Home => Spiritualiteit & Nieuwe tijd => Paranormaal => Paranormale verschijnselen => Orbs – wat is dat voor fenomeen?

Orbs – wat is dat voor fenomeen?


Sinds de opkomst van de digitale fotografie verschijnen er te pas en onpas vreemde oplichtende ‘bolletjes’ op de foto’s. Het verschijnsel noemt men Orbs en vormt een dankbaar onderwerp voor de discussie over wat het is dat we op de gevoelige plaat zien. Stofjes en andere deeltje volgens de één en entiteiten of buiten dimensionale intelligenties volgens anderen. Onlangs vond in Arizona, USA het eerste congres plaats over Orbs. Wat zegt de wetenschap tegenwoordig over het verschijnsel.

Dr. Klaus Heinemann (v.m. prof. verbonden aan Stanford Universiteit) ontdekte jaren geleden al de vreemde lichtbolletjes op de kiekjes die zijn vrouw had genomen. Aanvankelijk dacht ook Heinemann aan stofjes of pixelfoutjes maar na gedegen onderzoek is zijn mening anders geworden.

“There is no doubt in my mind that the Orbs may well be one of the most significant ‘outside of this reality’ phenomena mankind at large has ever witnessed.” Aldus Heinemann. Hoe hij tot deze conclusie is gekomen kunt u in het boek ‘The Orb project nalezen (PDF alert)

Maar één maffe professor maakt nog geen indruk en daarom richten we de aandacht op William Tiller (theoretisch natuurkundge, Stanford Univ.) Tiller maakt ons duidelijk dat ons fysieke oog minder dan 10% van ons universum zien. Dat komt omdat ons oog slechts binnen een beperkt gebied van het elektromagnetische spectrum werkzaam is. Zo zien we bijvoorbeeld geen radiogolven terwijl we zeker weten dat die er wel zijn.

Volgens een groot deel van de aanwezige wetenschappers die deelnamen aan het congres zijn Orbsen plasma-achtige ‘balletjes van energie’ die gedetecteerd kunnen worden door onder andere digitale camera’s. Ze kunnen buiten de bekende bolvorm ook vormen aannemen zoals kleine ‘wervelwindjes’. Ieder Orb heeft zijn eigen unieke interne structuur. Volgens Heinemann kunnen orbsen zich verplaatsen met snelheden tot wel 700 kilometer per uur.

Een kleiner deel van de wetenschappers gaat een stap verder en denkt dat de orbsen een zekere vorm van intelligentie bezitten. Weer een kleiner deel betrekt orbsen op het spirituele vlak.

Natuurlijk waren er ook sceptische geluiden te horen. Zo menen Gary Schwartz (prof. Psychiatrie) en Katherine Creath (Univ. van Arizona) dat men te snel orbsen toeschrijft aan paranormale activiteiten en dergelijke. Temeer dat het gewoon reflecties zouden kunnen zijn vanuit de ongecontroleerde omgeving waarin de foto’s gemaakt zijn.

Anderzijds zijn er opnames van orbsen in nagenoeg stofvrije of zelf open ruimten. Met name opnames van walvissen en dolfijnen op volle zee laten zien dat orbsen een sterke voorkeur schijnen te hebben om zich rondom deze beesten te manifesteren.

Hoewel de wetenschap er nog lang niet uit is mogen we ondertussen wel veilig aannemen dat louter stof geen afdoende verklaring voor het fenomeen is. De vraag is nu welke takken van sport zoals kwantum fysica, parapsychologie of natuurkunde het fenomeen het beste kan verklaren.


Verklaring uit Wikipedia

Orbs is de populaire naam die gegeven wordt aan typiche cirkelvormige anomalieën die verschijnen op foto’s.

 • “Orbs” blijken ballen, diamanten, of vegen van licht te zijn, met een afwisselende grootte op de afbeelding van een golfbal tot een basketbal.
 • Soms laten “orbs” een spoor na zodat het lijkt of ze in beweging zijn.

Natuurlijke orbs

 • Komen het meeste voor bij het gebruik van een digitale camera met een ingebouwde flits.
 • Terwijl fotografen met archieven vol rapporteren dat zo occasioneel orbs te zien zijn in hun foto’s behaald zijn door het gebruik van een camera.
 • De stijging van orb foto’s kan wellicht gelinkt worden door de toename in gebruik van digitale foto toestellen en de stijging van het aantal foto’s dat getrokken wordt.
 • Grootte speelt ook een rol; kleine toestellen hebben een veel kleinere afstand tussen lens en ingebouwde flits, wat de reflectiehoek verkleint in de lens.

Natuurlijke oorzaken

 • Vaste orbs: droge deeltjes materie, zoals stof, pollen,insecten
 • Vloeibare orbs: druppels vloeistof, meestal regen
 • Vreemd materiaal op de lens van de camera
 • Vreemd materiaal in de lens van de camera
 • vreemd materiaal in het lichaam van de camera

orbs veroorzaakt door een stofstorm

stof orb

bewegende orbs

zoom aan

orb van dik steenkool stof

Close-Up Orbs

orb
regenorbs opwaaiend stof

Van paranormale orbs wordt beweerd dat ze zich meer voordoen in bespookte gebieden, of dat ze de geesten zijn van overledenen. In deze typen van orbs worden soms gezichtskenmerken waargenomen, met onderscheidbare expressies, soms kenmerken van bekende personen. Sommigen beweren dat men kan vast stellen aan de grootte van de orb, de manier van leven en de impact dat de persoon had tijdens zijn leven.

Een andere visie in paranormale orbs is dat deze orbs van een niet menselijke entiteit/geest zijn. Blauwe en rode orbs symboliseerend engelen en duivels. (een andere kleurverdeling is om het geslacht van de orb vast te stellen: blauw is de kleur voor mannelijke geesten, rood is de kleur voor vrouwelijke geesten.)

Geest orbs worden door sommigen gezien als curieus, vriendelijk, beschermend vooral voor kinderen. Geloof in deze vriend-orbs wordt vaak geassosieerd met het geloof in feeën, in het vroege gedeelte van de 20e eeuw

Het paranormale geloof in orbs is niet vaststaand, als diegenen die gewoon geloven dat de orbs een gevolg zijn van een fout in de fotografie. Er zijn mensen die menen dat een “orb de simpelste en meest voorkomende vorm van een geest zonder lichaam” is. Deze opvatting wordt echter door niet iedereen in het paranormale kamp ondersteund. Er zijn mensen die vasthouden aan het idee dat orbs veroorzaakt worden door:

 • Geesten
 • Engelen/Beschermgeesten
 • Buitenaards leven
 • Elven, feeën
 • Interdimensionele wezens
 • Mensen uit de toekomst
 • Onopgemerkte levensvormen

Zelfs onder ware gelovers die halstarrig beweren dat orbs van paranormale origine zijn wordt vaak toegegeven dat stof in veel gevallen de oorzaak van de orbs kan zijn. Een onderverdeling van deze gelovers menen dat ze het verschil tussen een stof-orb en een echte geest-orb kunnen opmerken. Soms door een diepgaand onderzoek, van de foto, andere keren op hoe ze zich voelen, of zich gedroegen op het moment dat de foto genomen was Sommige gelovers menen dat orbs reageren op gesproken verzoeken om tevoorschijn te komen, te bewegen of te verschijnen in verschillende kleuren.

Bekijk ook

Spiegelstaren naar de doden

Spiegelstaren naar de doden

U wilt de doden contacteren? Dan kunt ueen hightech toestel die deze job aan kan uitvinden, er eentje creëren of er eentje kopen. Of je gebruikt gewoon één van de sinds de oudheid meest betrouwbare middelen die in uw eigen huis hangen: een spiegel.