Home => Positive Cooking => Najaarsgerechten

Najaarsgerechten


Pasta ovenschotel met broccoli:

  • Broccoli overnschoten½ kg broccoli
  • 2 wortelen
  • 1 dikke ui
  • 1 teen knoflook,uitgeperst
  • 1 pakje haver room
  • 1 pakje broccoli gratin mix van het merk Beltane
  • 1 schaaltje seitan gehakt
  • 250 gram volkoren pasta naar keuze
  • Wakamé zeewier

Smeer olie een ovenschaal en verdeel hier de ongekookte pasta over. Verwarm de oven alvast voor op 200°C. Verhit een beetje sesamolie in een braadpan, voeg hier het eerste kruidenmix zakje aan toe en roer totdat het lekker begint te ruiken.

Fruit hierin de klein gesneden ui en knoflook glazig. Snij de wortel in dunne schijfjes en maak ook de broccoli schoon en snij de roosjes en stengel klein. Voeg deze bij de ui.

Roer er het schaaltje seitan gehakt onder en het zeewier. Blus met 600ml zuiver water en de room.

Voeg nu kruidenzakje 2 toe en laat het geheel goed doorkoken. Voeg evt. wat shoyu toe als de smaak te flauw is.

Giet nu het mengsel over de pasta, bestrooi evt. met wat gemalen kaas en zet de schaal ca 30’ in de oven.

Bloemkool salade:

  • Bloemkool salade1 bloemkool
  • Bouillonpoeder (bio)
  • Verse peterselie en/of bieslook
  • Yofu, Mayonaise, Citroensap en wat augurkjes klein gesneden of olijfjes

Breng wat water aan de kook en zet er het stoommandje in. Maak de bloemkool schoon en stoom de roosjes beet gaar in het mandje,ca 10’. Spoel ze af onder de koude kraan om het kookproces te stoppen. Maak een dressing van de overige ingrediënten en roer deze over de afgekoelde bloemkool,garneer met de peterselie.

Peren tarte tatin:

  • peren tarte tatin2 grote peren,ieder in dunne schijfjes gesneden
  • 1 soepkom tarwe bloem
  • 5 eetl safflour(distelolie) of maïsolie
  • 1 eetl wijnsteen bakpoeder
  • ½ Theel zeezout<o:p>
  • 5 eetl maïsstroop
  • ½ soepkom water of appelsap
  • Kaneel

Vet een quichvorm in met olie en leg er de peren in. Maak het beslag nu van eerst zout, wijnsteenpoeder, bloem en kaneel en doe daarna de natte ingrediënten erbij, dus: stroop en olie en later ook het sap of water.

Roer totdat het beslag stroperig is. Giet het beslag over de peertjes en bak de taart in een op 180°C voorverwarmde oven in ca 204 gaar.

Maak de zijkanten met een mes los van de vorm en keer de taart om nadat deze is afgekoeld.


Ander werk,

Het is inmiddels al bijna een maand geleden dat ik gestopt ben (na 13 jaar) als onthaalmoeder….wat is er veel veranderd in die periode!!! Mijn eerst zo drukke huis heeft plaats gemaakt voor een meer “zen” huis.

Altijd waren er kleine kindjes in ons huis, ze speelden, sliepen, aten en huilden soms. Altijd was er wel iets loos met ze, ik verveelde me geen seconde. Toch verlangde ik stilaan naar het leventje dat ik nu leid.

Ik werk nu 14 uur per week in de natuurwinkel en dat is echt geweldig om te doen, leuke mensen die er komen winkelen, fijne sfeer, geen stress en fijne adviezen geven dat geeft mij al energie.

Nu mijn eigen kids op het middelbaar zitten had ik meer de drang om naar buiten te treden, ik had lang genoeg binnen gezeten en wilde van het leven buitenshuis proeven….zalig is het!!

Thuis komen ’s middags in een opgeruimd huis waar serene rust heerst en waar ik echt kan ontspannen. Wat meer tijd voor mezelf en onze twee honden.

Ik voel nu pas wat ik toch al die jaren heb gegeven van mezelf. Een kusje voor de pijn, een verhaaltje voor het slapen gaan ’s middags, koken voor ze, wandelen,spelen en dan ’s avonds een evaluatie gesprekje met de ouders natuurlijk.

Ik kijk terug op een fijne tijd waarin ik ook altijd thuis was voor mijn eigen kinderen als ze eens niet lekker waren of vakantie hadden,ze hadden ook speelkameraadjes genoeg natuurlijk!!

De foto’s aan de muur zijn nog een schrale herinnering in huis van wie ik allemaal onthaald heb in huis in al die jaren…..tientallen kinderhoofdjes kijken me vanuit hun kader aan de muur aan als ik sta te strijken,net kleine engeltjes….

Met al mijn ervaring met kinderen en mijn cursussen over voedingsleer kan ik nu toch nog werken met en voor kinderen. Ik geef namelijk consulten voor kinderen met “nieuwetijds” kenmerken, dat is ook fantastisch omdat ik deze kinderen vanuit een hele andere invalshoek benader dan een regulier psychiater, ik kijk veel spiritueler en dieper naar ze, probeer geen instant oplossingen te zoeken om ze krampachtig in het systeem van deze wereld te kunnen houden. Met een bewuste kijk op kinderen van deze tijd leer ik iedere dag weer bij want wat zijn het toch bijzondere zieltjes en wat hebben ze veel te vertellen.

Ik hoop dat er meer mensen gaan inzien dat deze kinderen onze toekomst zijn in positieve zin en niet in negatieve want zo worden ze wel genoemd en dat is zeer onterecht!!!!

Herfst groetjes,
Joyce

Bekijk ook

Recepten december - Sinterklaas periode - Zoete recepten

Recepten december – Sinterklaas periode – Zoete recepten

- Taai taai - Speculaasjes - Gevulde speculaas