Home => Persoonlijke ontwikkeling => Wie heeft last van keuzestress ?

Wie heeft last van keuzestress ?


Laatst had ik het toch moeilijk om een keuze te maken uit tal van nieuwe opleidingen. Er waren zoveel interessante cursussen. Welke wou ik kiezen ? Wel, ik sliep er een nachtje over en liet mijn gevoel beslissen. Raar ? Helemaal niet. Vaak heeft je intuïtie het bij het rechte eind als het om grote beslissingen gaat.

Dagelijks moeten we enorm veel zaken beslissen. We maken de ene keuze na de andere. Vaak onbewust. Keuzes op het werk, thuis, voor onze kinderen. Welke parfum doe ik op ? Welke schoenen doe ik aan ? De moderne mens maakt per dag meer keuzes dan dat iemand in de Middeleeuwen moest doen in zijn hele leven. Normaal dat we af en toe overdonderd worden.

Welk potje yoghurt kies ik ? Welke taak doe ik eerst ? Met welke verzekeringsmaatschappij wil ik werken ? Welk gsm abonnement kies ik ?

Door de media worden we bestookt met reclame. Onze omgeving van familie, vrienden en collega’s duwen ons naar de nieuwe “must haves”. In de supermarkt heb je keuze uit 100 verschillende soorten cornflakes.

Ooit werd er een test uitgevoerd. Men liet in een supermarkt de consument proeven uit 3 smaken confituur. De week erop lieten ze mensen proeven uit 24 soorten confituur. Gevolg: De verkoop daalde van zodra er meer keuzes was. De klant wist gewoon niet meer welke smaak te kiezen. Het werd té moeilijk. Hetzelfde probleem heb je als je een vakantiebestemming wilt kiezen. Naar welk restaurant ga je uit eten ? Met welke leverancier wil je werken ? Daarom gaan veel mensen jaren aan een stuk naar dezelfde vakantieplek. Da’s zoveel simpeler.

Waarom is keuzes maken zo lastig ? Het was vroeger saaier maar eenvoudiger. Je trouwde, bleef bij jezelfde partner en oefende 45 jaar dezelfde job uit zonder mail en gsm. Vaak deed je hetzelfde werk dat één van je ouders deed. Ondenkbaar nu.

Alles verandert razendsnel. We hebben zoveel keuzes uit mooie kledij, auto’s, carrières, nieuwe computerprogramma’s, nieuwe smartphones, wat ga ik nu eerst doen ? Keuzes maken vraagt tijd en energie.

8 tips om slimmer te kiezen:

  1. Neem kleine beslissingen snel. Denk er niet té lang over na vb papier bijvullen in printer, een afspraak maken, bestelling doen, ..

  2. Maak belangrijke keuzes op je intuïtie. Welke werknemer neem ik aan ? Zou ik dit appartement kopen ? Slaap er een nachtje over. Je onbewuste helpt je beslissen op je gevoel.

  3. Herbekijk goeie beslissingen uit het verleden. Welke stappen heb je toen ondernomen ? Meestal is dit een goede manier om op dezelfde manier sneller en juist te beslissen vb. blijf bij een vaste leverancier als je er tevreden over was.

  4. Kiezen is iets verliezen. Denk vb aan een nieuwe relatie aangaan. Accepteer dat als je een keuze maakt, je iets moet loslaten. We zijn bang om iets te missen. Je beslist sneller als je accepteert dat je niet alles kunt doen of alles wilt hebben.

  5. Maak keuzes op basis van je waarden. Waar draait het om bij jou ? Wat is belangrijk voor je ? Neem tijd om je waarden en drijfveren helder te krijgen. Zo kies je sneller.

  6. Ga bewuster om met informatie. Wat wil je wel weten en wat niet ? Zeg desnoods bepaalde leesabonnementen op, kijk minder tv, surf minder op internet. Filter informatie en focus je op wat je echt wenst te weten.

  7. Schrijf zaken op. Als je zoveel keuzes hebt, noteer ze allemaal. Herbekijk de voor-en nadelen. Wat is prioritair t.o.v. de andere keuze. Als je alles als belangrijk ziet dan kun je inderdaad niet kiezen. Wat moet er echt vandaag gebeuren ? Wat is nu prioritair ?

  8. Stel de beslissing niet uit. Als we een verkeerde beslissing nemen hebben we last van schuldgevoel en spijt. Dit is een naar gevoel. Vaak stellen we uit omdat we bang zijn het verkeerde te kiezen. Beslis, dan spookt het niet meer door je hoofd.

Succes met het maken van je juiste keuzes !


Sabine Van Meenen

Sabine van Meenen – Knokke-Heist (BE)

Sabine werkt als kantoorcoach en worklife balans coach. Met haar organisatietalent begeleidt ze mensen op de werkplek om gestructureerder werken. Zo vindt men het overzicht terug in de toenemende informatiestroom zoals e-mail, papierberg, etc.

Als mama van 2 pubers weet ze hoe stressy het soms is om een juiste balans te vinden tussen je werk en je privéleven. Daarom inspireert ze mensen tot het bereiken van beter evenwicht en meer energie. Meer info: Sabine van Meenen

“Zijn is zichzelf kiezen.”

Jean-Paul Sartre

Bekijk ook

4 simpele anti-stresstips

4 simpele anti-stresstips

Niemand wil die heethoofd zijn die door de stress niets kan verdragen en bij de minste ergernis iedereen afsnauwt. Zeg daarom vaarwel tegen die eeuwige stress dankzij de volgende 4 makkelijk uit te voeren tips!