Home => Persoonlijke ontwikkeling => Hoe ga jij gemakkelijker om met veranderingen?

Hoe ga jij gemakkelijker om met veranderingen?


Al eens nagedacht wat jij zult veranderen? Ga jij je eetgewoontes of levensstijl verbeteren ? Of je werkmethode ? Zelfs als je jarenlang bij hetzelfde bedrijf werkt, krijg je te maken met veranderingen: nieuwe collega’s, andere klanten, nieuwere technologie, andere werkprocedures, etc.

Zaken verbeteren betekent dingen veranderen. Maar verandering brengt onzekerheid mee. Dat maakt ons angstig. Angst om het vertrouwde los te laten. Maar verandering biedt ook nieuwe kansen. Hoe flexibeler je bent, hoe beter je hiermee kunt omgaan.

Mensen zijn gewoontedieren. En als we iets op een andere manier doen, vallen we vaak terug in oude routines. Daarom is het lastig om iets te veranderen. De weerstand die het meebrengt kost tijd en energie want je moet uit je comfortzone komen.

Tips om beter om te gaan met veranderingen:

Breng kleine verbeterstapjes aan.
Het heeft geen nut grote zaken te ondernemen. Zoek per dag naar 1 kleine verbetering. Dat is de enige manier waarop het lukt – en als het lukt, dan is het blijvend.

Jij staat model.
Als jij wilt dat bepaalde zaken op een andere manier gebeuren, toon dan zelf het goede voorbeeld.

Complimenteer het juiste gedrag.
Geef positieve feedback op wat verbeterd is.

Vergroot je eigen comfortzone.
Volg een cursus waar je iets nieuws leert. Eet in een speciaal restaurant. Doe een sport dat je nog nooit gedaan hebt. Koop i.p.v. je favoriete voedingsmerk, een ongekend merk.

Zoek iemand die je begeleidt,coacht in je veranderingsproces.
Nieuw gedrag vertonen duurt een tijdje. Het beste resultaat verkrijg je door opvolging.

Houd een verandering minstens 21 dagen vol.
Het duurt ongeveer 21 dagen om een nieuwe gewoonte onbewust toe te passen.

Verander één ding tegelijk.
Als je direct 7 zaken wilt verbeteren, dan lukt het niet. Focus je op 1 iets en richt je op het eindresultaat.

Zorg voor de nodige tijd en juiste hulpmiddelen die nodig zijn om een verandering te doen plaatsvinden.

De grootste veranderingen waar je het meest onveilig voelde, zijn meestal de momenten waaruit jij het meeste leerde. Hierdoor is jouw comfortzone en jouw veerkracht vergroot.

Het leven bestaat uit een natuurlijke stroom veranderingen.
Verzet je niet; laat ze gebeuren zoals ze gebeuren.
Lao Tse


Sabine Van Meenen

Sabine van Meenen – Knokke-Heist (BE)

Sabine werkt als kantoorcoach en worklife balans coach. Met haar organisatietalent begeleidt ze mensen op de werkplek om gestructureerder werken. Zo vindt men het overzicht terug in de toenemende informatiestroom zoals e-mail, papierberg, etc.

Als mama van 2 pubers weet ze hoe stressy het soms is om een juiste balans te vinden tussen je werk en je privéleven. Daarom inspireert ze mensen tot het bereiken van beter evenwicht en meer energie. Meer info: Sabine van Meenen

Bekijk ook

4 simpele anti-stresstips

4 simpele anti-stresstips

Niemand wil die heethoofd zijn die door de stress niets kan verdragen en bij de minste ergernis iedereen afsnauwt. Zeg daarom vaarwel tegen die eeuwige stress dankzij de volgende 4 makkelijk uit te voeren tips!