Home => Lichaam & Geest => Van de bovenste plank! => Zelfdoding in het licht van de ziel – Ellen Scheffer

Zelfdoding in het licht van de ziel – Ellen Scheffer


In Zelfdoding in het Licht van de Ziel laat Ellen Scheffer in veertien gesprekken nabestaanden aan het woord komen, mensen die een poging tot zelfdoding deden en therapeuten uit het alternatieve circuit. Gesproken wordt over het onvoorstelbare verlies dat de nabestaanden geleden hebben, over hoe diep de zelfdoding of poging tot zelfdoding in hun leven ingreep en over hoe de gebeurtenis hun leven verrijkt heeft met zelfinzicht en meer bewustzijn.


BoekbesprekingMarianne Vervoort

Ellen Scheffer laat je in dit boek kennismaken met andere facetten die bij zelfdoding horen maar waar velen vaak overheen kijken. De combinatie van reguliere en alternatieve/spirituele benadering maakt dat zelfdoding soms in een ander daglicht komt te staan of dat men verder kijkt dat zijn neus lang is. De 14 verschillende gesprekken tonen al minstens het dubbele aantal belevingen (de persoon in kwestie en nabestaanden) waardoor een situatie soms een andere achtergrond of wending krijgt. Vele vragen kunnen je verslingeren zoals het geval was bij de dochter die haar moeder steeds als meegaand, introvert en ja-knikker beschouwde. Gans haar leven stond ze in de schaduw van haar gezin tot nu, want nu komt ze eens voor zichzelf op… door zelfmoord te plegen… De dochter had lang het idee dat het een vergissing was maar was dat ook zo? Bij sommigen is er geen sprake van een vergissing, zoals wanneer de politie vertelt dat je broer het zo professioneel heeft aangepakt opdat hij anderen zo min mogelijk last zou berokkenen. Velen vinden zelfmoord een daad uit egoïsme maar gaat die vlieger in deze situatie dan wel op of kan je het anders interpreteren?

Ik vind het beangstigend te lezen dat de jeugd vaak zo lichtzinnig om lijkt te springen met het begrip zelfdoding. Zo gaat het verhaal dat het “helemaal niet erg is als je uit dit leven stapt omdat je het te zwaar vindt want je krijgt hierna toch steeds weer een nieuw leven met andere kansen”.

Een zin die mij aan het denken zette: Hoeveel mensen lopen niet levend dood? Zij maken dan wel niet bewust een eind aan hun leven maar het verschil is niet eens zo groot.

Paula Adelaar vertelt dat in haar praktijk vooral hoogsensitieve personen komen. Ze zijn gevoeliger waardoor ze emoties rondom zichzelf absorberen als een spons waarna ze zich met al die zaken geen blijf meer weten.
Vaak zien we dat een zelfdoding in onze nabije omgeving tot gevolg heeft dat we ons open gaan stellen voor intuïtieve ontwikkeling, soms als mogelijkheid om contact te houden met wie ons dierbaar was. Ook kan zo’n gebeurtenis ons leven zo overhoop gooien waardoor onze keuzes veranderen, we onze mogelijkheden anders gaan bekijken, we een andere kant van onszelf gaan belichten en dan lessen trekken uit die samenloop van gegevens en omstandigheden.
De holistische benadering die door verschillende therapeuten toegepast wordt en besproken wordt in dit boek zorgt ervoor dat je naar jezelf leert kijken en vraagt wat jij zelf kan doen of wat jij nodig hebt om de onvrede in je leven om te buigen en kansen te benutten die je jezelf anders zou ontnemen.

In het boek zijn ook stukken beschreven van mensen, na hun zelfmoord. Eén fragment wil ik u niet onthouden.
“Beetje bij beetje ben ik gewend geraakt aan waar ik nu ben. De bewegingen gaan vloeiender. Het kost me steeds minder moeite, maar het verlangen naar mijn lichaam blijft. Ik zou er alles voor over hebben om weer naast je te kunnen liggen, je te kunnen aanraken, je een echte kus te kunnen geven.”
Dit toont aan dat mensen al eens spijt hebben van hun daad. Wat als je achteraf ervaart dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt?
Misschien heeft u hierop een antwoord of vind u het in “zelfdoding in het licht van de ziel”.

Groetjes,
Marianne


Zelfdoding Zelfdoding in het licht van de ziel – Ellen Scheffer
Prijs:17.95 €
ISBN: 9789075362954
formaat: Paperback, 223 blz

Pubicatie Datum: 25-01-2010
Uitgeverij: Eos

Klik hier of op de afbeelding om het boek te bestellen.


Marianne Vervoort

Marianne Vervoort – Berchem (BE)

Door de jaren heen ben ik gegroeid tot iemand waar mensen en dieren terecht kunnen voor behandelingen zoals reiki, voetreflexologie of cranio sacrale therapie.


Bekijk ook

Zeven wegen naar een gelukkig leven - Deepak Chopra

Zeven wegen naar een gelukkig leven – Deepak Chopra

Hoe zou het zijn als je de kinderen in je leven 7 wetten kon leren die hen hielpen op weg naar een gelukkig leven? Deeprak Chopra presenteert hier de 7 lessen die iedereen zou moeten leren, nog voordat je tot 7 leert tellen! Chopra geeft ons met dit prachtig geïllustreerde boek de handvaten om deze wijze wegen aan elk mens - jong of oud - over te dragen.