Home => Positive Cooking => Mama, wat eten we vandaag?

Mama, wat eten we vandaag?


Prei ovenschotel:

 • 1 kg prei in grove stukken gesneden
 • 1 dikke winterwortel in jullienne reepjes
 • 2 eetl pinda’s of cashew noten
 • (rijst)meel
 • 1 teen knoflook,uitgeperst
 • 1 ui fijngesneden
 • 1 theel madras kerrie
 • 1 eetl ketjap (bio van yaksi)
 • 1 schaaltje seitan gehakt of tofu gehakt
 • 2 tassen gierst met 6 tassen water en een bouillonblokje(bio)of aardappelen
 • een stuk daikon/rettich of knolselderie van ongeveer 3à4 cm
 • een stukje dulse zeewier of wakamé(evt)
 • een zak tortilla chips (fijn gewreven tot kruimels)

Zet de gierst op met de in blokjes gesneden daikon, het zeewier,bouillonblokje en het water.

Breng aan de kook en laat 20 minuutjes op zacht vuur gaar worden.

Mix met de staafmixer tot een puree en voeg er wat sojamelk aan toe als het te dik wordt.

Maak op smaak met wat nootmuskaat. Was de prei en laat uitlekken.

Breng in een pan een bodempje water met zeezout aan de kook en laat hierin de prei 10 minuten gaar stoven.

Verhit in een braadpan 2 eetlepels sesamolie en fruit hierin de wortel,de ui en de knoflook glazig. Voeg dan de kerrie,ketjap en het gehakt toe.

Vet een ovenschaal in verdeel over de bodem het groente/gehakt mengsel. Doe bij de gare prei nog 1 tas sojamelk en twee eetlepels rijstmeel en bindt het vocht tot een mooie bechamelsaus,maak op smaak met nootmuskaat en peper en de noten.

Schep nu op het gehaktmengsel de gierstpuree en daarop weer de prei.

Maak het geheel af met de kruimels van de tortilla chips en zet 10 minuten in een oven op 180°C


Aardbei rijstpudding:

 • 200 gram dessert rijst (ekoland)
 • 800 ml vanille rijst- of sojamelk
 • snufje zeezout
 • 1 aardbei p.p kleingesneden

Breng de melk, het zout en de rijst langzaam aan de kook, laat op een vlamverdeler in 10à 20 minuten gaar worden (kijk voor de kooktijd op de verpakking).

Eventueel nog bij zoeten met rijststroop.

In mooie dessert schaaltjes gieten en garneren met de in plakjes gesneden aardbei.


Ik kom net terug vanuit mijn tuin en zit hier nu lekker na te genieten met een granen cappuccino naast mij. Nu denk je natuurlijk “van wat geniet je nu na??” Nou, je vindt het misschien een beetje belachelijk als ik het zeg maar ik ben iemand die van kleine eenvoudige dingen intens gelukkig kan worden en dat is vandaag van mijn lekker frisse was ,die vrolijk hangt te dansen aan de waslijn!!! Mijn gele T-shirt dat ik gisteren nog gedragen heb, het hemd van mijn stoere lieve ventje,de nu wel al erg groot wordende jeans van mijn 15 jaar oude zoon en het eerste bh’tje van mijn “bijna” dertien jaar oude dochter….er hangt natuurlijk veel meer bij maar deze 4 stuks doen mij even melancholisch beseffen hoe rijk ik ben dat mijn kinderen zo harmonieus kunnen opgroeien tot ‘bijna’ volwassenen.

Het zijn kinderen van deze tijd,hiermee benadruk ik “de nieuwe tijd” want het zijn kinderen met een duidelijke boodschap en missie hier op aarde!! Ze kunnen mij soms iets leren met hun redenatie en relativeringsvermogen. Het zijn kinderen met een wijze ziel en ze komen nu ook langzaam op een leeftijd dat dat meer bij hun begint te passen. Ze hebben het geluk om een richting te mogen volgen op de middelbare school die mooi in verbinding komt met hun ziel.

Het zijn natuurmensen ten top en het lijkt hier wel een opvang tehuis voor dieren,vooral “zielige” gevallen trekken hun medeleven. Ze vinden het steeds weer geweldig als ze een dier kunnen redden en verzorgen om het later weer sterk vrij te kunnen laten. Ze volgen allebei een technische richting in de landtuinbouw school in Tongeren. Ze hebben de richting landdiermilieu ingevoerd op school en dat slaat de nagel op kop!!

Met mijn ecologisch wasje (bio waspoeder,warm water van onze zonneboiler en de wind en de zon die het geheel drogen en een heerlijk geurtje geven) ,ons vegetarisme,recycling gehalte en respect voor mens,dier, milieu; hebben we ze kunnen inspireren tot bewuste wereld bewoners. Dat geeft een goed gevoel….al dat gemijmer komt door een simpele blik op mijn wasdraad!!! Wat zoeken we het geluk toch soms ver weg??

Een fijne zomer,Joyce


Joyce ParrenJoyce Parren – Limburg (BE)

Joyce geeft vegetarische en macrobiotische (yin-yang) kooklessen thuis of op locatie. Ook geeft ze(op)voedingsconsulten en maakt ze gelegenheidsbuffetten klaar.

Joyce schrijft maandelijkseeen receptenrubriek, die jeterug kan vinden onder de rubriek: Gezondheid Voeding> Positive Cooking


Bekijk ook

Recepten december - Sinterklaas periode - Zoete recepten

Recepten december – Sinterklaas periode – Zoete recepten

- Taai taai - Speculaasjes - Gevulde speculaas