Home => Oosterse Stromingen => Feng Shui => Feng Shui - Algemene informatie => Chi Energie – wat is dat nu eigenlijk?

Chi Energie – wat is dat nu eigenlijk?Chi is de belangrijkste factor van een heleboel therapieën, zoals Reiki, feng shui, chakra leer, shiatsu, meditatie, acupressuur, body alignment, meridiaan stretchen, tai-ji, qi gong en moxabehandelingen. Maar wat is het nu eigenlijk?
Een subtiele elektromagnetische kracht doordingt alles in het heelal om het leven gaande te houden. Het verbindt ons hoofdzakelijk met al het andere en wordt in China chi of qi genoemd, in Japan chi en in India prana. Het doordringt alle materie en stroomt door alle levende wezens, van de een in de ander en draagt informatie op dezelfde manier als bloed dat door je aderen stroomt en voedingsstoffen naar je verschillende lichaamsdelen brengt. Het menselijk lichaam is een complex veld van voortdurend bewegende chi, dat circuleert door cellen, weefsels, spieren en interne organen.
Volgens de energiewetten gaat chi niet verloren en kan ook niet vernietigd worden. Ze beweegt en verandert voortdurend en wordt gemakkelijk iedere dag aangevuld. Stel je de chi-stroom voor als een stralend ‘energieveld dat dor je en rond je loopt en gedachten, overtuigingen en emoties overbrengt, maar zich ook vermengt met andere dynamische invloeden om je heen. Een beetje van deze materie beweegt zich van je vandaan en wordt vervangen door andere energie uit je omgeving, zoals bij een magnetisch veld. Omdat de mensheid leeft, voelt en denkt, is er een concentratie van chi – ook bekend als collectief bewustzijn – rond de aarde. Ieders ideeën en gedachten omgeven ons. Als je in staat bent om je te ontspannen en die ‘gedachten’ af te luisteren, kun je interessante inzichten en zelfs oplossingen voor je problemen oppikken.
Laat de chi-stroom voor je werken: door te begrijpen hoe die beweegt en door hem toe te passen op gebieden in je leven die het het meest nodig hebben. De voortdurende uitwisseling van chi tussen ‘binnen’ en ‘buiten’ is wat je in feite verbindt met alles wat om je heen is. De nieuwe chi, die je binnenhaalt, brengt iets van je omgeving mee – facetten van het weer, de chi van mensen dicht bij je, de atmosfeer in je huis en zelfs de energie van wat je eet.
Die concentraties zijn vaak te klein om waar te nemen, maar veel sterkere chi-krachten, zoals de chi van de maan en van het weer, hebben merkbare invloed op onze gedragspatronen. De aard van je innerlijke chi kan worden beïnvloed door het soort stof van je kleren, door de lichaamsoefeningen die je doet, door de plaats waar je bent en je dagelijkse activiteiten. De verschillende soorten chi werken in op je buitenste energieveld en zullen de samenstelling van je innerlijke chi veranderen en je gedachten en gevoelens beïnvloeden.
Laat chi energie voor je werken
Verbind je met het centrum van de universele energie dat chi is en gebruik het om in jezelf veranderingen te bewerkstelligen. Verschillende soorten chi, binnen en buiten, verbinden je met de kosmos en alles daarbinnen. Innerlijke chi doet gedachten en gevoelens rond je lichaam stromen en wat je denkt en voelt verandert als chi fluctueert en reageert op de chi in je omgeving. Leer chi te beheersen en geniet van een gezondere geest, lichaam en gevoelens.
Chi energie en je geest
We zijn heel goed in het op een conventionele manier ontwikkelen van ons verstand – taalkundig, creatief, ruimtelijk, sociaal, fysiek – maar we ontwikkelen onze mentale capaciteiten zelden om met succes chi te sturen. Sommige paranormale mensen kunnen hun mentale energie zo intens concentreren, dat ze in staat zijn voorwerpen te bewegen of zelfs de fysieke structuur ervan te veranderen (zoals metalen lepels buigen).
Anderen, zoals helderzienden en kaartleggers, kunnen het energieveld van iemand anders binnengaan om inzichten over die persoon te krijgen. Kung Fu beoefenaars verlaten zich op mentale krachten om staaltjes van ongelooflijke vaardigheid en behendigheid te laten zien. Er zijn ook mensen geweest die de kracht hebben gevonden om een dodelijke ziekte te boven te komen of in staat waren grote tegenslagen te overwinnen door het aannemen van nieuwe overtuigingen. Dit soort verschijnselen getuigt van het vermogen van de geest om chi met diepgaande gevolgen te concentreren en te sturen.

Chi energie en je lichaam

De meeste mensen hebben de neiging hun lichaam te zien als een voorwerp om kleren omheen te hangen, als een voertuig om hun gewicht rond te dragen of als een middel om bepaalde functies uit te oefenen. Mensen zien hun lichaam als iets vanzelfsprekends en ‘luisteren’ er pas naar als ze pijn voelen.
Je lichaam is een ‘antenne’ van je chi-energieveld. Door je arm in een richting uit te strekken, trek je je energieveld in een bepaalde richting. Zelfs zo’n klein gebaar kan je denken en voelen heel subtiel beïnvloeden. Oosterse praktijken zoals tai-ji en yoga bewegen en vergroten chi door het aannemen van een serie houdingen, die een harmonieuzere doorstroming bevorderen. Het resultaat is een grotere mentale helderheid, een gevoel van kalmte en innerlijke kracht.
Als je chi vrij stroomt, straal je gezondheid uit en behouden je huid, spieren, pezen, gewrichtbanden, bloedvaten, interne organen en botten hun elasticiteit. Stijve spieren, verkalkte aderen, broze botten of een droge huid zijn allemaal tekenen dat je chi verstoord is en dat de natuurlijke stroom rondom je lichaam is geblokkeerd. Test de elasticiteit van je huid om te kijken hoe chi door je heen stroomt. De kwaliteit van je huid blijkt uit hoe elastisch en soepel die aanvoelt. Vrij stromende chi en een gezonde huid gaan altijd samen.

  1. Leg je handen tegen elkaar met je onderarmen horizontaal. Als je je polsen 90 graden kunt buigen. ben je in uitstekende conditie. De meeste mensen halen een hoek van 45 tot 75 graden.
  2. Trek een stukje huid van je voorarm tussen duim en wijsvinger omhoog om de elasticiteit ervan te testen.
  3. Ga op je rug liggen en trek je knieën omhoog met je voeten naar je billen.
  4. Druk je rechterhand onder je rechter rib om je lever te voelen. Als je weerstand voelt is het orgaan verhard en ongezond.


Chi energie en je gevoelens

Wij worden bepaald door onze gevoelens, die met ons lichaam en onze geest de driehoek van ons bestaan vormen. Als je nog jong bent, draag je je hart op je tong, maar naarmate je ouder wordt, leer je je gevoelens beter te beheersen. Maar zelfs als je volwassen bent, staat je inwendige chi bloot aan veranderingen, als het reageert op energie van buiten. En dat beïnvloedt al snel je gevoelens, die veranderlijk zijn en ontvankelijk voor andere invloeden. Het is soms als genoeg als de zon gaat schijnen, als je onverwacht een ouder vriend tegen het lijf loopt of een wandelingetje gaat maken. Opgekropte gevoelens veroorzaken problemen, omdat ze vol zitten met opgesloten chi. Daarom is het belangrijk dat energie vrijelijk kan bewegen.

Mediteren over de behoefte van je chi

Gebruik de volgende 3 meditatieonderwerpen om je te helpen de gebieden in je leven te ontdekken die extra aandacht nodig hebben. Zelfonderzoek moedigt je aan om regelmatig meditatieoefeningen bij te stellen, want in je leven zullen je plannen en de mogelijkheden om ze te realiseren ook veranderen.

  1. Mediteer over wie je bent, wat je karakteriseert en maak een lijst van je sterke punten en kwaliteiten.
  2. Mediteer over wat je wilt worden – waar je naartoe wilt met je leven en wat je ermee wilt doen. Noteer sleutelwoorden, die in je hoofd blijven hangen.
  3. Vergelijk je sterke punten met je doestelling (zowel onmiddellijk te realiseren als lange-termijndoelen), concentreer je op de dingen waar je aan moet werken om je op je reis te helpen. Bijvoorbeeld: ‘je bent, ‘je wilt’ en ‘je moet’.

Chi energie toepassen

Shiatsu, body alignment, tai-ji, moxabehandeling, reiki, seksuele relaties en chakra’s in balans brengen zijn technieken die je het beste met een vriend of een partner kunt doen. Als je het liever alleen beoefent, zijn huid scrubben, ademhalingsoefeningen, meditatie en qi gong ideaal.

Vitaliteit en een heldere geest

Je vermogen om chi energie in je op te nemen, bepaalt hoeveel chi je hebt en dus hoe vitaal je bent. Het voedsel dat je eet, de manier waarop je ademt, een rustige slaap, acupressuur, feng shui in je huis en zelfs correcte kleding kunnen verschil uitmaken. Als je nieuwe chi hebt opgenomen, moet die in beweging gehouden worden door regelmatig huid scrubben, meridiaanstretchen en shiatsumassage. Om diepere lagen van stilstaande chi los te maken, probeer je aan je chakra’s te werken, te zingen en te mediteren. Als je chi-stroom harmonieus is, wordt je geest ook helderder. Als je chi onrustig wordt, zal je denken ook verward zijn. De meesten van ons ervaren dit soort blokkades als stress. Omgekeerd is het moeilijk om je te concentreren als je chi te verspreid is.

Geest en lichaam

Veel lichamelijke kwalen en pijntjes worden veroorzaakt door een teveel of een tekort aan chi op die plek. Omdat chi in elke levende cel aanwezig is, heeft het een enorm genezend potentieel. Ademhalingstechnieken, samen met positieve verbeeldingsoefeningen zullen je lichaam voorzien van positieve emotionele energie. Shiatsu, moxabehandeling, acupressuur, tai-ji, qi gong, huid scrubben, body alignment en reiki helpen allemaal om langzaam bewegende energie rond je lichaam los te maken.
Door het stromen van chi energie te bevorderen, worden de pijnlijke gevoelens losgemaakt. Emotionele frustraties worden veroorzaakt door te lang vastgehouden gevoelens. Sterke emoties, zoals woede, depressiviteit, jaloezie, angst, zorg en paniek kunnen je positief beïnvloeden door het teweegbrengen van ingrijpende veranderingen in je innerlijke chi – zoals een storm die over het land raast, de lucht doet opklaren en de zaak eens goed opport. Af en toe kan zoiets weleens nodig zijn.
Je kunt ook heilzame chi binnenkrijgen door wat je eet. Een dieet van onbehandelde granen, bonen, noten, zaden verse groente en fruit levert natuurlijk een gezonde hoeveelheid chi.

Relaties en seks

Energie wordt voortdurend door mensen gedeeld, overgebracht en ontvangen. Sociale interactie kun je zien als de eb en vloed van chi tussen mensen, die leidt tot de vorming van samenlevingen en gemeenschappen. Als je problemen hebt met het sluiten of onderhouden van vriendschappen, zou je willen leren hoe jij je chi kunt uitdragen op een manier waarbij je persoonlijkheid positief overkomt en hoe je de energie van anderen harmonieus kunt opnemen. Tai-ji, shiatsu of reiki met z’n tweeën zijn allemaal methoden om dit soort interactie te beoefenen.
Binnen een verhouding tussen mensen ontwikkelt zich vaak een eigen energie. Leren hoe je energie positief in elkaar kunt laten overvloeien, brengt een gezondere relatie voort. Die relatie-energie verandert je denken, je gedrag en je gevoel in de aanwezigheid van je partner. Afhankelijkheid, vooroordelen en onzekerheden zijn moeilijk kwijt te raken en belemmeren een gelukkig relatie. Soms wordt die negatieve energie van de ene verhouding op de andere overgedragen, waardoor de geschiedenis zich herhaalt.
Hartstochtelijke seks is een krachtige methode om iemands chi met jouw energie te laten samenvloeien. Het resultaat is een uitwisseling van energie tussen jullie energievelden. Al je chakra’s worden geactiveerd en gevuld met nieuwe chi. Voor een meer bevredigend seksleven kun je masseren, je chakra’s in balans brengen door seksuele gemeenschap, aan meridiaanstretchen doen en feng shui technieken in je slaapkamer toepassen.

Bekijk ook

Feng Shui: Diverse benaderingen

Feng Shui: Diverse benaderingen

De kosmologische benadering: Men kijkt hoe het huis zich verhoudt tot het zonnestelsel, de elementen en de windrichtingen. De feng-shui meester richt het huis zo in dat voorwerpen en kamers gunstig liggen ten opzichte van de hemel en aarde.