Loopmeditatie


Lopen in aandacht kan heel plezierig zijn. Iedereen kan het. Maar het vraagt wel enige oefening.

Als we lopen, lopen we meestal doelgericht ergens naar toe. We lopen naar de koelkast, naar de supermarkt of naar een collega. We willen dáár zijn. Om iets te pakken, iets te doen, iets te zeggen.

Het gaat zo vanzelf. Want steeds is er weer iets anders te doen. Het huishouden is nooit klaar, je werk ook niet. Dus zijn we voortdurend in de weer. Doelgericht handelen is nuttig, maar als je niet meer kunt pauzeren kan dat tot spanningen aanleiding geven. Ik ken mensen die veel bereikt hebben, maar toch erg ongelukkig zijn geworden. Maatschappelijk hebben ze misschien succes, maar inmiddels is wel hun gezin uit elkaar gevallen. En is alcohol nodig om gaande te blijven. Hun lichaam is gespannen, de slaap verstoord. Steeds hopen ze in de volgende uitdaging hun geluk te vinden. Ze zijn vergeten wat ze als kind vanzelf deden: genieten van bezig zijn.

Laten we eens luisteren wat zenmonnik Thich Nhat Hanh daarover zegt.

“Welke handeling is de meest belangrijke in je leven? Een examen halen, een auto kopen, een huis kopen, promoveren? Er zijn zoveel mensen die een examen hebben gehaald of een auto hebben gekocht of die zijn gepromoveerd, maar zij zijn niet in vrede, zij zijn niet tevreden. Dus is het belangrijkste in je leven in vrede te zijn met jezelf en die vrede te delen met anderen.
Maar om in vrede te zijn moet je je bewust zijn van je voetstappen. Je voetstap is de belangrijkste handeling.”


De techniek van loopmeditatie

Loop langzamer dan normaal. Je loopt niet om een bepaalde plaats te bereiken. Je hoeft je dus niet te haasten. Loop niet ‘voorover hellend’, maar ontspannen rechtop. Kalm en zelfbewust, het gezicht ontspannen, het hoofd recht op de romp. Je loopt niet om dáár te komen, maar om hier te zijn. Het pad is je doel.

Wees je bewust van elke stap die je zet. Voel hoe je voet met de hak de grond raakt, voel hoe de voet zich afwikkelt. De voetzool buigt, tot je de tenen optilt. In het begin is het misschien onwennig, en naar je eigen idee een beetje raar. Maar na enige oefening word je vanzelf kalm. Geef jezelf de tijd.

Als je een tijdje op het lopen hebt gelet, kun je de aandacht verleggen naar je omgeving. Gebruik je zintuigen. Voel hoe de wind langs je gezicht strijkt, hoor het fluiten van de vogels, ruik het versgemaaide gras. Als je merkt dat je weer gaat haasten kun je besluiten het tempo te laten zakken. Tot je weer kalm en ontspannen loopt. Als je wilt kun je ook even stilstaan, of een herfstblad van de grond rapen. Want alles wat je met aandacht doet – ook stilstaan en bukken – draagt bij aan helderheid en ontspanning.

Je kunt het lopen combineren met bewust ademen. Dan merk je na een tijdje een ritme. Je zet misschien twee, drie of vier passen tijdens de inademing, en twee, drie of vier tijdens de uitademing. Je merkt het vanzelf. Als je maar niet gaat sturen en forceren.

Zoek een mooi bospad waar je vrij en ongestoord kunt lopen. Of loop ‘undercover’, dus zonder dat je de aandacht van anderen trekt. Wees daar creatief in. Je kunt loopmeditatie doen op het perron van een station. Of terwijl je in de supermarkt langzaam een winkelwagentje voor je uit duwt. Het zal niemand opvallen dat je loopmeditatie beoefent. Dan loop je niet om snel dáár te zijn, maar je loopt om het plezier van het lopen zelf. Dat is de praktijk van hier-en-nu zijn.


Thich Nhat Hanh. De geur van versgemaaid gras – Een gids voor loopmeditatie.

Bekijk ook

Wedergeboorte – een eenvoudig lenteritueel voor vernieuwing

Wedergeboorte – een eenvoudig lenteritueel voor vernieuwing

De verbondenheid met de cycli van de natuur neemt in het sjamanisme wereldwijd een belangrijke plaats in. De sjamaan is zich bewust dat alles vervuld is van kracht en dat de scharniermomenten in de natuur periodes van kracht zijn, waarvan het potentieel benut wordt via rituelen: bewuste momenten van verbinding, groei en vieren.