Home => Oosterse Stromingen => Meditatie & Mediteren => Meditatie technieken => Mediteren door Visualisatie – eenvoudig en effectief!

Mediteren door Visualisatie – eenvoudig en effectief!


Visualisatie is een techniek waarbij je een beeld oproept en dit beeld koppelt aan iets in de werkelijkheid. Alles om je heen is het directe resultaat van visualisatie: van je huis tot je kleding. Je stelde je voor wat je leuk zou vinden en hebt dat omgezet in iets concreets.

Ontspanning visualiseren

Visualisatie is de basis voor succesvolle ontspanning. Visualiseren is niet moeilijk en kan gebruikt worden om te ontspannen, te genezen en om een visie op de toekomst te ontwikkelen. Er is een verschil tussen dagdromen en visualiseren. Het resultaat van dagdromen blijft een droom. Bij visualisatie is de geest gericht op concrete zaken. De beelden zijn scherp en tot in detail waarneembaar. Door te visualiseren kun je in een andere wereld treden en weer ontspannen en gemotiveerd ‘terugkeren’.

Afleiding ontwijken

Om visualisatie effectief in te zetten, mag je niet afgeleid worden. Kies een tijdstip waarop je de minste kans loopt afgeleid te worden. Zorg dat je comfortabel zit. Korte periodes om te visualiseren leveren een diepere ontspanning op en zijn effectiever. Je loopt bovendien niet het risico om te gaan dagdromen. Als je voor het eerst begint met visualiseren, kan het helpen om je visualisatie uit te spreken en dit op band op te nemen. De band kan dienen als richtlijn bij volgende sessies.

Visualisatieoefening

Visualisatie is een eenvoudige techniek: sluit de ogen, stel je een vredige en ontspannen plek voor, ga volledig op in de beelden en laat je gedachten dwalen.

Zitten

Ga even rustig zitten. Adem langzaam diep in en uit, totdat je voelt dat de spanning wegtrekt. Je zult je bij elke ademhaling meer ontspannen voelen.

Inbeelding

Verbeeld je dat je op een rustig strand zit. De zon staat pal boven je hoofd en de branding ruist zachtjes. Je hoort de vogels in de lucht en ziet aan de horizon zeilboten dobberen in de zachte bries. Je bent omringd door prachtige schelpen.

Beschermd

Je bent alleen en volledig tot rust gekomen. Je hebt alle zorgen, stress en problemen van de dag achter je gelaten. Verbeeld je dat je de vakantie hebt, waar je altijd van hebt gedroomd. Laat je overspoelen door de rust. Besef dat je veilig en beschermd bent.

Zorgeloos

Als je bepaalde zorgen hebt waar je op korte termijn mee te maken krijgt, bijvoorbeeld een vergadering waar je tegenop ziet, of een rekening die je niet kunt betalen verbeeld je dan dat je deze zorgen in een koffer stopt en deze achterlaat op een boot ver op zee. De boot neemt je zorgen mee en verdwijnt uit het zicht. Zelfs als de zorgen terugkomen, ben je er nu even van verlost.

Open je ogen

Adem drie keer diep in, adem helemaal uit en adem daarna weer gewoon. Beweeg vingers en tenen. Dit helpt om de geest terug in je lichaam te krijgen. Doe je ogen langzaam open. Beleef dit nieuwe gevoel van ontspanning voor je weer terugkeert naar het dagelijks leven.

Bekijk ook

Wedergeboorte – een eenvoudig lenteritueel voor vernieuwing

Wedergeboorte – een eenvoudig lenteritueel voor vernieuwing

De verbondenheid met de cycli van de natuur neemt in het sjamanisme wereldwijd een belangrijke plaats in. De sjamaan is zich bewust dat alles vervuld is van kracht en dat de scharniermomenten in de natuur periodes van kracht zijn, waarvan het potentieel benut wordt via rituelen: bewuste momenten van verbinding, groei en vieren.