eerste voorbeeld vertalen naar fysieke klachten dan is het kind ziek, als we het tweede voorbeeld bekijken dan is het buikje ziek terwijl de rest van het kind zeker gezond kan zijn. We kunnen een helend verhaal schrijven waarin een metafoor gebruikt wordt voor de buikpijn (of andere kwaal) en doorheen het verhaal “geneest” dat buikje doordat het groeit in kracht en de pijntjes overwint. Het boek leert op een duidelijke manier hoe je aan zo’n verhaal begint te schrijven, hoe je het kan personaliseren naar de leefwereld van het betreffende kind. De kwaaltjes die op deze manier omgebogen kunnen worden gaan van (faal)angst tot bedplassen, tot voedselallergie, tot chronische hoofdpijn, tot…

Vele voorbeelden illustreren de casussen met bijhorend verhaal én vaak blijvende resultaten van deze methode. Het vermelden van de contactgegevens van de ouders bij de voorbeeldcasussen versterkt toch de betrouwbaarheid bij het lezen van dit verhelderend boek.

Als bijkomend pluspuntje scherpt het de ouder-kindrelatie aan doordat papa/mama/grootouder/… het kind vaak van een vervelend probleem helpt afkomen. Ook brengt het een vorm van bewustzijnsverhoging want ouders leren inzien dat de bron van ziekte (en dan ook weer de genezing ervan) in de mens zelf ligt.

Interessant, leerrijk, voor ouders én voor al wie beroepsmatig met de leefwereld van kinderen verbonden is. Er zijn ook workshops te volgenover dit thema.

Ik ben benieuwd hoeveel mensen met hun helende sprookjesaan de slag gaan, hopelijk kan het bij nog meer kindjes een glimlach op het gelaat “toveren”…

Tot een volgende boekbespreking,

Marianne Vervoort


Het Paranormale is onder ons

Helende verhalen voor kinderen
Liekens Paul

metaforen voor kinderen met allergische reacties, overgevoeligheden of angsten
Prijs:14.90 €

ISBN: 9789020260403
Publicatie Datum: 17/05/2003
Uitgeverij: ANKH-HERMES
Afmetingen: 210 x 124 x 9

Klik hier of op de afbeelding om het boek te bestellen.


Marianne Vervoort

Marianne Vervoort -Retie (BE)

Door de jaren heen ben ik gegroeid tot iemand waar mensen en dieren terecht kunnen voor behandelingen zoals reiki, voetreflexologie of cranio sacrale therapie.

Bekijk ook

Zeven wegen naar een gelukkig leven - Deepak Chopra

Zeven wegen naar een gelukkig leven – Deepak Chopra

Hoe zou het zijn als je de kinderen in je leven 7 wetten kon leren die hen hielpen op weg naar een gelukkig leven? Deeprak Chopra presenteert hier de 7 lessen die iedereen zou moeten leren, nog voordat je tot 7 leert tellen! Chopra geeft ons met dit prachtig geïllustreerde boek de handvaten om deze wijze wegen aan elk mens - jong of oud - over te dragen.